Ferenc pápa téved

2015. július 10. 9:26

Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk
A világ olyan szekuláris logika szerint működik, amelyben nem érv a heves moralizálás. Hatni rá csak a struktúra fejlődését irányító logikába illeszkedve lehet.

Hasonlóan, a pénz gátlástalan halmozását és a gyarmatosítást róni fel a pénzügyi szervezeteknek a híresen korrupt Vatikáni Bankkal, a katolikus egyház globális pénzügyi tranzakcióival, állami adókedvezményeivel, stóla-pénzeivel és Péter-filléreivel, egész történetével és vagyonával a háttérben minimum nem méltányos, de ennél is fontosabb, hogy szemben a -- ráadásul láthatóan nem értett, és messze nem méltányosan kezelt -- IMF-fel, a katolikus egyháznak nem feladata a pénz professzionális halmozása és használata. Viszont a hit halmozásában, ami a feladata volna, nagyon nem jeleskedik, ami éppenséggel -- sőt éppen katolikus szempontból, ha koherensen érvel, szükségszerűen -- hozzájárulhatott a pápa által elítélt ragadozó »rendszer« kialakulásához. Kapitalizmusellenes és szociális demagógiával, valamint moralizálással pótolni azt, ami rendszerszerűen hiányzik Krisztus egyházából, és amit kétségtelenül megsínylett a világ, azt hiszem arra utal, hogy a pápa teljesen eltévesztette a házszámot, máshol kopogtat, mint kéne.

A látszólag jó szándékú habitus mögött tehát a problémák fel nem ismerése, illetve helytelen érvelés áll. A pápa szavainak a hatása a világ strukturális »reformjára« nem lesz nagyobb, mint egy befuccsolt sztrájké. A világ olyan szekuláris logika szerint működik, amelyben nem érv a heves moralizálás. Hatni rá csak a struktúra fejlődését irányító logikába illeszkedve lehet, amit egykor -- amíg a hit működött -- a kereszténység erkölcsi érdekeivel konform módon el lehetett végezni, még korábban -- amíg a Pápai Állam a vagyona révén közvetlen hatalmi tényező volt a világban -- pedig a kereszténység diktált. Mára a kereszténység -- részint a korrupt egyházaknak is köszönhetően -- kifogyott a komolyan vehető érvekből, ezért maradt a moralizálás és a szociális demagógia. Hacsak a pápa nem akar forradalmárnak állni, ennek sem lehet komolyan kifutása.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1.Béndek radikálisan félreérti Ferenc pápa szavait : azok éppen arról szólnak , hogy az egyházfő - egyéb lehetőségek híján - a "nemzetek lelkiismereteként" fungál , s mások konkrét politikai-cselekvési ihlete forrásának tekinthető . Ez az ő sajátos szerepe-feladata .
2. Különben , már maga a beszéd , a buzdítás is cselekvés , befolyásolás .

Péter átment hittérítőbe?

Mert Bencsik ismét pápább a pápánál.

És mi van akkor, ha Béndek Péter téved?

Arra gondoltam, hogy Bendek úgy gondolja, mert ezt vettem le a cikkből, hogy ő biztos, hogy tévedhetetlen.
De mit szól ehhez a felesége?
Ő is így gondolja?

Örülök, hogy ennyire aggódsz a pápáért és az Egyházért, mint intézményért.
Azt azért tudnod kellene, hogy sem Péterrel, sem Pállal, hogy csak a legismertebbeket említsem Jézus után nem minden ki értett egyet, de etől még jól működtek a dolgok.
Azért vannak voltak a zsinatok, hogy jót vitatkozzunk, hogy mindenki elmondhassa a véleményét.

Olvasd el alaposan az Apostolok Cselekedeteit és láss csudát.
Aztán olvasd el alaposan az evangéliumokat és láss csudát.
Remélem azt azért tudod, hogy mi az a pápai tévedhetetlenség.

Válaszok:
Sulammit | 2015. július 12. 8:35

"n lehetek cinikus, mert én eleve úgy gondolom, hogy a pápa a be nem tartott szabályok bábja. Dísz a csúcson."

Ezt bővebben jó?

Nemrég voltam Olaszországban. Az idegenvezető azt mondta, hogy az olaszoknál rendkívül népszerű a pápa.
Tömegek gyűlnek össze, hogy hallgassák.

A mondatok, sokszor inkább szavak értelmezést kívánnak.
Van ahol ezt jelenti, máshol pedig mást. Össze kellett hangolni, hogy mindenhol ugyanazt jelentse.
De nem csak ezért tartottak zsinatokat.
Nézd meg, hogy az első zsinatnak mi volt a témája, és milyen vitát váltott ki. Szépen megbeszéltek mindent és azóta is tartja magát az a tanítás.
Az Apostolok Cselekedeteiben olvashatod.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés