A Kárpát-medence minden tájáról gyűlnek össze a népzenészek szombaton

2015. szeptember 2. 23:01
Idén másodszorra rendezik meg a szentendrei Skanzenben a hétvégén a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját, ahol ismert és feltörekvő zenekarok húzzák a talpalávalót a portákon, fellép a Magyar Állami Népi Együttes és Petrás Mária is vezet tárlatot a Kallós Zoltán életművét bemutató kiállításon.

Az idén már másodszor kerül sor a hazai és a határon túli táncházzenészeket és énekeseket váró Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójára, szeptember 5-én és 6-án a szentendrei Skanzenben, ahol egész nap az udvarokon, csűrökben játszanak majd a zenekarok - derül ki a rendezvénnyel kapcsolatos közleményből.

A kétnapos találkozó nyílt napján, szeptember ötödikén tíz portán húsz zenekar húzza majd a talpalávalót. A nagynevű, sok évtizede együtt muzsikáló zenekarok – mint a Vujicsics, a Tükrös vagy a Fonó – mellett lehetőséget kapnak a fiatalabb csapatok is – így a Fondor, Pálházi Bence és bandája vagy a Tázló. A Fölszállott a páva vetélkedő két évadából is tűnnek fel ismerős nevek és arcok, így például az óbecsei Fokos zenekar; a tánccsűrben pedig Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf tanítanak táncokat. 
 
A gyerekeket a központi színpad gyerekprogramjai és a tánccsűr aprók táncai mellett kézműves-foglalkozások és gyerekfoglalkozások várják. Szombat este a Magyar Állami Népi Együttes gálaműsora várja a látogatókat.
 
A Kallós Zoltán gyűjtő-néprajztudós életművét bemutató kiállítás is megtekinthető lesz a rendezvény idején, a rendhagyó tárlatvezetésekre, ahol többek között Korniss Péter fotóművész és Petrás Mária népdalénekes kalauzolja majd a látogatókat.
 
Szombaton egész nap kisbuszok szállítják a látogatókat a szentendrei HÉV-állomástól a Skanzenbe és vissza. A találkozót a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Hagyományok Háza rendezi, széleskörű összefogással.
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában