V4

Szijjártó: A sikeres magyar modell nem jöhetett volna létre a V4-ek nélkül

2015. december 11. 12:02
Csak a közép-európai országok kínáltak megoldást tettek szintjén is a migrációs válságra – jelentette ki Szijjártó Péter a Nemzetközi Visegrádi Alap konferenciáján. A miniszter szerint egyedül a magyar modell működik a bevándorlás kezelésére, ez a modell pedig nem jöhetett volna létre a visegrádi országok segítsége nélkül. Az együttműködésnek sosem volt még akkora a jelentősége, mint most.

A visegrádi négyek együttműködésének talán sosem volt akkora jelentősége, mint most, tekintettel arra, hogy az Európai Unió történetének legsúlyosabb kihívását éli át a bevándorlási válság miatt – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nemzetközi Visegrádi Alap tizenöt éves évfordulója alkalmából rendezett pénteki konferencián.

Csak a magyar modell működik

A politikus nyitóbeszédében, majd később az újságíróknak is hangsúlyozta, hogy a képmutató és alkalmatlan európai politika miatt nem születhetett eddig közös európai válasz, „egyedül a közép-európai országok voltak azok, amelyek nem csak a szavak, hanem a valós tettek szintjén megoldást kínáltak a bevándorlási válságra”. Hozzátette: világossá kell, hogy váljon minden európai vezető számára, hogy Európa védtelen és mindaddig az is marad, amíg nem tudja külső határait megvédeni.

Egyedül a magyar modell működik a bevándorlási válság kezelésére, ha Európa is ezt a megoldást követné, sikeresen tudná kezelni ezt a kihívást – vélekedett a miniszter. Kiemelte: a magyar modell sem jöhetett volna létre, a visegrádi országok nélkül, hiszen szlovák, cseh és lengyel segítséggel tudták végül megoldani, hogy Magyarországra ma csak a magyar és az európai szabályok teljes mértékű tiszteletben tartásával lehet belépni.

Macedóniának köszönhetjük a nyomás csökkenését 

Mára úgy tűnik, hogy az Európai Uniót és a schengeni zónát délről egy olyan ország védi, amely sem az Európai Uniónak, sem a schengeni zónának nem tagja, „ma gyakorlatilag Macedóniának köszönhetjük azt, hogy csökkent a bevándorlási nyomás Európára” – mutatott rá a politikus. Hozzátette: az a szokatlan és furcsa helyzet állt elő, hogy a schengeni zóna déli határa Görögország északi határára tevődött át. Éppen ezért az Európai Uniónak különös figyelemmel kellene lennie Macedónia iránt és támogatást kellene adnia Macedóniának Európa megvédése érdekében.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor lettünk volna igazából sikeresek, ha azt sikerül megakadályoznunk (hogyan?), hogy egy millió migráns beözönöljön Európába. Az Unió a szolidaratási elvre fog hivatkozni, ezért elég sok pénzbe fog ez nekünk kerülni, bár nálunk a közvetlen kockázatot (bűnözés etc.) lecsökkentettük.

Válaszok:
Nomine | 2015. december 11. 13:04

ahhoz azért még kicsit gyengék vagyunk

de a saját házi feladatunkat nagyon jól megoldottuk

Nagyon büszke vagyok a Magyarok és a V4-es szövetségesek hozzáállására.

Csak így tovább!

Mi az Nemzetközi Visegrádi Alap?
Csak mert nem tudom.

A V4-ék plusz aki csatlakozik át tudná venni az EU átmeneti irányítását és a brüsszeli bürokrácia okafogyottá válna. Ezért idegesség a fiúk és mindenféle kötelezettségei eljárással próbálkoznak.
Emlékezzünk vissza a magyar elnökség alatt a gödöllői kastélyt használtuk, így hely is meg infrastruktúra is adott ahhoz, hogy az EU irányítása áthelyezhető legyen egy biztonságos országba, mert az események azt bizonyították, hogy Brüsszel is és Strasburg is terroristákkal fertőzött terület.

A nem biztos, hogy a kilépés egyik napról a másikra egyedűl magunkrahagyatottan a járható út. Ezért kellett felfuttatni a V4-eket. Alternatív választási lehetőséget kell kidolgozni a brüsszeli bürokráciával szembe és helyett. Működőképes ötletekkel kell megnyerni a többi tagállam lakosainak a bizalmát. Utána eshet szét az EU mert lesz más ami azonnal át tudja venni a helyét. Ezért vagyok kiváncsi arra, hogy az angolok mit akarnak.

Válaszok:
Gregorius | 2015. december 11. 16:12

Mégegyszer Gödölőn van hely is meg infrastuktúra is, hogy átvegyük Brüsszel szerepét.

Valami dereng már a németek céljaival kapcsolatban. Migráns igazolványt akarnak bevezetni, és csak ennek az iratnak a birtokában járna ellátás. Ebből az következne, hogy a többi befogadó ország is hasonló igazolványt vezetne be, valószínűleg így akadályoznák meg a migránsok össze-vissza kóválygását a "legjobb helyek" felé.

Nemcsak az számít, hogy az UK mit akar, fontos az is, hogy az USA-nak mi a jó. Neki ugyanis kedvező Anglia tagsága, mivel rajta keresztül jobban tudja az érdekeit érvényesíteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés