Rétvári: Egymás megértéséről szól a Womex

2015. október 22. 11:59
A Womex a találkozásról, egymás megértéséről szól, arról, hogy van mondanivalónk és muzsikálnivalónk egymásnak. Az expo segíthet abban, hogy a világ jobb hely legyen. Erről az esemény szerda esti megnyitóján a Müpában beszélt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

„Büszkék vagyunk arra, hogy idén Magyarország a Womex házigazdája. Ez elismerés mindazoknak a művészeknek, akik világszerte ismertté és közkedveltté tették a magyar népzenét” – hangsúlyozta Rétvári Bence. A parlamenti államtitkár kiemelten szólt Bartók Béla szerepéről, szavai szerint a magyarok számára vele kezdődött a világzene. Felidézte a zeneszerző sorsfordító találkozását a magyar népdallal Gerlicepusztán, amikor véletlenül egy cselédlányt hallott énekelni. Szólt arról, hogy Bartók nemcsak magyarok, hanem szlovákok, románok, szerbek, bolgárok között is gyűjtötte a zenét, hogy aztán arab és török emberek körében is ezt tegye. „Találkozásaiból olyan zene született, amelyet a világon mindenki megérthet, és ami mindenkit megérinthet” - tette hozzá. Rétvári Bence hangsúlyozta: a magyar nép méltán büszke arra a felbecsülhetetlen kulturális vagyonra, amellyel az egyetemes és európai kultúrát gazdagítja. Megfogalmazása szerint az első közép-kelet-európai Womex az egész régió előadói számára nagy lehetőség bekerülni a nemzetközi vérkeringésbe. 

 
„Magyarország az a kultúraközvetítő központ, mely kapcsolatot teremt a Duna mentén élő népek között, találkozási pont Kelet és Nyugat, valamint a visegrádi országok és a Balkán térsége között” – szögezte le az államtitkár. A magyar kultúra sokszínűségére példaként a cigányzenét hozta fel, amely nemcsak Magyarország, hanem sok környező ország népzenéjének egyik alapja. Alexander Walter, a Womex igazgatója beszédében üdvözölte, hogy a World Music Expo immár több mint két évtizedes történetében idén először érkezett Közép-Kelet-Európába. Hozzátette: a Womex nem csak a zenéről szól, jó lehetőség az ismerkedésre és az üzletkötésre is. Az igazgató kitért a világban tapasztalható menekültproblémára, és reményét fejezte ki, hogy a szükséges politikai viták után olyan helyzet alakulhat ki, amelyben valódi segítséghez jutnak a bajba jutott emberek. „A Womex a zenén keresztül mutatja be a világunkban tapasztalható kulturális sokszínűséget” – fűzte hozzá Alexander Walter. Weyer Balázs a budapesti Womexet szervező Hangvető Kft. képviseletében arról beszélt, hogy a világzene és a hozzá kapcsolódó emberek mögött történetek, érzelmek, hitek vannak. „A megnyitógálaként megszervezett, a Kárpát-medencei romák zenéjét bemutató Gypsy HeartBeats is erről szól és az évszázadok során része lett az itt élők kultúrájának” – fogalmazott.
 
A megnyitógála felvezetéseként meglepetésre színpadra lépett a Womexen 2008-ban életműdíjat kapott Muzsikás, amely Bartók Allegro Barbarójából játszott Balázs János zongoraművész közreműködésével. A Gypsy HeartBeats című gálán az ének és a tánc párbeszédére épülő produkcióját mutatta be Oláh Attila szlovákiai magyar roma, fellépett az északkelet-magyarországi autentikus cigány zenét játszó Romengo. A műsorban szerepelt a szintó kultúrából az erdélyi, kalotaszegi népzenéhez eltalált belga Tcha Limberger, a városi közönséget is megszólító Palya Bea, valamint Pál István Szalonna együttese, amelynek zenéje a kárpátaljai hagyományokból táplálkozik. A megnyitót késő este magyar táncház zárja. A vasárnap záruló Womexre több mint kilencven országból mintegy 2900 külföldi vendég érkezik-érkezett, hatszáz fellépőhely, ötszáz lemezkiadó és -terjesztő képviselteti magát, háromszáz újságíró, ebből 130 rádiós közvetítő tudósít az eseményről. A Womex hivatalos programjában ötven ország 64 produkciója lesz látható; mintegy húsz magyar fellépő volt, illetve lesz látható. A rendezvény fő médiatámogatója az MTVA.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés