Európa cselekvő szelleme

2015. szeptember 10. 14:58

Puzsér Róbert
Magyar Nemzet
A liberális szélsőség nem hajlandó megvédeni Európát, a nacionalista szélsőséget elnézve pedig úgy tűnik, mintha nem is volna mit megvédeni rajta.

Be kell látni, hogy nincs hiteles iszlámkritika vagy civilizációféltés harcos humanizmus és az egyéni szabadság iránti elkötelezettség nélkül, csakhogy igenis léteznek olyan válságos helyzetek, amelyeket nem lehet uszító plakátokkal vagy a multikulturalizmusba vetett babonás hittel orvosolni. Kertész Imre kitör a Hitler-trauma keltette passzivitásból – számára eljött a cselekvés ideje. Kifejezésre juttatja a nyilvánvalót: az intolerancia iránti tolerancia öngyilkosság.

»Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak, hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát; amikor látszólag értelmetlen módon a saját ellenségeit imádja.«

A liberális szélsőség nem hajlandó megvédeni Európát, a nacionalista szélsőséget elnézve pedig úgy tűnik, mintha nem is volna mit megvédeni rajta. Azért az Európáért érdemes küzdeni, amelynek Kertész Imre nemcsak polgára, hanem az egyik legragyogóbb, legtisztességesebb és legbátrabb szelleme. Liberálisok és nacionalisták, konzervatívok és szocialisták közt az egyetlen európai.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egyetlen európai: puzséri túlzás.
Érdekes lenne a helyzet, ha Kertész élete csúcsán, 50-60 éves fejjel, nyilatkozna - mikor még a jövő nagyon is a jelenből "táplálkozik" és a "jelen megnyilvánulása" egzisztenciát teremthet, ill. zúzhat szét?
Az utolsó években teljesen tisztán és reálisan látja a helyzetet és ezért el kell ismerni őt.

„Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak, hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát; amikor látszólag értelmetlen módon a saját ellenségeit imádja.”

Akárki írta volna le, igaza lett volna. De mert Kertész írta le, most neki van igaza.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés