Nézze meg Kosztolányi könyveit és Petőfi pénztárcáját!

2015. november 23. 9:13
Neves irodalmárokhoz kötődő tárgyakat láthatnak az érdeklődők a Petőfi Irodalmi Múzeumban: az Ez bejött! című kiállítás az intézmény által az elmúlt évtizedben összegyűjtött szerzeményeiből nyújt válogatást. Megnézhetjük például Petőfi Sándornak azt a pénztárcáját, amelyet Szendrey Júlia hímzett, Arany János falióráját, József Attila székét és Kaffka Margit íróasztalát is.

A Petőfi Irodalmi Múzeum december 16-án nyíló Ez bejött! című kiállítása a nagyközönség által korábban sosem látott tárgyakon keresztül enged bepillantást az olvasmányokból, filmekből, színházból és az iskolából ismert szerzők mindennapos életébe, így például látható lesz Petőfi Sándornak az a pénztárcája, amelyet Szendrey Júlia hímzett, Arany János faliórája, József Attila széke és Kaffka Margit íróasztala is. Emellett az intézmény kézirattárába, könyvtárába, művészeti tárába és a médiatárába került anyagokból a kiállításon láthatóak lesznek Berzsenyi Dániel, Csáth Géza, Móricz Zsigmond, Németh László, Lányi Sarolta, Faludy György, Szilágyi Domokos és az Újholdas szerzők kéziratai, valamint bemutatják az elmúlt év legfontosabb szerzeményét, a Radnóti Miklósné hagyatékából vásárolt képek és kéziratok együttesét is.

 
Szintén megtekinthetőek lesznek a Kosztolányi Dezső félbe fűrészelt könyvespolcán újra helyet találó, saját könyvtárából származó kötetei, valamint számos írói portré és művészi illusztráció. A látogatók böngészhetnek majd a PIM fotógyűjteményének és dedikált köteteinek ritka darabjai között, emellett meghallgathatják az intézmény irodalmi interjúit is. A múzeum a kiállítással nem csupán számvetést kíván készíteni az elmúlt évek muzeológiai háttérmunkájáról, hanem egyúttal szeretnék ráirányítani a figyelmet arra is, hogy a közönség elé kerülő, vizuálisan megkomponált tárlatok válogatott anyaga mögött milyen hatalmas gyűjtemény húzódik meg. A tárlat részeként a PIM munkatársai mesélni fognak a tárgyak megszerzésének néha kalandos menetéről, és rendhagyó módon lehetőség lesz a raktárak megtekintésére, a restaurálás körülményeinek megismerésére is. A múzeum kisfilmek segítségével is igyekszik majd megszólítani a látogatókat, mesélve a kiállításhoz vezető összetett munkafolyamatokról.
 
A tárlatot december 16-án Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főigazgatója nyitja meg, köszöntőt mond Rétvári Bence parlamenti államtitkár – olvasható a közleményben.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés