A Saul fia kapta a Los Angeles–i Magyar Filmfesztivál fődíját

2015. november 12. 8:58
Sohasem leszünk gazdasági nagyhatalom, de kultúrában azok vagyunk – mondta Vidnyászky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója miután szerdán átvette a legjobb rendezésért járó elismerést a Los Angeles–i Magyar filmfesztiválon. A fődíjat viszont a Saul fia vitte el.

A Saul fia kapta szerdán a 15. Los Angeles–i Magyar Filmfesztivál fődíját, a legjobb rendezését járó elismerést Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vehette át A szarvassá változott fiú című filmjéért. Vidnyánszky Attila az MTI–nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a nyugati parti amerikai nagyvárosban megrendezett fesztivál nagyon fontos megjelenési helye a magyar filmnek, amely hozzájárul ahhoz, hogy a magyar kultúra minél ismertebb legyen külföldön. "Mi sohasem leszünk gazdasági nagyhatalom, de kultúrában igazán erősek vagyunk, büszkék vagyunk arra, hogy milyen teljesítményekre vagyunk képesek annak sok–sok területén" – mondta.

A magyar művészmozi–hálózatban decemberben műsorra kerülő, díjnyertes filmének eddigi nemzetközi fogadtatásáról elmondta, hogy az nagy sikert aratott egy szentpétervári zártkörű szakmai vetítésen, de külföldi fesztiválon most mutatták be először. Kitért arra, hogy a nyár elején elkészült filmje Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából című elbeszélő költeménye, illetve az abból készült színházi előadáson alapul, amely eredetileg 2003–ban, Törőcsik Mari és a beregszászi társulat közreműködésével jött létre.

A darabot ma is játsszák a Nemzeti Színházban és több fesztiválon szerepelt szerte a világban. "A film teljesen önálló forgatókönyv alapján készült, nem az előadás felvétele, bár benne van a színház, színházi közegben zajlik a történet nagy része. Különleges művészfilm született, úgy gondolom, a magyar művészfilmek, nagy hagyományát folytatva" – mondta a rendező, kiemelve, hogy a magyar filmkultúrából Huszárik Zoltán gyakorolta rá a legnagyobb hatást. "Ez egy különleges film, különleges filmes nyelven, a színházról szól. Úgy gondoltam, ha már színházról szól az egész, akkor a színház felé kellene elmozdítani az egész filmes nyelvet, a megszólalási módot, a színészmozgatást, az egész látványvilágot" – tette hozzá.

Vidnyánszky Attila kedden egy, a Los Angeles–i magyar főkonzulátuson egy, a magyar kulturális életről megrendezett beszélgetésen bejelentette, hogy 2017 tavaszán szeretné a Nemzeti Színházat vendégjátékra elhozni az Egyesült Államokba. A fesztivál közönsége csütörtökön tekintheti majd meg a Nemes Jeles László rendezte Saul fiát. A szavassá változott fiú pénteken kerül bemutatásra. Kálmán László nagykövet, Los Angeles–i főkonzul a szerdai díjátadó szertartást követően az MTI–nek elmondta, hogy a fesztivál másfél évtizedes történetében nem volt még ilyen rangos fogadtatása a magyar mozgóképnek a film fővárosában. Az eseményen jelen volt Michael Barks, a Sony Classic Pictures társelnöke is.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szánalmas, ahogy politikai hátszéllel nyomatják ezt az amúgy mindenki szerint szar filmet. Nem egyedi eset, lásd a Sorstalanság című förtelmet.

'Amúgy pont azért, mert mindenki érzi, hogy a téma telítette a vásznakat, szerintem pont hátrány számára, hogy a Holokausztról szól.'

hülyeség

Nem egészen ennyi. A polémia ugyanis arról megy, hogy bizonyos témák masszív előnyt élveznek.

:D

Ez éppen azt igazolja, hogy vannak kivételezett témák. Bővült a lista. Szeláví.

Kiváló alkotás. Gratula a készítőknek!

Az a célja, hogy az USA-ban bemutassa a magyar filmet és reklámot csináljon neki.
Itthonról ez nehezebben menne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában