Indul a Halmos Béla Program a népzenei kultúra támogatására

2015. december 22. 19:15
A magyar népzene és a táncházak támogatására indította útjára a Halmos Béla Programot a Nemzeti Kulturális Alap – jelentette be a Kultúra.hu szerint Balog Zoltán miniszter és Doncsev András, az NKA alelnöke. A program induló költségvetése 150 millió forint.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) új programot indít 2016-ban a népzenei kultúra támogatására. A magyarországi hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítójáról elnevezett Halmos Béla Program tervezett induló keretösszege 150 millió forint. A részletekről december 22-én sajtótájékoztató keretében számoltak be – írja a Kultúra.hu

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a Nemzeti Kulturális Alap elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Fölszállott a páva tehetségkutató és a Cseh Tamás könnyűzenei program sikerein és tapasztalatain felbuzdulva döntöttek úgy, hogy jövőre indítanak egy kifejezetten a népzenei kultúra támogatására hivatott programot. „A magyar népzenei és táncházi mozgalom ikonikus alakjáról” elnevezett Halmos Béla Program célja nemcsak a magyarországi, hanem a Kárpát-medencei népzenei kultúra erősítése is – fogalmazott. 

Doncsev András, az Nemzeti Kulturális Alap alelnöke ismertette, hogy a program kidolgozását nem egy külföldi licenc átvétele, hanem a hazai igényeket szem előtt tartó, a korábbi visszajelzéseket is felhasználó, széles körű szakmai egyeztetés előzte meg. Mint megtudtuk, a tervezett induló keret 150 millió forint, de az alap bevételétől függően később ez magasabb összeg is lehet. Doncsev András arról is beszélt, hogy az NKA kiemelten fontosnak tartja a fiatalok tehetséggondozását, ezért a Felszállott a páva mozgalmat idén 50 millió forinttal, a Virtuózok programot ugyanennyivel, míg a Várkert Bazár Virtuózok című interaktív kiállítását 10 millióval támogatták. Az alelnök bízik abban, hogy ez a program is egy nagyobb szabású mozgalommá növi ki magát. 

A projekt nyolc alprogramja: a hazai és határon túli táncházak, népzenei és folkklubok támogatása;  a népzenei és világzenei szólisták népszerűsítésének, portfólió-kialakításának elősegítése; a nemzetközi jelenlét erősítése; a vidéki és határon túli népzenei és világzenei koncertek, turnék megvalósítása; Kárpát-medencei zenei fesztiválok és kulturális rendezvények népzenei és világzenei programjának támogatása; a tematikus médiaműhelyek támogatása; a néptáncegyüttesek produkciói népzenei kíséretének támogatása; a népdaloktatás fejlesztése, oktatási anyagok megvalósítása.

 

 

Szilvay Gergely
2015. December 22. 22:24
Erdély tényleg egy létező hely? – kérdezte tőlem egy folkkocsmában pár hete egy külföldi turista, aki teljesen el volt hűlve a kalotaszegi legényestől, és röviden összefoglaltam neki, hova keveredett és mi a fene ez itt. Csak úgy mellesleg említettem, hogy épp erdélyi táncok vannak terítéken (mondjuk mikor nem). Nem hitt a fülének. Talán a Halmos-program sikere esetén kevesebb ilyen lesz.
Nyáron, Kapolcson írta alá Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója, Liber Endre, a Hangvető képviselője, valamint a FolkEmbassy vezetője, Rosonczy-Kovács Mihály az első aláírásgyűjtő ív első rubrikáit a Halmos Béla Program létrehozása érdekében. Úgy látszik, sikerrel jártak. Kíváncsian várom, milyen eredménnyel jár majd a program. Végre méregdrága nemzeti táncház helyett a kis, spontán kezdeményezéseké lehet a terep, és a támogatottak nem lesznek kénytelenek elveszni az állami bürokrácia utófinanszírozós rejtelmeiben. Kis elégtétel ez, amit Halmos Béla nevéhez méltó módon kell kihasználni, s folytatódjék a folk-forradalom; vagy -ellenforradalom, kinek hogy tetszik jobban!

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Emlékszem még a Sebő-Halmos duóra sokat hallgattam őket, gyakran játszottak együtt akkoriban a Kalákával, úgy rémlik, hogy a "Vizivárosi Pinceklubban", nem valószínű, hogy akkor hitte volna, hogy "Program" lesz belőle.

Halmos visszahúzódóbb ember volt, Sebő amellett, hogy jól játszott és énekelt, szívesen beszélt és beszélgetett is, ezért került előtérbe. Halmos inkább "tudóstípus" volt.

Még annak idején egy nemzetközi (sugárkémiai) konferencia zárófogadását a Keszthelyi Kastélyban tartották. Ott lépett egy ragyogó hangú fiatal énekesnő, aki mindenkit magával ragadott. Nem fogom elfelejteni, Sebestyén Márta volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés