Petrás Mária kitiltása a kultúrmocsár példája

2015. augusztus 27. 15:17

Babarczy Eszter
Facebook
Elfogadhatatlan az a gondolkodás, hogy ha egy művész népszerű valamelyik oldalon, akkor a másik oldalnak gyorsan karanténba kell zárnia. Személyesen elmondtam Petrás Máriának, mennyire szégyellem az egész fertőzetet, aminek most áldozatul esett.

„Petrás Mária kitiltása annak a kultúrmocsárnak a példája, amelyet naponta újratermelünk. Nem csak a Zsidó Nyári Fesztivál szervezői felelősek -- bár nekik nagyon sürgősen bocsánatot kéne kérniük --, hanem mindenki. Mindenki, aki normálisnak tartja, hogy egy Népszavába beíró olvasó úgy gondolja, fontos »lekáderezni« egy énekest, mindenki, aki hisz az ilyen »lekáderezésekben« és a »nemállunkszóba« filozófiákban, amelyek a lekáderezések mögött állnak. Abszurd, méltatlan, destruktív magatartás a kulturális szférában az olyan, amely az átkosra emlékeztető káderpolitikát folytat, akár jobbról, akár balról.

Nem pusztán arról van szó, hogy Petrás Mária fel sem lépett a Magyar Szigeten; arról van szó, hogy ha történetesen fellépett volna, ott is azt adta volna elő, amit minden normális ember értékes, értékmentő és gyönyörű népzenének gondol. Elfogadhatatlan az a gondolkodás, hogy ha egy művész népszerű valamelyik oldalon, akkor a másik oldalnak gyorsan karanténba kell zárnia. (UPDATE: a Szombat alább linkelt cikke szerint Petrás Mária fellépett a Magyar Szigeten, ami, mint írtam fentebb, az álláspontomon nem változtat.

Tíz éve hallgatom, micsoda pofátlanság, hogy »szóba állok« ezzel vagy azzal, hogy »az ilyeneket« karanténba kell zárni, stb. Ez a gondolkodási stílus engem a náci és a bolsi gondolkodásra emlékeztet, ahol mintegy fertőző betegségként tekintettek egyes személyekre vagy művészi irányokra. Elfogadhatatlan. Az ügyön nem segít ugyan, és elveimmel is ellenkezik -- azt is ostobaságnak tartom, amikor valaki pusztán zsidó származása okán úgy képzeli, hogy képviseli a magyar zsidóságot --, mégis az volt az első reakcióm, hogy személyesen elmondjam Petrás Máriának, mennyire szégyellem az egész fertőzetet, aminek most áldozatul esett.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jól van, Eszter,
nyugodj meg.
Neked sem könnyű,
Ma megint nyugtattad a lelkiismeretedet.
Aludj jól, álmodjál szebbet.
Lehet, inkább nagyon életszerű, hogy
a "Népszavába beíró olvasó"
egyszerűen csak
Bolgár Gyuri bácsinak szeretett volna megfelelni...
Kisebb üzemzavar történt, de ez a lényegen NEM VÁLTOZTAT...

Ez lenne a helyes hozzaallas valoban.

Maga előszeretettel gyakorolja a lekáderezést. Nógrády Györgyről és Raffay Ernőről is írt már itt olyan dolgokat ami arra utal, hogy

1. bennfentes információkkal rendelkezik
2. ezeket az állítólagos információkat megfelelő helyzetben megfelelő célból használja

Emellett a suttogó propaganda egyéb módszereitől sem riad vissza, lásd kormányközeli emberek pederasztázása (minden más esetben szigorúan PC, és a meleg kifejezést használja).

Bónusz, arra is jogot formál, hogy Petrás magánéletében vájkálva minősítse a házasságát:

'Mi tagadás, magam sem értem, hogy mi köthet egy Petrás Máriához hasonló elhivatott, tisztességes, tehetséges, művelt és érzékeny nőt egy Döbrentei-féle alakhoz. Már azt is kínosnak érzem, hogy egy mondatban említettem őket.'

Maga undorító.

Nem érzed a dolog súlyát? Mint cseppben a tenger...

Nem, féregség, a maga részéről.

Babarczy, igaz hogy csak utólag, de nyilvánosa bevállalta, hogy 2004-ben a határon túli magyarok állampolgársága MELLETT szavazott.

"Tekergőzöl mint egy féreg..." :Perfekt riposzt lenne bbj-töl is ez, erre a fenti lekáderező counterpropagandistaságodra !
:-D

"Másrészt itt a fórumon is akad elég fidesz-szimpatizáns, aki egészen bámulatos háttértanulmányokat produkál egy-egy közszereplőről harmadíziglen és másodfokú unokatestvérig, akár trapézon lengve is."


Oh milyen vizuális hogy "trapézon lengeve is",

de azért beláthatnád ha lenne rá fogékony elméd, (sőt rásegítek Neked: ) hogy emezek a riposztodban fölemlegetett káderező fórum-nickek (akik jobbik-fidesz sőt Etc.etc."oldaliak" és összemosogató kedved szerint kádereződnek)

nem és sehogynem olyan volumenü személyiségek mint amilyen a Zsidó Nyári Fesztivál kurvanagytiszteletü szervezöbizottságának káderező-tagjai. :-D

Ahogy olvasom a bejegyzés bejegyzéseit, ez a "kultúrmocsár" igen szívós. Olyan, mint a mocsár. Azt írja például az egyik kicsi aranyos, hogy jól mutat ennek az antiszemitának az életrajzában, hogy "a zsidókhoz is eljön". Én például nem tudtam eddig, hogy a zsidó nyári fesztivál a zsidóknak szól. Vagy újabban származási bizonyítványt kell felmutatni a belépőjegy mellé?

Ezek a legújabb érvek pedig az eddigieknél is szánalmasabbak. 2003-ban vajon tudta bármelyik zsidó, hogy azt a bizonyos Magyar Sziget Fesztivált utálni kell, mert antiszemita? S így tudták vajon az akkori fellépők is? Vagy visszavetítjük egy esemény később keletkezett "antiszemita" megítélését egy korábbi időpontra? Talán ezt meg kellett volna vizsgálni, mielőtt a lejáratást megerősítendő közzétettek egy töredék dokumentumot, kedves "mocsár"!

Mi a probléma azzal a megtalált töredék programmal? Egy vegyes szakmaiságú "ősmagyarkutató" tábor a MIÉP és nem a Jobbik korából. Az ősmagyarkodás egyenlő az antiszemitizmussal? Valóban ezt tetszenek gondolni ott a mocsár túlpartján?

S mi is a baj Wass Alberttel? Készpénznek tetszenek venni egy háború utáni koncepciós román bírói ítéletet? Mi bizonyítja még, hogy antiszemita volt? S azt is tudni kell, hogy 2003 táján az erdélyi magyarság körében dúlt a Wass Albert reneszánsz. W.A. imádta a szülőföldjét és sugárzik a műveiből az a mérhetetlen honvágy és keserűség, amiért nem élhet Erdélyben. Mi azzal a probléma, ha az erről szóló versei mellé Petrás Mária gyönyörű székely balladákat énekelt? Mert nem "szavalt", az szinte bizonyos.

S mi a probléma azzal, ha Petrás Mária a férje oldalán, a férje szubkulturális közösségéhez kapcsolódó rendezvényeken részt vett és énekelt? Ez egy túlfeszített magyarságféltő szubkultúra volt, amelyhez tartoztak, vagy amelyre ragadtak antiszemitának minősíthető személyek is, de az antiszemitizmus nem állt a tevékenységük homlokterében, eltérően bizonyos mai szerveződésektől.

S ahogy ma már egy korábbi hozzászólásomban jeleztem, nehogy már azért illesse megvetés ezt a hívő keresztény asszonyt, mert kitartott és a mai napig kitart alkoholista férje mellett annak tragikus emberi és szellemi szétesése során. Önöknek ott a "mocsár" túlfelén az lenne az erkölcsileg kizárólag vállalható magatartás, hogy ha megmenteni már nem tudjuk ronccsá züllő párunkat, akkor még dobjuk is ki a szemétdombra? Hát a mi oldalunkon nem így van, inkább tisztelet övezi azt az asszonyt, aki zokszó nélkül vállára veszi és méltósággal viseli az ilyen terhet!!!

Eszter. Ugye nem csodálkozik ezen? Hány és hány tehetséget nyírtak így ki? Nem számított a teljesítmény, csak az, hogy antifasiszta legyen.

Csurka darabjait már 25 éve csak elvétve játsszák.

Maguk mindenkit kicsinálnak, mint a hiénák vetik rá magukat arra, aki nem úgy gondolkodik, mint Önök.

Szégyen, amit csinálnak.

Wagner esetében elég volt, hogy Hitler kedvenc zeneszerzője volt, máris kiátkozták, Izraelben évtizedek óta nem lehet bemutatni a műveit.

És ez megy minden vonalon. Nem számít a tehetség.

Betiltani, kirekeszteni, tönkretenni. Ehhez értenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés