Vérlázító a Hajnali láz támogatása

2016. január 4. 13:17

Dúró Dóra
MTI OS
Az Orbán-kormány továbbra is jobbikosként beszél, de SZDSZ-esként cselekszik: a Fidesz-KDNP százmilliókat pazarolt el közpénzből egy ilyen, vállalhatatlan emberről készült mozifilmre.

A Jobbik mélységesen felháborítónak tartja, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap 309 millió forint közpénzzel támogatta a Hajnali láz című filmet. Az alkotás a 790 millióval dotált Veszettekhez hasonlóan csúfosan megbukott a mozikban: az első vetítési hétvégén összesen 1981 fő nézte meg az egész országban.

A százmilliókkal kitömött »posztholokauszt szerelmi történet« Gárdos Miklós és felesége megismerkedését dolgozza fel. Gárdos a Rákosi Mátyás által kézivezérelt Szabad Nép újságírója volt, gyűlölködő hangvételű cikkeivel a Rákosi-féle rémuralmat, majd annak bukása után ugyanilyen lelkesedéssel a megtorló Kádár-rezsimet szolgálta ki. Gárdos Miklós írásaiban a forradalom résztvevőit bűnözőkként és prostituáltakként aposztrofálta, lelkendezve helyeselte az ’56-ot követő kegyetlen megtorlást, a letartóztatásokat, a kivégzéseket.

Az Orbán-kormányzat azzal, hogy hatalmas összegű támogatást nyújtott Gárdos Péter rendezőnek az apjáról készített, az ő történelmi szerepét elhallgató, a nézőket megtévesztő romantikus drámához, maga is felmenti bűnei alól az embertelen kommunista diktatúrát éltető és annak fenntartásához hozzájáruló Gárdos Miklóst. Döbbenetes a Fidesz–KDNP-kormány viselkedése: ahelyett, hogy a magyar fiatalok számára identitásuk megerősítését is segítő filmek gyártását szorgalmazná, százmilliókat pazarolt el közpénzből egy ilyen, vállalhatatlan emberről készült mozifilmre. Jelképes és különösen is elszomorító, hogy mindez a megtorlásokat irányító kommunista belügyminiszter, Biszku Béla tulajdonképpeni felmentésével egy időben zajlik.

A Jobbiknak a választások megnyerését követően sok más mellett egyik első dolga lesz, hogy a kulturális életet – a filmgyártást különösen – magyar nemzeti értékek szolgálatába állítsa. A Jobbik szerint az Orbán-kormány továbbra is jobbikosként beszél, de SZDSZ-esként cselekszik a kultúra számos területén: az egyik legnagyobb magyar történész és kultúrpolitikus, Hóman Bálint szobrának ügye mögül gyáván és elvtelenül kifarolt, egy kommunista bértollnokról készült szerecsenmosdató filmet pedig elképesztő összeggel jutalmaz.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vérlázító, valóban! Dúró Dóra tájékozatlansága, rosszindulata.
De remélem, hogy a Megdönteni Vajna, bocs, Hajnal Tímeát c. nagysikerű új magyar film alkotóinak viszont nem felejtett el gratulálni!

a köztudott, az mit jelent? Hogy néhány alkesz péniszpumpás odaírja kommentben a kurucra?

Vagy esetleg letoltad előtte a Laller gatyáját? Mit kerestél benne, rossz fiú?

Úgy gondolják, még egy Oscart is bekasszírozhatnak vele.

Szerintem épp azért támogatták,amit a Jobbik kifogásol: azt hitték, a holokauszt - téma mindig nyerő.
Ez most nem jött be.

Csupán abban, amiben nyilatkozik: a magyar filmművészetben!

Szerintem te sem láttad a filmet. Pedig te csak olyanokról szoktál nyilatkozni, amihez értesz. (Duró Dórával ellentétben.)

Tessék mondani, a hollywoodi filmekben mennyi adófizetői részesedés szokott lenni?

Úgy látom tobzódnak itt a hibbant vérnácik. Még a közelségüktől is mocskos leszek, de néhány megjegyzést muszáj tennem.

Én nem tudom készpénznek venni egy olyan kisasszonynak a szavait, aki képes volt feleségül menni egy rozzant kisnyilashoz. Hol a bizonyíték arra hogy ez a Gárdos nevű ember meggyalázta az 56-os forradalmat? Ám ha ez igaz, akkor valóban nagyon ciki ettől a kormánytól, hogy támogatta egy sztalinista gazember tündérmeséjét.

A Magyarország c. lapot, amelynek Gárdos a főszerkesztő-helyettese volt, fiatal koromban rendszeresen olvastam és jó véleményem volt róla. Egy higgadt, kulturált, informatív külpolitikai újság volt. Nyilván a rendszer szellemében íródott, bár úgy emlékszem gyakran átjöttek rajta sorok közötti üzenetek is. Nem tudom mai szemmel milyennek ítélném, de én még attól ellenzéki lettem, hogy ilyesmit olvastam. Persze ki tudja, lehet, hogy Gárdos volt ott a politikai komisszár.

A film története sem tűnik igazán eredetinek, aligha lesz belőle Oscar díj.

Nemes László filmje viszont zseniális. Igazán kíváncsi lennék, hogy ábrázolná az Iván Gyenyiszovics egy napját, vagy az Élet és halál Sanghajban c. zseniális könyvet. A művészetben kizárólag a tehetség számít nem az, hogy ki honnan származik. És tök mindegy mit mondanak róla az olyan pedofilek, akik elélvezni is csak zsidózás közben tudnak.

Magára vette a megjegyzést? Vagy mi a baja? Elolvasta miket írt itt össze öt-hat kretén?

Kitüntetésként viselem a zsidót is és a patkányt is, ha egy ilyen pondró aggatja rám, mint ön.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés