Akinek van nótája

2015. november 7. 14:26

Liber Endre
A Szív
A mi népköltészetünk a századok során komolyan felvértezte magát az élet ezernyi problémájával, várható és váratlanul beköszöntő sorsfordító történésével kapcsolatban. Interjú.

Mit fejez ki az ember nótája? Miért az a nótája, ami?

Az embereknek általában több kedves daluk van. Az élethelyzetüktől is függ, hogy éppen melyik a favoritjuk. Felhőtlen mulatozás közepette, egy pár pohár jóféle itallal kísérve előjöhet például huncutabbik énünk, ezzel együtt felszínre bukhatnak pl. pajzán nótáink is. Ha bánat, ne adj’ Isten tragédia ér bennünket, és ez egész lényünket áthatja, akkor egész mást énekelünk, ilyenkor kerülnek elő a magyar népdalkincs kifogyhatatlan tárházából a legkedvesebb hallgató nótáink, például széki lassúink, vagy a méltóságteljes, érzelemgazdag szövegekben dúskáló kalotaszegi hajnalik, keservesek. 

A magyar népzenének sokat emlegetett vonása a »busongás«. Mi lehet ennek az oka?

Nemzetiségre való tekintet nélkül mindenki búsul, akit bánat ér, az ember már csak ilyen teremtmény. Nem mindenkinek van ugyanakkor eszköze rá, hogy a bánatát világba kiáltsa, pedig tudjuk, hogy aki ezt meg tudja tenni, annak egy kicsit megkönnyebbül a lelke. A mi népköltészetünk a századok során komolyan felvértezte magát az élet ezernyi problémájával, várható és váratlanul beköszöntő sorsfordító történésével kapcsolatban. Szerintem nem búslakodunk erősebben vagy többet mint más népek, csak nekünk nagy gazdagságban és egyedülálló változatosságban állnak a rendelkezésünkre a bánat kifejezésére népdalaink.

Leszűrhető a népzenéből valamiféle néplélek?

Azt gondolom, hogy igen. Méghozzá leginkább a népdal, népzene és néptánc hármas egységéből. Sok mindenre következtetni lehet belőlük; tehetségre, fantáziára, eszességre, találékonyságra, empátiára, humorra stb. Ez alapján nyugodt szívvel megállapíthatjuk, hogy a magyar népi kultúra a világon a legnemesebbek közé tartozik.”

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tegnap este néztem a Gyerek Felszállott a Pávát:-)
Remek volt, szívmelengető:-)))))
Köszönet érte.

'Juhász Zoltán intelligens, öntanuló programjával 25 nép zenéjét hasonlította össze, elemezve kapcsolataikat, egymásra gyakorolt hatásukat. Kínai, mongol, különféle török, szláv és finnugor népek zenéje mellett vizsgált Nyugat-európai, Appalache-i kelta és dakota muzsikát. Harmincezernél több dal összevetése kiderítette, hogy igen mély zenénk és beszédünk összefüggése, mert zenénk is gyökökre épül, rokonságai messze túlmutatnak az eddig ismert körön.'

https://www.youtube.com/watch?..

Ajánlott olvasmány:

Czakó Gábor - Juhász Zoltán: Beljebb a magyar észjárásba

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés