Nem vagyok borúlátó

2015. november 16. 15:40

Garaczi László
NOL
Egyik nap valakivel – ismert, jobboldali értelmiségi – normálisan, humorral és a másikra figyelve elbeszélgettünk valamiről. Pár óra múlva láttam, hogy kiposztol egy végtelenül korlátolt, homofób és rasszista tartalmat.

Aktív életet él a közösségi portálon.


Ez egy jó lehetőség, hogy a remeteszerű írói munka szüneteiben, ha csak pár percre is, társasági életet éljek. Amúgy az utóbbi években feladatnak tekintettem, hogy olyanokkal is beszélgessek, akik másképp gondolkoznak a közösséget érintő kérdésekről. Nem feltétlenül azért, hogy meggyőzzem őket, hanem hogy kiderülhessen: lehet normális hangú diskurzust folytatni. Néha meg tudtunk egyezni bizonyos közös alapokban, illetve a társalgás szabályaiban, de pár hete felhagytam ezekkel a beszélgetésekkel, és szűkítettem az ismerőseim körét.

Miért?

Túl sok időt és energiát vittek el ezek az önismétlőnek és fölöslegesnek tűnő viták. Egyik nap valakivel – ismert, jobboldali értelmiségi – normálisan, humorral és a másikra figyelve elbeszélgettünk valamiről. Pár óra múlva láttam, hogy kiposztol egy végtelenül korlátolt, homofób és rasszista tartalmat. Fel kellett tennem magamnak a kérdést, hogy mi értelme nekem ezt csinálni. Úgy döntöttem, hogy nem akarok ilyesmiket látni a falamon.

Van kiút?

Azt hiszem, nem az én feladatom kiutat találni. Dolgozom, írok, próbálok azokra figyelni, akik a közelemben élnek. Talán meglepő, de nem vagyok borúlátó vagy depressziós. Egy gyönyörű városban lakom, ahol jó könyvek jelennek meg, színes a kávéházi élet. Csodálatos embereket ismerek. Sokat sétálok a ligetben: az őszi fák színei, a gőz a fürdő fölött, a Wünsch híd különös és értelmetlen szépsége –
ehhez képest néhány begőzölt politikus ámokfutása nem túl érdekfeszítő. Azt gondolom, hogy jön majd egy generáció, amelyik új szemléletmódot hoz a közéletbe, és ha lesz bennük tettvágy és áldozatkészség, akkor újra fontossá lehetnek az olyan fogalmak, mint szolidaritás, költészet, szabadság vagy demokrácia.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerinted ez egyáltalán MEGTÖRTÉNT? Szerintem fabula.
Elég vacak, amúgy.

Mindig eszembe jut a Kornis-idézet:
"Mi jobban gyűlölünk titeket, mint ti minket. Ami igaz is.

Ma volt időm pár cikkhez hozzászólni, ritkán van ilyen, no, mondhatom, nagon-nagyon igaz.

Tényleg jobban gyűlölnek. Szegények... :)

Válaszok:
ancilla | 2015. november 17. 15:58

...mint ti minket" idézet vége.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés