Az anus mundit nem lehet begyógyítani

2015. október 25. 18:42

Nádas Péter
Színház.hu
Ami egyszer megtörténik egy emberrel, azt nem lehet begyógyítani, legfeljebb kegyesen el lehet felejteni. Interjú.

Helyszínelés című esszéjében írja: »... P. is azt állította a nyáron, hogy én mindentől be vagyok szarva, mert az ötvenes évek lukából másztam elő.« Begyógyul-e valaha az ötvenes évek luka?

 
Valami gödörre, odúra gondolt ez a római barátom, de nem véletlenül mondott lyukat. Mert abban a pillanatban segglyukat is jelentett, a világ végbelét, amit a latinok anus mundinak mondanak. Az anus mundit nem lehet begyógyítani, az anus mundi állandó témája a művészeteknek, az úgynevezett végső dolgok és a végzetes helyzetek. Csupa olyasmi, amiről nem szívesen beszél az ember hangosan. Ezeknek éppen az a jellegzetességük, hogy nem múlékonyak. Ami egyszer megtörténik egy emberrel, azt nem lehet begyógyítani, legfeljebb kegyesen el lehet felejteni.
 
Szeptember 21-én Ön olvasta fel a szöveget. Milyen viszonyban van vele?
 
Mit mondjak, harminc év múltán nagyon érdekes volt. Nagyon kellett vigyáznom, hogy ne Ruttkai Éva, és ne Hegedűs D. Géza hangján beszéljek, hanem a magamén. Furcsa módon az ő hangjukon jegyeztem meg a saját szövegemet.
 
Inspiráló jelenlétével intenzíven segítette a próbafolyamatot, hogyan látja, milyen hatással van a Találkozásra, hogy Eszenyi Enikő, egy különleges érzékenységű női rendező rendezi?
 
Eszenyi nagy egyéniség, s ebből következik az érzékenysége. Nem hiszem, hogy speciálisan női lenne az érzékenysége. Az, hogy nő, mi több, színésznő, azaz a nőiség idolja, egyéniségének csupán egyik jegye. Lenyűgöző figyelni a próbán, ahogy a színészekkel dolgozik, a jelenlétét, az alázatát, az odaadását, a koncentrációját.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az anus mundit nem lehet begyógyítani"

Még szerencse. Minden anus ugyanis arra teremtődött, hogy nyisson és zárjon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés