Újabb díjakat kapott a Saul fia

2015. december 2. 18:40
A New York-i Filmkritikusok Egyesülete 2015 legjobb elsőfilmjének választotta meg Nemes Jeles László Saul fia című filmjét. Az amerikai mozikban december 18-ától vetített film korábban az év legjobb külföldi filmjének díját nyerte el szintén New York-ban.

Újabb rangos amerikai díjat nyert el Nemes Jeles László Saul fia című alkotása, a New York-i Filmkritikusok Egyesülete 2015 legjobb elsőfilmjének szavazta meg a játékfilmrendező bemutatkozását.

A mértékadó ítészeket tömörítő 1935-ben alapított New York Film Critics Circle (NYFCC) szerdán hozta nyilvánosságra a díjazottak listáját. A legjobb elsőfilm díját most először nyerte el magyar alkotás. Az ünnepélyes díjátadó január 4-én lesz New York-ban – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán az MTI-t.

Egy nappal korábban a szintén New York-i székhelyű, nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR) tagjai az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg a Saul fia című alkotást. A filmet, amely Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában, december 18-tól vetítik az amerikai mozik.

A Variety filmmagazin szerkesztősége nemrég jelentette be idei felfedezettjeinek – 10 Directors to Watch – névsorát. A kiugró sikerű filmekkel feltűnt rendezők között van Nemes Jeles László. A kitüntetett alkotóknak január elején a Palm Springs-i filmfesztivál kísérőrendezvényén adják majd át a rangos díjat – olvasható a közleményben.

A Filmalap emlékeztetett arra, hogy Nemes Jeles László filmjét a Brit Filmintézet (BFI) által kiadott Sight & Sound magazin 2015 legjobb filmjei közé sorolta múlt héten. 168 neves kritikus szavazata alapján állították össze a 20 filmből álló listát, amelyen a Saul fia a nyolcadik lett.

Az International Press Academy tegnap hozta nyilvánosságra a február végén 20. alkalommal kiosztandó Satellite-díjak jelöltjeit, a Saul fia versenyben van a legjobb külföldi film kategóriában.

A Saul fia a májusi cannes-i filmfesztiválon kapta a nagydíjat (Grand Prix) három további rangos díjjal együtt. A Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt. Nemes Jeles filmjét itthon már több mint 94 ezren látták és továbbra is műsoron van a Mozinet forgalmazásában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés