A hanyatlás idillje

2015. november 19. 15:27

Vári György
NOL
Tűzhányó kráterén ülünk Európában, és nem csak péntek éjjel óta. Mindenki úgy érzi néha, mintha múlóban volna egy békésnek és prosperálónak képzelt világkorszak, és valami homályosan ijesztő, ismeretlen hatalom érkezne meg lassan helyette.

„Egészen zavarba ejtő könyv. Térey János megpróbálta összeházasítani a hanyatlást, a fenyegető katasztrófa előérzetét az idillel. Tűzhányó kráterén ülünk Európában, és nem csak péntek éjjel óta. Mindenki úgy érzi néha, mintha múlóban volna egy békésnek és prosperálónak képzelt világkorszak, és valami homályosan ijesztő, ismeretlen hatalom érkezne meg lassan helyette. Kevés fogalmunk van a változásról, csak az előjeleit véljük látni mindenütt.


Tűzhányók kitörésével kezdődik régi ismerősünk, Mátrai Ágoston utolsó színre lépése is, Izlandról kell távoznia, amikor szinte összehangoltan adnak hírt magukról – és a bennük forrongó mélység baljós lehetőségeiről – Európa északi és déli vulkánjai. A kitörések nyomán beköszönt a néhány éves lehűlés, A Legkisebb Jégkorszak, de a budai felső és felső középosztály Térey-figuráinak jobbára félresiklott élete folyik tovább a megfagyott országban is, ahol Orbán Viktort egy, a semmiből érkező szocdem miniszterelnök váltja 2018-ban, koalícióban a jobbközéppel, az utcára szorult, frusztrált radikálisokkal szembenézve.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában