Strasbourg: A holokauszttagadást és az antiszemitizmust nem védi nemzetközi egyezmény

2015. november 10. 12:37
A holokauszt tagadását és az antiszemita előadásokat nem védi az Emberi Jogok Európai Egyezménye – döntött kedden egy francia előadóművész, Dieudonné M'Bala M'Bala ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. M'Bala M'Bala szerint megsértette az önkifejezéshez való jogát egy francia bíróság, amikor becsületsértésért elmarasztalta egy antiszemita színpadi jelenet miatt.

 A holokauszt tagadását és az antiszemita előadásokat nem védi az Emberi Jogok Európai Egyezménye – döntött kedden egy francia előadóművész, Dieudonné M'Bala M'Bala ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

Dieudonnét Franciaországban marasztalta el a bíróság etnikai, nemzeti, faji, vallási közösség ellen elkövetett becsületsértés miatt. Egy 2008-as előadása végén ugyanis egy ismert holokauszttagadót hívott fel a színpadra, akinek egy „a fény ruháját”, valójában a haláltáborokra jellemző, a zsidó feliratot tartalmazó, sárga csillaggal ellátott csíkos pizsamát viselő színész a „szalonképtelenség és pofátlanság díját” adta át. Az „elismerés” egy három ágú gyertyatartó volt, melynek mindegyik ágára egy-egy almát tűztek.

Dieudonné azért fordult a strasbourgi bírósághoz, mert úgy vélte, hogy a francia bíróság megsértette az önkifejezéshez fűződő jogát, amelyet az Emberi Jogok Európai Egyezménye garantál. A bírák szerint viszont a beadvány nem elfogadható, ezért elutasították, a döntés pedig végleges, fellebbezésnek helye nincs.

„A bíróság arra a megállapításra jutott, hogy Dieudonné M'Bala M'Bala ki akarta forgatni az egyezmény vonatkozó passzusát, olyan célokra használva a véleménynyilvánítás szabadságát, melyek összeegyeztethetetlenek az egyezmény betűjével és szellemével, és ha ezt elfogadta volna, az az egyezmény által garantált jogok és szabadságok pusztulását segítette volna elő” – indokolta döntését a bíróság.

A strasbourgi bírák szerint a sértő megnyilvánulás ugyanis már nem tekinthető szórakoztatásnak, sokkal inkább politikai rendezvényre emlékeztetett, amely a művészi előadás ürügyén és leple alatt a holokauszttagadást támogatta, az ismert holokauszttagadó szerepeltetésével, és a meggyilkolt zsidók meggyalázásával azáltal, hogy egy olyan emberrel hozták az áldozatokat összefüggésbe, aki tagadja a népirtást.

„A bíróság szerint ez nem olyan előadás, mely legyen akár szatirikus vagy provokatív, a véleménynyilvánítás szabadságát megillető védelem alá esik, hanem valójában a gyűlölet, az antiszemitizmus és a holokauszttagadás támogatásának megnyilvánulása” – érvel a bíróság, hozzátéve: ez művészi előadásnak álcázott nyílt és hirtelen támadással ér fel, és olyan ideológiáknak adott teret, melyek ellentétesek az Emberi Jogok Európai Egyezményének értékeivel.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A holokauszttagadást és az antiszemitizmust nem védi a nemzetközi egyezmény"

Antiszemiták. Rasszisták. Nácikok.
Fúj!

;-)

Az egy dolog hogy a holokauszttagadás büntethetősége a szólásszabadság korlátozása. (Ugye ha a holokauszttagadás büntethetőségét vitatom, azt még szabad?) De mit fog kezdeni a Strasbourgi bíróság milliónyi antiszemita muszlimmal akik éppen mostanában masíroznak be Európába? És akik szintén sérthetetlenek mert ha valaki valami sértőt mond a muszlim vallásra az is büntethető. Vicces világ jön ránk hamarosan.

De igen. Liberalizmust a szó klasszikus értelmében. Ahogyan ti használjátok az a jelző kicsavart értelmezése, gyakorlatilag pontosan az ellentéte annak amit a szó eredetileg jelentett. Hogyan lehet a liberalizmus nevében betiltani a szólásszabadságot? Hát úgy hogy amit te liberalizmusnak hívsz az liberál-nácizmus.

Az ostobaság elutasításának semmi köze a liberalizmushoz.

Nem kell mindent komolyan venni, amit a szólásszabadságról papolnak az irányadó körök.
Ha azt állítottad volna, hogy Magyarországon erőművekben tüzelik el a migrucikat, semmi bajod nem lenne, sőt híres is lennél, így viszont a jog előtt bűnöző lettél.

http://alfahir.hu/bilincsben_v..

Szolasszabadsag, de csak ha a cenzura atengedte.

A kepmutato, anyatok picsajat, azt.

Nem.

Csak tobb kovetkezetesseget, es kevesebb kepmutatast.
Leginkabb pedig azt, hogy a fenemod dicsoitett erkolcsi mercejet a nyugat kezdje magan alkalmazni mielott tolunk megkoveteli.

Epp ez az ordito ellentmondas az olyannira hangoztatott szolasszabadsaggal.
Nincs szolasszabadsag akkor, ha azt amit mondasz tartalom alapjan szurik, korlatozzak.

Arrol, hogy arabokkal szabad gunyolodni, zsidokkal nem szabad.

Válaszok:
Taksony | 2015. november 10. 14:04

Nekem az arabokkal nincs bajom csak a muszlimokkal. Én kulturális rasszista vagyok, kizárólag a muszlim kultúra (mert az, nem vallás) ellen vagyok. Ha arab kereszténnyel találkozom még szívesen segítek is neki. Ha valaki, hát ők tudják mire képesek a muszlimok. Észak-afrika és a közel-kelet nagyrészt eredetileg keresztény volt, a sokmilliós keresztény lakosságból mára alig maradt hírmondó.

Le vagy maradva, már azokkal sem. Németországban csukta le érte németeket.

Rosszul tudod. A holokausztot nem csak tagadni tilos hanem megkérdőjelezni a számait is az. Tehát ha én azt mondanám hogy nem is 6 millió zsidó halt meg hanem 9, az is ebbe a kategóriába tartozna. Evvel ellehetetlenítettek minden vitát vagy kutatást az ügyben. Komoly történészek hagyták abba a holokauszttal való foglalkozást mert amennyiben másra jutottak mint a hivatalos verzió gyakorlatilag bűnözővé váltak.

Korrekt ítélet. A szólásszabadságnak egyértelműen vannak határai: ha valaki olyan ideológiát hirdet, ami - más emberi jogok tagadása mellett - a szólásszabadság felszámolását támogatja.

Válaszok:
Taksony | 2015. november 10. 14:32

És ez az ember hol támogatott olyan ideológiát? Vagy ha holokauszttagadó akkor automatikusan náci? Egy néger? Normálisnak teccik lenni? A szólásszabadságot pontosan a holokauszttagadás büntethetősége számolja fel, azt meg ti liberálisok találtátok ki.

Csak mert lazán buzizol. Vagy ha a FIDESZ stratégája akkor buzi, ha az Alföldi Robi akkor meleg? Engem se az nem zavar ha valaki zsidó se az hogy meleg. Engem a liberál-náci megmondóemberek zavarnak.

Tegnap szét próbáltak szedni mert azt írtam valahová hogy Izrael európa természetes szövetségese a nyakló nélküli menekültáradattal szemben. Pillanatok alatt náci zsidó lettem. Úgyhogy én nem fogok rábeszélni senkire semmit. Ha valaki még a rossz időjárást is zsidó összeesküvésnek tartja azt nem lehet meggyőzni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés