Das ist auch gut so

CDU: A menekülteknek meg kell tanulniuk németül

2015. december 15. 18:25
A német kereszténydemokraták karlsruhei kongresszusa nyilatkozatot fogadott el, mely szerint a menekülteknek meg kell tanulniuk németül és igazodniuk kell a társadalmi együttélés németországi szabályaihoz, így tudomásul kell venniük, hogy a nők, a homoszexuálisok és a más vallásúak diszkriminálása vallási előírásokra hivatkozva elfogadhatatlan. Merkel alig engedett belső ellenzékének.

„A német Kereszténydemokrata Unió nemcsak megfogalmazza az emberek aggodalmait, hanem válaszokat is ad, megmutatja az utat a megoldás felé, erről szólt a párt karlsruhei kongresszusa, amely mindannyiunknak jót tett” – mondta kedden Angela Merkel pártelnök-kancellár a kongresszust záró beszédében. Angela Merkel kiemelte, hogy a kongresszuson sikerült közös álláspontra jutni a menekülés és a beilleszkedés, a terrorizmus elleni harc és a belbiztonság kérdéseiben. A Karlsruhéban kijelölt úton haladva Németország a saját érdekét szolgálja, és egyben segíti az Európai Uniót, hogy megadja mindazt a hozzájárulást a közös ügyek megoldásához, amelyet meg kell adnia, mondta Merkel.

Merkel legyűrte belső ellenzékét

A küldöttek a kétnapos kongresszuson csaknem 100 százalékos többséggel határozatot hoztak a párt menekültpolitikájáról. A Karlsruhei nyilatkozat a terrorról és a biztonságról, a menekülésről és az integrációról című határozatban nem szerepelnek a kancellárt bíráló CDU-s politikusok fő követelései, a befogadható menekültek száma felső határának bevezetése és a biztonságos országokból érkező menedékkérők visszautasítása a határon. Cserébe Angela Merkel beleegyezett, hogy a dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a párt az ország túlterheltségének elkerülése céljából törekszik a menedékkérők számának érezhető csökkentésére, és szerepel az a kitétel, hogy a szeptemberben visszaállított határellenőrzést adott esetben intenzívebbé lehet tenni.

A pártelnök-kancellár a kongresszusi zárszó után újságíróknak nyilatkozva örvendetesnek nevezte a kongresszustól kapott támogatást. A befogadható menekültek felső határának kijelöléséről azt mondta, hogy az egyoldalú és túlságosan statikus intézkedés lenne, miközben egy dinamikus folyamatról van szó, amelyet sok szereplő együttműködésével lehet irányítani. A csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozóról, amelynek középpontjában a menekültválság áll, azt mondta, hogy előrelépést vár, de nem számít áttörésre. A CDU a Karlsruhei nyilatkozatban a terrorizmussal kapcsolatban mindenekelőtt azt hangsúlyozza, hogy a németek nem engedhetnek a terroristáknak, nem változtathatják meg életmódjukat és ragaszkodniuk kell értékeikhez, a terrorizmust és a menekültek ügyét pedig nem szabad összemosni.

Elveik vannak, több is

A Németországba belépő menedékkérők számát elsősorban a migrációs folyamatok rendezetté tételével lehet csökkenteni, ami az uniós külső határok védelmét és az embercsempészet felszámolását jelenti. A második fő elv a migráció irányítása, ami az elutasított menedékkérők gyors hazatelepítését és a védelemre szoruló kérelmezők méltányos európai elosztását jelenti. A párt felszólította az Európai Bizottságot, hogy a korábbi döntések alapján gondoskodjon a 160 ezer menekült tagállamok közötti elosztásáról, ami az első lépés a terhek tartós, méltányos és igazságos elosztása felé.

A harmadik fő elv a küzdelem a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetéséért a menekültek származási országában és a tranzitországokban. A kongresszusi határozatban az integrációról egyebek mellett szerepel, hogy mindazoknak, akik védelmet kapnak Németországtól jó szomszéddá és polgárrá kell válniuk, és törvénybe kell foglalni a menekültek beilleszkedési kötelezettségét. A jogszabályban rögzíteni kell a menekültek és az őket befogadó állam jogait és kötelezettségeit, és szankciókkal kell sújtani mindazokat, akik megtagadják a beilleszkedést. A CDU határozatában hangsúlyozza, hogy a menekülteknek meg kell tanulniuk németül és igazodniuk kell a társadalmi együttélés németországi szabályaihoz. Így tudomásul kell venniük, hogy a nők, a homoszexuálisok és a más vallásúak diszkriminálása vallási előírásokra hivatkozva elfogadhatatlan.

Nem lesz burkatörvény

„Ezért nemcsak elmagyarázzuk alkotmányos rendünket és értékrendünket, hanem ragaszkodunk betartásához és tiszteletéhez” – áll a dokumentumban. Azt is kiemelték, hogy a CDU elutasítja a test egészét takaró muzulmán női öltözékek nyilvános viselését. Ez csak politikai állásfoglalást jelent, törvényt nem alkotnak róla.

A küldöttek a menekültügy mellett egy sor további kérdésben is rögzítették a párt álláspontját, például határozatot hoztak arról, hogy a 2017-es országos parlamenti (Bundestag-) választás után törvényt kell alkotni a bevándorlásról. A jogszabályban a bevándorlásra vonatkozó eddigi előírásokat kell egységbe foglalni. Határozatot hoztak a muzulmán vallás szerepéről is, kiemelve, hogy a mintegy 4 milliós vallási közösség társadalom szerves részét alkotja, és az országban csak egy olyan iszlám kultúrának van helye, amely tiszteletben tartja a szabadság és a demokrácia értékeit.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sok sikert, Frau Merkel.

Az a baj veled, hogy túl disztingváltan fogalmazol. Ezért (sem) nem leszel német kanzellár. A népnek a maszlag kell, Merkel tudja, milyen hangsúllyal adja be.

Én másként közelíteném meg a dolgot, ahogy Szíriában végre sikerülne békét teremteni (nem lehetetlen csak nehéz..), akkor térjenek haza, hogy legyen aki újjáépíti az országukat, azaz az Európában való tartózkodásukat ideiglenesnek kellene tekinteni.

Arcot is takaró öltözetben nem lehet vezetni, hiszen itt a szemkontaktus nagyon fontos lehet. Ráadásul ezt a bűnözők is simán kihasználhatják, hiszen nincs ekkor értelme a kameráknak (azt sem tudni, hogy férfi vagy nő...).

Válaszok:
hátakkor | 2015. december 15. 20:38

Na, ha egy kkeu-s országban csinálnának ilyet, micsoda felháborodás lenne:
A kávé habjában Angela Merkel arcmását szürcsölhették a szerencsések a német Kereszténydemokrata Párt kongresszusán, Karlsruhéban

Saccográfok szerint az év végéig meg lesz a másfél millió. Ez a 160 000 csak az előjáték lenne.

Végigolvastam a 15 pontot ( ahogy senki nem emléxik az EB 27 pontjából egyre sem. Az egyik, hogy november végére hotspotok állnak a görög szigeteken..).
Szóval még mindig nem lelem a 15 pontban, hogy Európa-erődöt Macedóniába.
Várjuk a tavaszi német tartományi választásokat..

Pl azt csinálják, hogy utaznak a vonaton pár állomást, aztán amikor leszállnak, viszik más cuccát.

Ez már vicc.
Az óvodások sem veszik be ezt a hülyeséget.

szted nő vezethet autót?

Válaszok:
Gregorius | 2015. december 15. 20:54

A konzervatív arab országokban nem, a haladóbbakban igen.

Válaszok:
hátakkor | 2015. december 15. 22:00

"CDU: A menekültek tanuljanak meg
németül és tiszteljék az európai értékeket!"

Nagyon szép pogram! És mi legyen a többi több millió illegális telepessel?

És arra mi a mondás ha egy háborús menekült közli, hogy nem tanul meg németül és a gyerekeit csak a saját hite szerint neveli és öltözteti, mert a háború végével hazatér és hát ugye otthon úgy, mint az otthoniak... Mégsem hallgathat az a leányzó Modern Talkingot miniben... Erre mi a mondása a majd 1000 maflának?

Válaszok:
hátakkor | 2015. december 15. 22:11

ugye, hogy van progresszió?!

"Ha Dávidnak hasonló háttéremberei lettek volna, akkor valószínűleg ő is többre jut, és tovább húzza, felmutatható igazijobboldaliként."

Ha Ibolyáról van szó, pont az ellentétje történt. Csúnya háttéremberekkel vette körbe magát, kicsit túlgondolta a tamási zugügyvédből lett állami méltóság szerepét, örökös illetmény, autóval, kalaptartóval. Ha nem kezd ugrálni, akár parlamenti elnök is lehetett volna. Régi történet. Valamiért a szocikat, majd a végóráit élő szadit választotta. 4 évet adott Demszkijnek, 4 év delay Pest-Budának.
De Merkel más story.

"És arra mi a mondás ha egy háborús menekült közli, hogy nem tanul meg németül "

Arra az a válasz, hogy azt sem tudja mi az a CDU kongresszus 15 pontjának negyedik bekezdése.

Az EB 27 pontjában ( kettőt mondj!) az van, hogy november végén hotspotok lesznek a görög szigeteken. Lassan Karácsony.

Vagy 160 ezer pára lesz szétkvótázva két év alatt. Két repzi járattal eddig 147 lett. Athénból Berlinbe 4 család az egyik fele.

Válaszok:
brise | 2015. december 15. 22:22

Ez a trükk! Lehet egyetérteni nyugodtan.
Az EB 27 pontja megvan még? 5 hete talán. Google nélkül melyik van meg?

De a CDU első négyben mondjuk van olyan, hogy Schengen, és a külső határokat - ahogy komolyan mindenki leszerződött - hermetikusan lezárjuk végre a picsába?

Jó, de mindenhol fogadták őket miniszterelnökök és társaik.... Komolyan: közröhely, felháborító.

Na! Még az parádés lenne!

A 9 perces tapsvihar, a Nemzeti Front tisztes, de mégiscsak veresége mutatja, h. Nyugaton a helyzet változatlan.

Angela Merkel akárhogy is, de rövid távon egy politikus zseni és jól egymásra találtak ő és a német politikai osztály.

A bevándorló özön valószínűleg valamelyest mérséklődni fog a törökökkel kötött megegyezések hatására, a már ittlévők többségével pedig a német társadalom megtanul majd együtt élni. Nem lesz könnyű, de az a nép már sok nehézséggel megbirkózott.

Minden esetre a Lipcsében lángoló autók elég ijesztőek voltak.

Talán sikerül majd kimaradni ebből a felvonásból, mi inkább vesztesei vagyunk a globalizáció világának, mint a gazdagok, a "befektetők", a világ távoli sarkaiban éhbérért termeltetők kivételével mindenki. Igaz, h. olcsóbban vásárolunk, de a munkaalkalom sokkal kevesebb, s így kérdés, miből?

Európai érték az ostobaság, a sunyiság, a mellébeszélés?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés