Vagy túlságosan toleránsok vagyunk a más vallásúakkal szemben?

2015. október 7. 16:46

Frank Otfried July
Evangélikus.hu
A német alkotmányban azonban van egy értékkánon, amely egy többvallású társadalmat ír le. Azt gondolom, hogy nem lehet másképp viszonyulni egymáshoz, mint a másik tiszteletben tartásával. Interjú.

Németországban is meglehetős gondot okoz a menekültek ellátása, a regisztráció. Mit tesz az Ön egyháza, a Württembergi Evangélikus Egyház a menekültkérdésben?


Nagy kihívás ez Németország számára is, hiszen egyes felmérések és számítások szerint az év végére egymillió menekült lesz Németországban. Mi egyházként azt határoztuk el, hogy elsődleges feladatunk az, hogy ezeknek az embereknek segítsünk és támogassuk őket. Elkülönítettünk egy 3,5 millió eurós úgynevezett menekültcsomagot az egyházi költségvetésből. Ennek a felét tanácsadói munkára fordítjuk, alkalmazunk menekültekkel foglalkozó diakónusokat, de önkénteseket is. A másik felét pedig a Diakóniai Szükségalapnak küldjük, akik az érintett válság sújtotta országok határain végeznek feladatot, azzal a céllal, hogy az ottaniak életét megkönnyítsék. Fontos ez a kettősség, mert nem csak Németországban van szükség most segítségre, hanem sokkal inkább úgy látjuk, hogy azokban az országokban kell elsősorban a menekülteket segíteni, ahol először menedéket keresnek. Emellett olyan egyházi ingatlanokat, üresen álló épületeket is megpróbálunk rendelkezésre bocsátani, ahol megoldható lehet a menekültek elszállásolása, mert jelenleg, a hidegebb idő beállta előtt ez tűnik a legégetőbb elrendezni valónak az országunkban. (...)

Szeretném megtudni, hogy az Ön által vezetett tartományi egyház milyen kapcsolatban áll a németországi muszlim közösségekkel? Folytatnak-e velük ebben a kialakult helyzetben valamiféle újult erejű párbeszédet?

Igen, épp hétfőn találkozom majd a tartományban lévő muszlim vezetőkkel. De nemzetközi szinten is részt veszek ilyen tárgyalásokban, két évvel ezelőtt az ománi vallásügyi miniszter látott vendégül. Maszkatban, Omán fővárosában beszélgettünk arról, hogy engedélyezik keresztény templomok építését. Ez a kölcsönösség, a toleráns vallási hozzáállás azt gondolom minden oldalról szükséges. A württembergi egyház erősen pietista beállítottságú. A párbeszédet milyen mélységig kell folytatnunk a muszlimokkal? Erősek vagyunk-e keresztény egyházként? Vagy túlságosan toleránsok vagyunk a más vallásúakkal szemben? – ilyen és hasonló kérdések vetődtek fel gyülekezeteinkben a menekültkérdéssel kapcsolatban. Európa társadalma változóban van és egyre több vallási tradíció él egymás mellett. Természetesen a radikális irányzatok (szalafisták) problémát jelentenek, akik szintén megtalálhatóak nálunk. Velük sajnos nem nagyon lehet tárgyalni. A német alkotmányban azonban van egy értékkánon, amely egy többvallású társadalmat ír le. Azt gondolom, hogy nem lehet másképp viszonyulni egymáshoz, mint a másik tiszteletben tartásával.”  

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A furcsa az egészben az, hogy Jézust és talán Ábrahámot is elismerik ugyanazon Isten prófétájának, más kérdés az, hogy mivel Mohamed jött "legkésőbb", így szerintük Ö a legigazabb. Ezért a muszlimoknál úgy tudom a keresztények megítélése jobb, mint egy "több istenben hivőé".

Megnéztem a keresőben, a Korán Iszá néven említi Jézust. Természetesen teljesen más módon közelíti meg Krisztust a keresztény és a muszlim vallás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés