A francia Solo Rex nyerte a BuSho fődíját

2015. szeptember 7. 13:55
Egy magányos férfi kamaszszerelemmel való találkozását mutatja be a Francois Bierry rendezte francia Solo Rex nyerte, amely elnyerte a 11. Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját.

Egy magányos férfi kamaszszerelemmel való találkozását mutatja be a Francois Bierry rendezte francia Solo Rex nyerte, amely elnyerte a 11. Budapest Short (BuSho) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját, az Arany Bushót. A szeptember 1. és 6. között zajlott fesztivál második legjobbjának járó ezüst szobor a Detsky Graffam rendezte 90 Degrees North című szatíráé lett, amely a modern német ember szabálykövetése elé tart görbe tükröt, a holland Thomas Baerten és Wim Geudens három testvér korántsem testvéri viszonyát bemutató De Smet a bronz szobrot vehette át a szombati díjátadón – közölték a szervezők. A legjobb animáció a brazil Pedro Harres Castillo y El Armado című filmje lett, míg a legjobb kísérleti film díját Robert Gwisdek Circuit című német alkotása nyerte. A legjobb vígjáték Michael Binz Herman the German című alkotása lett, a legjobb ötlet-forgatókönyv elismerést a svéd Henry Moore Selder Living Soulja érdemelte ki, a fesztivál legjobb operatőre Matthias Pilzt lett az Una Gunjak The Chicken című német-horvát koprodukcióban készült filmért.

 
A legjobb alakításért járó elismerést magyar színész nyerte: Steinbach Richárdot színészi munkáját díjazta elismeréssel a zsűri Hörcher Gábor Ricsi című filmjében nyújtott alakításáért. Az ELTE filmszakos hallgatóiból, Stella Asmonból, Gór Fanniból és Martin Marcellből Országos Diákzsűri a legjobb kísérleti filmnek az amerikai Deborah Stratman Hacked Circuit című alkotását választotta, az animációk között az angol Daisy Jacobs The Bigger Picture filmjét díjazták, a legjobb fikciós rövidfilm a diákok szerint Hermán Árpád Ól című alkotása volt. Hörcher Gábor Ricsi című filmje a Visegrádi Alap különdíját is elnyerte, amelyet a legjobbnak ítélt cseh, lengyel, magyar vagy szlovák versenyfilm kaphatott meg, immár a második alkalommal.
 
Sopron város különdíját Alessandro Palazzi Gas Station filmje kapta, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának kétszer 500 ezer forintos díját szintén Hermán Árpád Ól című munkája, valamint Bertóti Attila kapta Mese című filmjéért. A Sziget Kft. különdíját Barcsay Bálint vehette át a 035 című alkotásért. A fesztivál versenyprogramjában csaknem 70 fikciós, kísérleti és animációs rövidfilmet mutattak be, emellett további 40 nemzetközi és több mint 50 magyar kisfilmet tekinthettek meg a nézők versenyen kívül, az információs szekciók vetítésein. A központi helyszín, a budapesti Puskin mozi és az ismétlő vetítéseknek helyet adó Corvintető mellett párhuzamosan zajlottak a vetítések Szolnokon, Sopronban, valamint a határon túl Nagyváradon, Érsekújváron és Ungváron.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában