Claudia Cardinale életműdíjat kapott Miskolcon

2015. szeptember 14. 11:52
Claudia Cardinale kapta a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját. Az európai mozi egyik legnagyobb legendája szűnni nem akaró vastaps közepette vette át az elismerést péntek este Miskolcon.

Claudia Cardinale életműdíját Kriza Ákos, Miskolc polgármestere adta át. A filmcsillag úgy fogalmazott: nagyon szereti Magyarországot és nagy megtiszteltetés számára a díj. Emellett hozzátette: „érzelmes dolog újra megnézni a Volt egyszer egy Vadnyugatot”, ezzel az alkotással nyílt meg ugyanis a fesztivál. Mint mondta, ebben a filmben az egyetlen nő volt, „akit körülvettek a férfiak”. Hozzáfűzte: a beszédhangja kifejezetten mély, már-már férfias,  vélhetően ez azért van így, mert nem beszélt sokat, általában mindig „verekedtem, (...) olyan voltam, mint egy fiú”. Claudia Cardinale pályáján számos klasszikus alkotás, igazi remekművek szerepelnek, így egyebek mellett a Rocco és fivérei Luchino Viscontitól, a 8 és fél Federico Fellinitől, a Fitzcarraldo Werner Herzogtól vagy Sergio Leone Volt egyszer egy vadnyugat című westernfilmje. Számos elismerése mellett életműdíjat eddig Berlinben és Cannes-ban kapott, Miskolc ebbe a sorozatba csatlakozott harmadikként.

 
A 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 20-ig tart. Kriza Ákos polgármester nyitóbeszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a seregszemlén csaknem 170 filmet vetítenek a közönségnek és ezek mindegyike hazai premier. Emellett lesznek koncertek, workshopok, és kiállítások is. Bíró Tibor fesztiváligazgató az MTI-nek a megnyitó előtt azt mondta, hogy a filmmustra idei fő tematikája a western. Négy klasszikus westernfilmet vetítenek le, ennek egyike a Volt egyszer egy vadnyugat és egy szakmai konferencia is lesz A western él címmel. Rámutatott: az idei CineFest adatait tekintve összesen 169 filmet vetítenek. Ebből összesen 76 szerepel a versenyprogramban; 19 nagyjátékfilm, 7 dokumentum, 33 kiskáték- és kísérleti film, 15 animációs mű és a CineClassics programjában a 4 western kerül a nézők elé. A miskolci fesztivál idén is válogat a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) által díjazott filmekből, így többek között látható lesz Nemes Jeles László Saul fia című alkotása is.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés