Eljön-e a technológiai szingularitás?

2015. november 2. 15:06

Brandon Hackett
Brandon Hackett honlapja
Időnként az Isten gépei kapcsán felteszik nekem a kérdést, hogy hiszek-e a technológiai szingularitásban. A kérdés azonban jóval bonyolultabb annál, hogy egy egyszerű igennel vagy nemmel meg lehessen felelni.

Mi van akkor, ha létrejön egy MI, továbbfejlődik, rövid idő elteltével óriási intellektuális fölénnyel fog rendelkezni, de ezt a leglogikusabb módon használja fel? Tudását, intelligenciáját se az emberi faj szolgálatába, se ellene nem fogja fordítani. Egyszerűen csak nem foglalkozik az emberi tényezővel, mert nem tart bennünket fontosnak.

Helyette a saját céljait követi.

Kezdetben talán valóban az embertől kapott alapokból indul ki, lehet, hogy szeretni, lehet, hogy gyűlölni fog bennünket, de egy biztos: fejlődni fog, méghozzá gyorsan, és könnyen elképzelhető, hogy gyorsan túllép ezeken. Vajon ekkor mit fog akarni?

Például megérteni és felfedezni, amit még nem ért. Például megérteni az univerzumot. Mert miért érdekelné a Föld és mi, emberek, a kicsinyes gondolkodásunk, korlátozott képességeink, amikor ennél sokkal fontosabb és izgalmasabb kérdésekre keresheti a választ?

Az is lehet, hogy az MI-k révén egyúttal eljön a csillagközi űrutazás aranykora: ha az MI-k menni akarnak, hogy felfedezzék a világűrt, akkor talán felkéredzkedhetünk az általuk épített csillaghajóra, talán nem jelent nekik nagy problémát, hogy az első emberi felfedezőket is magával vigyék. Persze, lehet, hogy mire ide eljutunk, már nem is akarnak velünk kommunikálni. Miért akarnának? Mi érdekeset tudnánk még nekik mutatni?

Vajon egy MI-nek lesznek érzései, és ha lesznek, biztos, hogy emberi érzések lesznek azok? Nem fog ebben is tovább fejlődni, magasabb szintre jutni, vagy csak teljesen más irányba eltérni? Tisztelni fog bennünket, lojális lesz hozzánk? Programozás kérdése, mondhatnánk, de egy önfejlesztő MI esetében erre a kérdésre nem biztos, hogy ez hihető válasz.

Reménykedhetünk, hogy támogatni fog bennünket, de könnyen elképzelhető, hogy amint képessé válik rá, elhagyja a Földet, és elindul a világűrbe, az új titkok, rejtélyek felé, megismerni azt, amit még nem ismer.

Mi pedig csak nézhetjük, ahogy a gyermek kirepül, és magunkra hagy bennünket a problémáinkkal és a vágyainkkal, amelyek megoldását, teljesítését mind tőlük vártuk volna a remélt technológiai szingularitás eljövetelével.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek érdekes spekulációk , de figyelmen kívül hagyják a lét transzcendenciáját , tehát azt , hogy az akármilyen szuper-fejlettségű emberi mesterséges alkotások is végesek , míg az abszolút lét /Szentháromság / már van , abszolút uralommal . Másképp fogalmazva : a történelem nyitott , nem tudjuk milyen fordulatok lesznek még benne , de a végső-feltétlen-hiánytalan - tehát a történelmet felülmúló - lét célhoz vezet mindent .

Nem értette meg , amit írtam : az Isten és a MI nincsenek egy súlycsoportban ! Hasonlattal : a nehézsúlyú és pehelysúlyú között nincsen "meccs" !...

Az első kérdés, amit fel kell tenni, hogy
létezik-e egyáltalán BÁRMILYEN intelligencia,
vagy inkább csak arról van szó, hogy egy bazi
nagy kombinációs tábla egyes elemeit időnként
átrendező véletlen olyan mintákat hoz létre,
amelyek az adott problémára illeszkednek oly
módon, hogy abból evolúciós előny származik.

A Szentháromság nem "ábránd" , hanem valóság , melyről tapasztalat van ...

A teremtés nem gyurmázás agyaggal, hanem szabályalkotás. Akár egy olyan szabályé is,
mint amit leírtam.

Tudja mi a transzcendentális tapasztalat ?...

Stanislaw LEmnek van egy jópofa példázata a Kudarc-ban. Eszerint (emlékezetből) az emberek megalkották a 26. generációs számítógépet, és beletáplálták az emberiség összes tudását, és elindították az oprendszert, és az megszólalt, és megkérdezte alkotóit:

- Uraim, nagyon hálás vagyok Önöknek, tényleg rengeteget kaptam Önöktől. Egy kérdésre nincs válaszom: meg tudnák mondani, hogy ki vagyok?

Kezitcsókolom, pont erről szól a példázat. Az ember célja a MI-vel: megérteni önmagát. De amit letrehozhat, ugyanúgy nem érti. Ha belegondolsz, a tényleges MI igazából gazdaságtalan: TB, nyugdíj, szerelem... Na jó, nyilván nem így, de ha egyszer nem a mi eszközünk többé, akkor minek az nekünk? Egy tevékenységet most is ismerünk, amivel értelmes élet jön létre, tök konzervatív eljárás, egy férfi és egy nő kell hozzá.

Nana, ez túl erős! A vallás megtart egy
közösségben és ez evolúciósan előnyös, tehát
többlethozadék is van az egyén számára. Az, hogy
ennek ára van, az természetes. Ha az ár nagyobb,
mint az előny, a vallás megszűnik, ellenkező
esetben fennmarad.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés