Navracsics: Európa nagyhatalom a kreatív ipar területén

2015. július 31. 10:54
Az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos Kapolcson, a Művészetek Völgye Design Terminál Udvarában tartott csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen úgy fogalmazott, hogy míg a gazdaság területén Európa versenyelőnye Amerikához viszonyítva kérdéses, addig a kreatív iparban, amely Európában 7-8 millió embert foglalkoztat, nagyhatalomnak számít.

A kreatív ipar Európában egyre több munkahelyet teremt, az egyes országok hagyományai ezen a területen sikeresen ötvöződnek az innovációval – jelentette ki Navracsics Tibor Kapolcson, a Művészetek Völgye Design Terminál Udvarában tartott csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen. Az oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos úgy fogalmazott, hogy míg a gazdaság területén Európa versenyelőnye Amerikához viszonyítva kérdéses, addig a kreatív iparban, amely Európában 7-8 millió embert foglalkoztat, nagyhatalomnak számít. Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a közeljövőben Budapest fontos regionális központja lehet a V4-ek országainak, hiszen kulturálisan számos dolog köt össze bennünket, így a következő időszak az együttműködésről szólhat a kreatív ipar területén is. Európában a kreatív ipar elválaszthatatlan a nemzeti identitástól. Az Európai Bizottság célja pedig az, hogy „ezen identitások áramoltatásával” lehetővé tegye, hogy az egyes nemzetek megismerjék egymást – fogalmazott az uniós biztos.

 
Hozzátette: a Kreatív Európa program célja az alkotók, a művészek mobilitásának elősegítése, akik céljaik megfogalmazásánál nem csupán anyagi lehetőségeiket mérlegelik, de döntésük során nagy jelentősége van a kreativitást ösztönző környezetnek is. Az uniós pályázati rendszer fontos célja, hogy az Európában indult cégeket „meg tudja tartani európainak” és a siker reményében ezek ne települjenek át az Egyesült Államokba. Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal főigazgatója, arról beszélt, hogy a magyar vállalati szektornak fel kell ismernie, hogy a kreatív munkaerő arányának növekedése eredményezheti a versenyképesség növekedését. Hangsúlyozta: fontos a vállalkozások kockázatvállalásának elősegítése illetve egy „nyitott és bátor támogató jelenléte”, aki lehet akár egy város polgármestere is. Budapest azon 30 város közé tartozik, amely az európai trendeket potenciálisan meghatározza – emelte ki a főigazgató. 
 
Petrányi Barna, az Utcaszínház vezetője szerint a kultúra területén egyre fontosabb a minőség, míg a verseny és kooperáció kettőséből ezen a területen Európában inkább a kooperációt kell erősíteni. A beszélgetés moderátora Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója volt. Az idén 25 esztendős Művészetek Völgye vasárnapig várja a látogatókat zenei-, kulturális-, művészeti-, családi- és gyermekprogramokkal Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés