Elszabadult az ízléstelenség

2015. november 24. 12:21

Radnóti Sándor
168 Óra
A társadalom berendezkedett a jelenlegi autoriter rendszer hosszú távú elviselésére. A 2010-től regnáló Orbán-kormány első éveiben az emberek még hüledezve nézték a változásokat, olykor utcára is vonultak. Ma már reményt sem látnak a változásra. Interjú.

Ön az egyik elszenvedője volt a »filozófusperként« elhíresült, a szabadgondolkodású értelmiségiek elleni hecckampánynak 2011-ben. Az önöket ért támadások és az MMA, illetve az NKA körüli történések közt is lehet összefüggés.


A második Orbán-kormány már elég erővel rendelkezett, hogy elitcserét kezdeményezzen. A magaskultúra terén ennek a 2011 elején kirobbant filozófusbotrány volt a kezdete. Abban az értelemben ez elhalt, hogy meg tudtuk védeni magunkat. Az érintett értelmiségi körök és személyek kriminalizálása nem sikerült, ám nem maradt hatástalan. Máig tapasztalni, miként rögzült jó néhány ember tudatában: a filozófusok arról ismerhetők fel, hogy lopni szoktak. Az Orbán-adminisztráció elitcserére való makacs törekvésének másik erős jele az MMA nevetséges felfújása, kistafírozása, aminek a következő logikus lépése, hogy az állami mecenatúrát is az MMA kezébe helyezi.

Az elit szó a képességek minőségét is jelenti. Ami nincs túlhangsúlyozva az Orbán-rendszernek a kulturális elitcseréről kimunkált »mestertervében«.

Nyilvánvaló, hogy az elit egyrészt befolyást, források fölötti rendelkezést vagy az azokhoz való hozzáférést is jelentheti, de ennél lényegesebb a fogalom értéktartalma. S itt a hatalomnak, csakúgy, mint a Horthy- és a Kádár-korszakban, nehézségei vannak. A magyar kultúrának történetesen nincs folyamatos, magas színvonalú konzervatív hagyománya, s ezért a múlt átírására tett kísérletek rendre nevetségbe fulladnak. Nem beszélve arról, hogy a hatalom keverékideológiájának csak a lózungok szintjén van köze a konzervativizmushoz. Ezért például az irodalom terén kísérlet sem történt arra, hogy azt a néhány jelentős alkotót, akik az uralkodó eszmék közül a konzervativizmushoz látszanak közel állni – Rakovszky Zsuzsa, Térey János, Kemény István, Bartis Attila –, megpróbálják megnyerni maguknak. A kultúra legtöbb területén kifejezetten kontraszelekció működik, lásd például Kerényi Imre festménymegrendeléseit.

Nyugat-európai értelemben az autoriter rendszerek lebontására tett makacs kísérletező hajlam, az annak hátteret adó szolidaritás is baloldali érték. Nálunk azonban ez nemigen látszik a gyakorlatban. Az NKA, MMA körüli történések kapcsán is felvetődik a kérdés: hőbörgéseink mellett nem vagyunk-e valójában mindnyájan részesei a Nemzeti Együttműködés Rendszerének?

Illyés nagy verssorát szokták az ilyen kérdésre idézni: »Mindenki szem a láncban«. Mindnyájunk felelőssége, hogy mindez megtörténhet velünk. És hozzátenném az Ady-parafrázist: ha megtörténhet, akkor meg is érdemeljük. A társadalom berendezkedett a jelenlegi autoriter rendszer hosszú távú elviselésére. A 2010-től regnáló Orbán-kormány első éveiben az emberek még hüledezve nézték a változásokat, olykor utcára is vonultak. Ma már reményt sem látnak a változásra. Készen állnak a hosszú télre. Az országban eluralkodott mérhetetlen apátia a kultúra területére is kiterjedt.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha az emberek berendezkedtek ebben az új politikai és gazdasági rendszerben,akkor ez bajosan lehet valami diktatúra-féle.

Szokásos.
Az az érték, amit mi mondunk értéknek, a többi selejt.
Az az elit amit mi mondunk elitnek, a többi mucsai.
Az az autoriter, amit mi mondunk autoriternek (pld., mert nem engedi tollasodásunkat).
Stb.,stb.

Avagy : Radnóti Sándor privát sebeit nyalogatja...

"Nem is találkozom már olyan ismerőssel, aki ma az uszítás, a gyűlölet, az irgalmatlanság oldalán áll, aki a kerítést védené a menekültekkel szemben vagy – ő is egykori barátom – letagadná a gyermekéhezést. A képmutató jelszót a párbeszéd fenntartására teljességgel hamisnak tartom."

Nekem még rémlik valami abból a két évtizedből, amikor önök uralták a kultúra és a média kulcspozícióit, és a kasszakulcsot is maguknál tartották persze, s legalább ilyen képmutató volt a párbeszéd jelszava, vagy még ilyenebb, mint most. És, ami az ízléstelenséget illeti, arról jobb nem is beszélni. Tombolt.(Nem csak a köztéri szobrászatban.)

Kihagytad a sajtok szabadságát, nomeg a férgek és ellensurmók rendszerét. Ejnye.

Megútáltatták magukat, de még mindig nekik áll feljebb.
Hatalmas egójukkal biztosak abban, h. nekik volt, van, lesz igazuk.

Itt, speciel kevesebb babér terem nekik mint a kiváló 168 órában.

Azért a filozófus pályázatok ügyet hecckampánynak hívni, ahhoz pofa kell.

+1
Ennyi.
(Ja, hogy a létező választékból még mindig OV a legjobb (legkevésbé rossz stb.)? Tetszettek volna józanabbul politizálni.)

Na ja.

Most őszintén: még ha el is felejtenénk a 2002-2010 közötti kormányzást (nem lehet, nem szabad!) lehet nyugodt szívvel/józan ésszel egy olyan erőre szavazni, amelyiknek az volt a reakciója egy kőkemény krízishelyzetben, hogy

"álprobléma, műhiszti, nem létezik, fideszes figyelemelterelés"?

Felelős módon nem lehet ezek kezébe kormányrudat adni. Ez van. (És ez tükröződik a szavazati arányokban... DEMOKRÁCIA vagy mi a szösz.)

Vannak akik ébren is kómában vannak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában