Folk-front

Indul a Halmos Béla Program a népzenei kultúra támogatására

2015. december 22. 19:15
A magyar népzene és a táncházak támogatására indította útjára a Halmos Béla Programot a Nemzeti Kulturális Alap – jelentette be a Kultúra.hu szerint Balog Zoltán miniszter és Doncsev András, az NKA alelnöke. A program induló költségvetése 150 millió forint.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) új programot indít 2016-ban a népzenei kultúra támogatására. A magyarországi hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítójáról elnevezett Halmos Béla Program tervezett induló keretösszege 150 millió forint. A részletekről december 22-én sajtótájékoztató keretében számoltak be – írja a Kultúra.hu

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a Nemzeti Kulturális Alap elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Fölszállott a páva tehetségkutató és a Cseh Tamás könnyűzenei program sikerein és tapasztalatain felbuzdulva döntöttek úgy, hogy jövőre indítanak egy kifejezetten a népzenei kultúra támogatására hivatott programot. „A magyar népzenei és táncházi mozgalom ikonikus alakjáról” elnevezett Halmos Béla Program célja nemcsak a magyarországi, hanem a Kárpát-medencei népzenei kultúra erősítése is – fogalmazott. 

Doncsev András, az Nemzeti Kulturális Alap alelnöke ismertette, hogy a program kidolgozását nem egy külföldi licenc átvétele, hanem a hazai igényeket szem előtt tartó, a korábbi visszajelzéseket is felhasználó, széles körű szakmai egyeztetés előzte meg. Mint megtudtuk, a tervezett induló keret 150 millió forint, de az alap bevételétől függően később ez magasabb összeg is lehet. Doncsev András arról is beszélt, hogy az NKA kiemelten fontosnak tartja a fiatalok tehetséggondozását, ezért a Felszállott a páva mozgalmat idén 50 millió forinttal, a Virtuózok programot ugyanennyivel, míg a Várkert Bazár Virtuózok című interaktív kiállítását 10 millióval támogatták. Az alelnök bízik abban, hogy ez a program is egy nagyobb szabású mozgalommá növi ki magát. 

A projekt nyolc alprogramja: a hazai és határon túli táncházak, népzenei és folkklubok támogatása;  a népzenei és világzenei szólisták népszerűsítésének, portfólió-kialakításának elősegítése; a nemzetközi jelenlét erősítése; a vidéki és határon túli népzenei és világzenei koncertek, turnék megvalósítása; Kárpát-medencei zenei fesztiválok és kulturális rendezvények népzenei és világzenei programjának támogatása; a tematikus médiaműhelyek támogatása; a néptáncegyüttesek produkciói népzenei kíséretének támogatása; a népdaloktatás fejlesztése, oktatási anyagok megvalósítása.

 

 

Szilvay Gergely
2015. December 22. 22:24
Erdély tényleg egy létező hely? – kérdezte tőlem egy folkkocsmában pár hete egy külföldi turista, aki teljesen el volt hűlve a kalotaszegi legényestől, és röviden összefoglaltam neki, hova keveredett és mi a fene ez itt. Csak úgy mellesleg említettem, hogy épp erdélyi táncok vannak terítéken (mondjuk mikor nem). Nem hitt a fülének. Talán a Halmos-program sikere esetén kevesebb ilyen lesz.
Nyáron, Kapolcson írta alá Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója, Liber Endre, a Hangvető képviselője, valamint a FolkEmbassy vezetője, Rosonczy-Kovács Mihály az első aláírásgyűjtő ív első rubrikáit a Halmos Béla Program létrehozása érdekében. Úgy látszik, sikerrel jártak. Kíváncsian várom, milyen eredménnyel jár majd a program. Végre méregdrága nemzeti táncház helyett a kis, spontán kezdeményezéseké lehet a terep, és a támogatottak nem lesznek kénytelenek elveszni az állami bürokrácia utófinanszírozós rejtelmeiben. Kis elégtétel ez, amit Halmos Béla nevéhez méltó módon kell kihasználni, s folytatódjék a folk-forradalom; vagy -ellenforradalom, kinek hogy tetszik jobban!

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában