Gálával ünnepelte a Nemzeti Színház Törőcsik Mari 80. születésnapját

2015. november 23. 21:54
Számos színész, zenész és énekes közreműködésével készült gálával ünnepelte a Nemzeti Színház Törőcsik Mari 80. születésnapját hétfőn. Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere az este folyamán bejelentette, hogy létrehozzák a Törőcsik Mari-ösztöndíjat, amivel nehéz sorsú fiatal színésznövendékek kaphatnak majd.

Gálával ünnepelte Törőcsik Mari Kossuth-díjas színésznőt 80. születésnapján hétfőn a Nemzeti Színház. Az esten színészek, zenészek, énekesek és rendezők köszöntötték a művészt.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címet is viselő művészt köszöntve bejelentette: megalapították a Törőcsik Mari-ösztöndíjat, amelyet egy fiatal színésznövendéknek adományoznak. Elmondta, hogy a januártól induló ösztöndíjjal két éven keresztül havi 200 ezer forintot kaphat az a nehéz sorsú színinövendék, akit a művésznő által felkért bíráló bizottság – Jordán Tamás, Zsótér Sándor, ifj. Vidnyánszky Attila – erre érdemesnek talál. A miniszter kiemelte: Törőcsik Mari az ösztöndíj célját úgy fogalmazta meg, hogy „újra jöhessenek a Soós Imrék a vidéki Magyarországról és színészek lehessenek”.

Legyenek Soós Imrék és legyen mindig Törőcsik Marink, aki saját életénél, saját sorsánál tovább, messzebbre tekint” – fogalmazott a miniszter.

Rengetegen köszöntötték Törőcsiket

A művészt többek között Tompos Kátya, Törőcsik Franciska, Kern András, Lázár Kati, Hirtling István, Voith Ági, Eszenyi Enikő, Bodrogi Gyula, László Zsolt, Stohl András színművész, Szabadi Vilmos hegedűművész, Érdi Tamás, Vásáry Tamás zongoraművész, Jávori Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Selmeczi György, Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista, Zorán, Oláh Ibolya énekes, Román Sándor táncos-koreogreáfus és együttese köszöntötte Jordán Tamás által rendezett eseten. Bodrogi Gyulával együtt énekelte Törőcsik Mari azt a dalt, amelyet először énekeltek közösen: a Nekem a Balaton a Riviéra című számot.

Törőcsik Marit a színpadon felsorakozva köszöntötték azok a film- és színházi rendezők, akikkel a színésznő eddigi pályája során dolgozott, köztük Ascher Tamás, Eszenyi Enikő, Gárdos Péter, Janisch Attila, Kamondi Zoltán, Mészáros Márta, Makk Károly, Zsámbéki Gábor, Sándor Pál, Sára Sándor, Szabó István, Valló Péter, Verebes István, Vidnyánszky Attila és Zsótér Sándor.

A műsor végén a Nemzeti Színház társulata, kollégái énekeltek a művésznek. A Déryné, hol van? című Maár Gyula-filmből láthatott részletet a közönség, majd felvételről felhangzott Törőcsik Mari előadásában a Micsoda útjaim című dal.

Az eseményen a színésznőt a nemzet színészei – köztük Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György –, a társulat tagjai mellett számos művész köszöntötte, a gálán politikusok is megjelentek.

Voltak, akik nem tudtak eljönni, de Törőcsiknek hiányoztak

Törőcsik Mari – már a színpadon – felidézte, hogy Pélyen, a szülőfalujában köszöntötték szombaton születésnapja alkalmából. „Hihetetlen, mikor megérzem, hogy szeretnek” – fogalmazott és mindenkinek megköszönte az estét, a fellépést. Mint mondta, az ünnepi gálát Vidnyánszky Attila igazgatónak köszönheti, kiemelte: nagyvonalú gesztus, hogy felkérte az előző igazgatóját, hogy rendezze meg. Arról beszélt, hogy a nemzet színészei közül nem tudott eljönni Máthé Erzsi, Psota Irén, Berek Kati és Király Levente. Mellettük három nevet említett még, akik hiányoztak neki ezen az estén: Tarr Béla, Alföldi Róbert és Esterházy Péter.

Azt hiszem, nagyon boldog vagyok” – ezekkel a szavakkal zárta a művésznő az estét, amelynek műsorvezetője Kepes András volt.

A gálát követően újságíróknak Törőcsik Mari azt mondta: a boldogságot is nehéz elviselni, már a szülőfalujában megrendezett ünnepen – ahol 300-an ünnepelték – is sírt. „Hatvan éve vagyok a pályán, húsz évesen kezdtem” – mondta.

Koltai Lajos operatőr, aki végig a színésznő mellett volt, az MTI-nek azt mondta: Törőcsik Mari azzal tüntette ki, hogy felhívta, üljön mellette a gálán. „Nagyon jó volt az örömében osztozni” – mondta. Felidézte: sok évig dolgoztak együtt Törőcsik Marival és férjével Maár Gyulával, aminek csúcspontja a Déryné, hol van? című film volt. Közös filmjeiket sorolva a Prés, a Végül, a Teketória című filmet, a Pilinszky-portrét és a Törőcsik Mariról készült portréfilmet említette. „Iszonyú fontos évek voltak” – mondta.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában