Magyar nyelvű városnéző séták az UNTOLD Fesztiválon

2015. július 24. 15:26
A kolozsvári UNTOLD Fesztivál a Korzó Egyesülettel partnerségben magyar nyelvű, vezetett sétákat szervez július 31. és augusztus 2. között. A Főtérről induló kis kirándulások során az érdeklődők a város legismertebb helyszínei és történetei mellett számos érdekességgel és kulisszatitokkal ismerkedhetnek meg.

Kolozsvár több Mátyás-királynál és a Szent-Mihály templomnál

Kolozsvárról köztudott, hogy itt született Mátyás király, hogy itt volt Magyarország első kőszínháza, és hogy a városon átfolyó Szamos nevű folyó szőke. Az olyan apró érdekességek viszont már kevésbé ismertek, mint például, hogy a pompás budapesti New York-szálló egy kolozsvári hotelnek adta el monogramos porcelánjait, vagy, hogy a 19. század közepén közfelháborodást keltett, mikor egy városi arisztokrata kockás ruhában mutatkozott.

Efféle történetek segítségével ismerkedhetnek Kolozsvárral azok, akik ellátogatnak a Korzo Egyesület délben kezdődő, a város Fő teréről induló városnéző sétáira az UNTOLD Fesztivál ideje alatt, július 31. és augusztus 2. között. Az ikonikus kolozsvári helyszínek, szobrok és épületek mellett megmutatják a város más arcait is, anekdotákkal, korabeli sajtóanyaggal és archív felvételekkel színesítve az élményt.

A program kolozsváriaknak is szól

Helyieknek is érdekes lehet a séta – mondta Barazsuly Viktória Adrienn, a Korzó Egyesület tagja. Kifejtette: Az UNTOLD fesztivál hangulatához igazodva belecsempésztünk érdekességeket is a sétába, mint például azt, hogy hol és hogyan szórakoztak a kolozsváriak 150 évvel ezelőtt.”  Barazsuly szerint a séta legérdekesebb részei azok a történetek, melyeket főleg a korabeli sajtó átlapozásával gyűjtöttek össze, és amelyek a város egykori hangulatát, emberi arcát hivatottak visszaadni. A szervező hozzátette: „Régi fotókkal, rajzokkal, metszetekkel segítjük a sétálókat, hogy valóban el tudják képzelni, hogyan nézhettek ki a város egykori bástyái vagy a kis barokk tér a mai piarista templom előtt.

Az UNTOLD Fesztivál a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa programsorozatának legnagyobb szórakoztató rendezvénye, melyet július 30. és augusztus 2. között tartanak az erdélyi városban.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában