A mai kormánynak a nők lehetnének a legkomolyabb ellenfelei

2015. október 27. 12:38

Péterfy Bori
Origo
A politika olyan, mint a fertő, lehúz a sárba. De én abszolút nem gondolom, hogy „egy színész ne politizáljon”, „egy színésznek ne legyen véleménye”, és az sem érdekel, ha ezzel közönséget vesztek. Interjú.

A The Guardian nemrég megkérdezett rengeteg filmkészítő nőt, találkoztak-e már a munkájuk során szexizmussal. Te találkoztál?


Nem fogok hazudni: ezen a pályán nyilvánvaló, hogy egy nő találkozik szexizmussal, ez abszolút jelen lévő probléma. De visszafelé is működik: egy okos nő, ha akarja, elég könnyen tud befolyásolni egy férfit. Ezt nem szokták szexizmusnak hívni, pedig ez is az. Nagyon megalázó helyzetbe még nem kerültem, bár fiatal színésznőként persze volt, amin elcsodálkoztam, hogy ilyet lehet. Egy idő után megtanultam rögtön kiszimatolni és már előre kivédeni az ilyen helyzeteket.

Hogyan lehet előre kivédeni?

Ha olyan tekintélyt, olyan hírt vívsz ki magadnak, ha nem viselkedsz úgy, mint amit elvárnak tőled. Például olyan helyzetekben, mint amilyenekbe egy magyar rock and roll zenekar folyamatosan kerül, és bódék háta mögött kell átöltözni és sminkelni. Ha ilyenkor kemény vagy, és nem híresül el rólad, hogy hisztis vagy, annak meglesz a hatása. De a színházban azért mást jelent a szexizmus. Elkerülhetetlen, mert a kollégák zsigeri testi közelségben élnek egymással. Persze fiatal színésznőkkel történhet bármi, és az olyan fogalmakat sem véletlenül találták ki, mint a szereposztó dívány. Mégis teljesen más, ha egy irodában dolgozó, terhes anyát mószerol a főnöke, mint a színházban, ahol a test ugyanolyan munkaeszköz, mint a lélek. Egy társulatban a színészek ismerik egymás minden porcikáját, hihetetlen közelségbe kerülünk a munka során. És ki dönti el, hogy egy előadásban tényleg helye van a vetkőzésnek, vagy csak a rendező akarta látni annak a színésznőnek a mellét? Vékony a határ. De ha valaki színésznőnek megy, akkor merjen levetkőzni, mert ez is a feladatai közé tartozik.
 
Te számos társadalmi ügyben szólaltál meg. Sok színész azt mondja, a művészettel épp elég dolgot el tudnak mondani a világról, nem kell a színpadon túl is szerepet vállalniuk.

A politikára én is nemet mondok, mert akármihez adod őszintén, jó szándékkal a nevedet, az biztosan bemocskolódik, és hiába nem tehetsz róla, magával ránt. A politika olyan, mint a fertő, lehúz a sárba. De én abszolút nem gondolom, hogy »egy színész ne politizáljon«, »egy színésznek ne legyen véleménye«, és az sem érdekel, ha ezzel közönséget vesztek. A színház a máról kell, hogy szóljon: egy művész igenis mondja el a véleményét. Nagyon utálom, hogy a színész csak a szerepét mondhatja el, a gondolatait nem. Én nem ilyen színházban nőttem fel. Egy gondolkodó, szuverén ember épp ettől érdekes, és ha ez valakinek nem tetszik, akkor nincs miről beszélni.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Közönséget vesztett, de tudjuk, nem érdekli. Engem sem érdekel.

Szerintem én még nem hallottam őt. Ha hallottam volna és tetszett volna, felkaptam volna a fejem és utána nézek, ki is énekelt?
Én nem írtam olyat, hogy sehova nem hívják, hanem azt, hogy közönséget vesztett, tehát bizonyára volt neki.

Megnéztem, ott van az a hajas szám, amit ismerek, de nem ragadott meg.

Ezért írták előttünk nagyon helyesen, hogy egy ilyen politikai megnyilvánulás megosztó lehet, ezért felesleges.
Egy művésznek minden emberre szüksége lehet, mert belőlük lesz a közönsége. Ha politikailag megnyilvánul, sokat veszíthet. Ott van erre a jó példa, a heti hetes-is.

Komolyan????
Az ilyen nőknek a gyűjtőneve nálam Rékakinga:-)

Jó nekem! Ilyen jelentős intellektusokkal nemigen találkozom, mint ez a hölgy!
A nők lehetnek a kormány legkomolyabb ellenfelei, mondja ez tündéri butácska.
Csak egy kérdésem van: Milyen nők elleni intézkedést tudna említeni ettől a kormánytól?

Ausztrál mondás: a nő helye terhesen és mezitláb a konyhában van.

A világ egyik legélhetőbb országa.

"...ahol félned kell, akár az ellenőrtől a buszon, akár más szabályoktól. Ha elgondolkodsz, hány törvényt tartasz be úgy egy nap alatt, hogy észre sem veszed, megbolondulsz. És aki egy kicsit is lazább, szabadabb, arra azonnal ráfogják, hogy őrült."

Az ellenőrtől csak annak kell félnie, aki nem vesz jegyet. Nem mondom, hogy ilyen helyzet nem állhat elő, csak azt, hogy ez a megközelítés egyáltalán nem vall "okos" nőre, amilyennek a színész asszony magát gondolja. Ki lehet vonulni az agyonszabályozott tömegéletből mondjuk egy tanyára a saját szabályaink közé, csak annak is megvannak a hátrányai.

Az sem vall nagy "okosságra", ha valaki szerint migránsügyben mindössze az a kérdés, hogy "emberek legyünk vagy állatok". Ilyen kiindulópontból sajátos vélemény a női nem szégyenének minősíteni a női politikusokat. (Ha jól gondolom, a kormánypártiakat, persze.)

Hát isten ments' az ilyen "okos" nőktől a politikában.

Engem nem veszítesz el , Borika!
Azt se tudom, ki vagy!

Azt látom, hogy nagyon törekszel, sőt törtetésre is hajlamos vagy.
Majd lehiggadsz, ha meg nem, nekem mindegy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés