Kis magyar tahológia

2015. október 9. 13:46

Körmendy Zsuzsanna
Magyar Nemzet
Mindig abból van káosz, ha kétféle dolog összekeveredik. Jó példa erre Dippold Pál kirohanása látszólag a göteborgi eset ellen, valójában pedig Esterházy Péter ellen.

„Teljesen mindegy a dolog lényege szempontjából, hogy Dippold tudta-e, Esterházy nem krétát evett rossz nebulóként, hogy fölmenjen a láza, és igazolása legyen, amiért nem volt ott a göteborgi vircsafton. Nem jól érvel az, aki Esterházy súlyos betegségét emlegeti, mert ha csak szénanáthája lenne, Dippoldnak akkor sem lenne joga így írni Esterházyról. Dippold írásának tehát legjobb esetben az lehetne a címe: Mi, tahók.

Lássuk be, ez megint egy Mozart–Salieri-konfliktus. A művészet már csak ilyen: igazságosan igazságtalan, mint a Teremtő. Az egyik művelőjének két marékkal mér, a másiknak nem ad semmit. Az egyik tüneményes tehetség, a másik pedig görcsös erőlködéssel dolgozik hasztalan önnön íróimázsán. Esterházy nem szorul az én védelmemre. Még azt sem állítom, hogy nekem a publicisztikájából mindig minden a szívem szerint való volt. De ahogy Dosztojevszkijt nem azzal mérem, hogyan változott a véleménye hosszú száműzetése után a cár atyuskáról, és Iszaak Babelt sem annak alapján méltatnám, hogy miért nem ítélte el kategorikusan a Vörös Hadsereg viselt dolgait, és nekem Adyhoz sem nyújt támpontot viszonya a szabadkőművesekhez, vagy hogy mennyit ivott, úgy Esterházyt is, aki meg akarja ismerni, kezdje mondjuk A szív segédigéivel vagy a Harmonia Caelestisszel, a folytatás már adódni fog. Dippold pedig küzdjön meg a semmivel, amiből soha nem lesz mindenség.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja. Biztos nagyon ígéretes Dippold életműve, a magyar örökség része lesz, bárki meglássa

Megkérdeztük Deutsch Tamást a Fidesz kiváló politikusát?

- Mi a véleménye a Dippold Pál ügyről?

- Ki a f@szom az a Dippold Pál?

Esterházy mint tüneményes tehetség, akinek a Teremtő két marokkal mért -ez azért erős és legalábbis vitatott.

Önérdek érvényesítő képességből persze biztosan.

Addig is olvassunk, ki-ki ami neki tetszik, én speciel inkább Giont, Szilágyi Istvánt, meg ami még a kezembe kerül.Volt itt Vathy Zsuzsának egy könyve,az Angyalhíd, mintha meg sem írta volna, pedig nagyszerű. Ki tudja azt, h. Kolozsvári Papp megírta a Bűnös vadászt vagy a Holló urakat? A többi néma csend, így könnyű nagy eladott példányszámot produkálni.

Igen, biztosan volt, aki veszegette az Esterházykat, de ennek nemcsak az lehetett az oka, h. közismerten akkora élmény olvasni, hanem az is, h. a csapból is ő folyt és az emberek egy része ilyenkor kíváncsi lesz. Beszéltem olyannal, aki megvette a Harmonia Celestis-t, de kifogott rajta. Szuper intelligens, sokat olvasó angol tanárnő létére.

Tulajdonképpen semmit, talán csak annyit, h. konkréten tudom, nem én vagyok az egyetlen, akinek nem Esterházy az etalon. Nagy szó!
Egyébként mindegy.
Volt egy kollégám, nagyon intelligens, vidám alaptermészetű, szegény nem is annyira idősen rákban ment el. Szinte az utólsó percig viccelődött, az otthoni dolgait próbálta elrendezni.
Az élet igazságtalan, jobb lenne, ha választhatnánk halált, sőt, az idejét is, de nem, sok más egyéb között ezt sem lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában