Kenny Garrett Szegedre jön

2015. október 6. 12:44
A világ első számú altszaxofonosának tartott Kenny Garrett lesz a Szegedi Jazz Napok sztárvendége. A pénteki nap zárókoncertjén a Grammy-díjas amerikai „gitár-ikon” Dean Brown lép a színpadra.

A világ első számú altszaxofonosának tartott Kenny Garrett lesz a Szegedi Jazz Napok sztárvendége – jelentette be Drienyovszky András, a fesztivált szervező Private Music vezetője kedden a Tisza-parti városban. A fesztivál első napja a fúziós műfaj kiválóságaié. A program a Szegedi IH Rendezvényközpontban november 6-án a Dél-Alföld egyik legjobb dzsesszdobosa, Csizmadia László és barátai – a gitáron játszó Matthew Mitchell, a billentyűs Kovács Gábor és a basszusgitáros Szabácsi Tibor – koncertjével indul. Őket a földkerekség legtehetségesebb fiatal basszusgitárosának tartott Hadrien Feraud követi. A 31 esztendős kora ellenére a dzsessz-rock világot megrengető francia muzsikus saját zenekarával – Jim Grandcamp (gitár), Michael Lecoq (billentyűs hangszerek), Eric Moore II (dobok) – először látogat Magyarországra.

 
A pénteki nap zárókoncertjén a Grammy-díjas amerikai „gitár-ikon” Dean Brown lép a színpadra. Óriási formában, ragyogó nemzetközi együttessel érkezik Szegedre: az elektromos marimbán játszó Bernard Maseli, a hegedűs Mateusz Pliniewicz, a basszusgitáros Linley Marthe és a dobos Marvin „Smitty” Smith kísérik el. Szombaton a népzenei hagyományokat és a modern dzsesszt ötvöző dobos Baló István lép elsőként színpadra. A hazai dzsesszélet egyik legkiválóbb, példamutató tanáregyénisége Grencsó Istvánnal (altszaxofon), Kovács Gergővel (tenorszaxofon), Baló Sámuellel (zongora) és Ajtay Péterrel (bőgő) koncertezik.
 
Az est második fellépője a műfaj emblematikus hazai együttese, a Hungarian Jazz Quartet a szaxofonos Tony Lakatos és a gitáros Babos Gyula vendégjátékával. Szakcsi Lakatos Béla vezette zenekar – Jávori Vilmos, majd Csepregi Gyula halála után – úgy döntött, végleg elköszön hűséges közönségétől, a búcsúturné egyik állomása a szegedi fesztivál. A Jazz Napokat a kortárs dzsessz egyik meghatározó muzsikusa, a világ első számú altszaxofonosa Kenny Garrett zárja. A jelenleg 55 esztendős zenész Miles Davis mellett futott be 1986-ban, és máig tartja előkelő helyét a fekete zene mágusai között. Művészete modern és spirituális, játéka a hangszeres tudás és intelligencia impozáns megnyilvánulása. Koncertjein a mai modern dzsessz legmagasabb színvonalára képes, melyhez kiváló partnerei együttesének all-round muzsikusai: a zongorán játszó Vernell Brown, a bőgős Corcoran Holt, a dobos Marcus Baylor és az ütőhangszereket megszólaltató Rudy Bird.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés