Elstartolt a pozsonyi filmszemle

2015. november 13. 10:30
Steve Jobs életrajza nyitotta csütörtökön a 17. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivált, melyen a versenykategóriákon kívül, a kortárs gyermekfilmek szekciójában vetítik a szemle egyetlen magyar alkotását, Vácz Péter Nyuszi és Őz című filmjét.

Danny Boyle legújabb rendezésével, a Steve Jobs című életrajzi filmmel kezdődött meg csütörtökön a 17. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál (BAIFF), amely november 17-ig tart négy helyszínen. A pozsonyi filmszemle a Szlovákiában minden évben megrendezendő csaknem húsz ilyen jellegű rendezvény között ugyan nem a legrégebbi, de rendszerint a legnagyobb látogatottságú. A mustrát a még megmaradt három pozsonyi városi moziban – a Mladost, a Lumiere és a Nostalgia mozikban – illetve egy új helyszínen, a Gorila Urban Space-ben tartják. A hat napon át tartó szemle idei kínálatában a korább évadoknál kevesebb, száz film szerepel. Ezeket a korábbi tíz helyett az idén 15 szekcióba, köztük 3 versenyszekcióba sorolták.

 
A korábbi éveknél nagyobb arányban szerepelnek a szemlén a hazai filmek, valamint a társadalmi-politikai kérdéseket feldolgozó alkotások. Ez utóbbiak sorában fajsúlyosan jelennek meg olyan témák, mint a migráció, a női szabadságjogok, a kulturális különbségek leküzdése, illetve az egyházi szereplőkhöz kötődő szexuális visszaélések kérdése. A nagyjátékfilmek nemzetközi versenyében résztvevő filmek túlnyomó többsége koprodukciós alkotás, a kínálatban egyebek mellett megtalálható Ida Panahandeh iráni rendezőnő Nahid című filmje, az izlandi Rúnar Rúnarsson Sparrows nevet viselő mozija és a kolumbiai rendező-forgatókönyvíró, César Augusto Acevedo legújabb alkotása, a La tierra y la sombra. A versenykategóriákon kívül, a kortárs gyermekfilmek szekciójában vetítik a szemle egyetlen magyar alkotását, Vácz Péter Nyuszi és Őz című filmjét. A szemlét a fiatal amerikai rendezőnő, Leslye Headland Sleeping with Other People című filmje zárja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés