Áfra János kapta idén a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

2015. november 13. 14:20
Áfra János költőhöz vándorolt idén a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj, amely nettó hatezer eurót jelent és célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, de 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása.

Áfra János költő, művészeti író nyerte el idén a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat - közölte a díjat odaítélő kuratórium pénteken. Az Esterházy Péter író, Keresztury Tibor író, kritikus és Szilasi László irodalomtörténész alkotta kuratórium a költőt Két akarat című kötetéért tartotta az elismerésre érdemesnek – olvasható a közleményben. A jutalmazott mű Áfra János második verseskötete, amely 2015-ben jelent meg a Kalligram Kiadónál.

 
A nettó hatezer eurós (1,8 millió forint) Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, de 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmény biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése – írták. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egy hónapos berlini ösztöndíjjal is.
 
Áfra János Hajdúböszörményben született 1987-ben, első verseskötete Glaukóma címmel jelent meg 2012-ben; művéért egyebek mellett Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. A szerző a KULTer.hu főszerkesztője, az Alföld és a prae.hu irodalmi folyóiratok szerkesztője. „A fiatal költőnemzedék egyik legtehetségesebb képviselője” - írják róla a kuratóriumi közleményben. A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat minden év őszén adják át: 2013-ban Krusovszky Dénes költőt, kritikust, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka írót díjazták.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés