A slam poetry felszabadítja a verset

2015. november 9. 11:14

Závada Péter
VEOL
A vers mostanra már nem műtárgy, hanem eleven, velünk élő történés. Interjú.

Mitől hiteles Akkezdet Phiai?


Kreatívian bánunk a szavakkal, és olyan történetekről szövegelünk, melyeket az éjszakában vagy külföldön éltünk át. Hektikus, mégis nyelvileg gazdag élményanyag.

Ki vagy mi inspirál téged?

Lényegében minden. Nem az ihletben, hanem a félmondatos ötletekben hiszek. A görögöktől kezdve a posztmodern szövegeken át a mindennapok apró pillanataiig bármi lehet inspiráció. Elég, ha valaki mond valamit, amiről eszembe jut egy érdekes gondolat, amit aztán rögtön fel is jegyzek a telefonomba.

A görögök a legtöbb esetben a szépségre és a tökéletességre törekedtek. Veled mi a helyzet?

A zene felől jöttem, nálam a verset nem a szépség, hanem a keresetlenség teszi jó alkotássá. Amúgy ritka a teljes egészében jó vers. Különben sem kell mindig szépeket írni, lüktetőbb lesz a költemény, ha sikerül a romantikus harmóniát megtörni. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy archaikus nyelven akarnak fogalmazni, pedig a beszélt nyelv erőteljesebbé teszi a mondanivalót napjainkban.

Van jövőjük még a verseknek?

Én azt látom, hogy a slam poetry elképesztő méretekben és volumenben volt képes népszerűsíteni az irodalmi alkotásokat itthon. A középiskolai tananyagok része lett ez az új látásmód, sokan elkezdtek írni ennek hatására. Persze lehet, hogy mindig is népszerű volt az alkotás a fiatalok körében, de régen nem létezett ilyen platform, ahol ennyire szabadon megmutathatták a gondolataikat. A slam poetry felszabadítja a verset, aminek hatására ma már nem ciki az irodalommal foglalkozni. Az emberek alapvető igénye lett az írás, ami, ha így megy tovább, akkor élénk irodalmi életet és közéletet tud generálni. A vers mostanra már nem műtárgy, hanem eleven, velünk élő történés.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A slam poetry, ami helyesen poetry slam lenne, "sikere" csak egy dolgot bizonyít, mégpedig az értékvesztést. A nagypolgári ifjak proli formát öltő lázadása.

Amúgy eleve szánalmas ha versekkel versenyeznek. Ugyanis ez lenne a poetry slam. Pontszámokért verselni. Tkp. a lényegét veszíti el a költemény.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés