A tököm tele van már a respekttel és tisztelettel

2016. január 6. 8:29

Sajó Dávid
Index
Ez az állandó tiszteletfétis csak szakadékot hoz létre a generációk között, amit legjobban nem a veteránok és nem az olcsó nyálrapperek szívnak meg, hanem én vagy az olvasó vagy a mezei zenehallgató vagy a progresszív rapfanatikus.

„2016 van, és a magyar hiphop még mindig ott tart, hogy a fontos szereplői két kézzel kapaszkodnak a saját múltjukba és azzal lazáznak, hogy bezzeg amikor ők kezdték, még Winamp sem volt, hanem szalagra lökték a szöveget valami alapra. Magyarul:

Én idősebb vagyok, mint te, nye-nye-nye! Magyarország egyik nagyon súlyos problémája a szigorúan kor alapján elvárt tisztelet a különböző generációk között. Tiszteld az idősebbet, mert idősebb. Tiszteld a veterán rappert, mert már akkor is nyomta a szöveget, amikor te még otthon nézted a Cartoon Networköt. Na meg tiszteld az öreg MC-ket, hiszen lerakták azokat az alapokat, amiknek köszönhetően most annyi magyar hiphopelőadó fürdik a sikerben. Csakhogy ez nettó faszság.

Az internet előtti időszakban valóban rendkívül fontos volt az úttörő előadók szerepe, hiszen a rendszerváltás után a hiphop is pont annyira gyerekcipőben járt itthon, mint mondjuk az elektronikus zene. Ezért tényleg fontos tudni, hogy kik kezdték el a dolgokat itthon, kik emeltek fel tehetségeket, és kiknek sikerült meghonosítani ezt a műfajt idehaza. És ez a kulcsszó, meghonosítani. Ugyanis ebben a klipben az emberek többsége úgy követel magának tiszteletet, mintha ő szarta volna ki magából Kurtis Blow-t. A tiszteletet és respektet kiérdemelni szokták, csak azok a béna arcok követelnek ilyet, akiknek a nagy veterán státusz mellett nem igazán jött össze a nagy áttörés a karrierjében. Ezért sem értem, hogy a klipben látható, azért Magyarországon viszonylag ismertnek számító arcok mi a jó büdös francért vagánykodnak azzal, hogy ők a bakelit, ti meg az mp3.

Értem én, hogy baromi nyomasztó lehet pár tízezres nézettség mellett figyelni, hogy az olyan botrányosan rossz, minden eredetiséget nélkülöző arcok, mint Mr. Missh vagy Mr. Busta holdudvara képes milliós view-kat generálni. Ezek az emberek most a népszerűek a neten és pont – lehet, élőben a kutyát nem érdeklik, de a számok alapján az emberek szeretik a hulladékot, ezen nincs mit meglepődni. Az viszont a régi magyar rapzene szégyene, hogy zeneileg Mr. Missh inkább közel áll az aktuális hiphoptrendekhez, mint mondjuk az Egyenlők, akik 2014-ben egy egész albumot szenteltek annak, hogy ma minden szar, bezzeg régen jobb volt.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minek kell teret adni az ilyen niemandoknak?

országos problémák

A szerző nem érti , hogy a tiszteletnek két síkja van : minden ember , mint ember tiszteletet érdemel , mert a másik szabad önrendelkezését el kell ismerni , azt tiszteletben tartjuk . A másik szint , hogy valaki mit csinál/t/ a tehetségével . Ezen a szinten már valóban a teljesítmény számít , de nem is szokták megkövetelni a gyenge produkció előtti tisztelgést , s ha mégis követeli valaki , akkor azt joggal lehet megtagadni , érvelve .

Ezt a fajta szart ők választják: a kereskedelmi tévék ezeket a zenéket többnyire nem adják, csak a youtube-on tenyésznek, ahol ezer és millió jobb zenét is hallgathatnának a nézők, de ők mégis ezt választják.

Ez így is jó szöveg!

Egyetértünk. Egyébként ki ez, aki nem akarja átadni az ülőhelyet az idősebbnek? Ugyanis a cikkíróról még nem lehetett hallani olyat, hogy valami érdemélegeset letett volna az asztalra.

Erre mondják, hogy "savanyú a szőlő"...

Ne légy ilyen bizakodó. Nyugdíjas korában is ezt mondja majd, mint ahogy most ezt mondja a szüleinek, nagyszüleinek.

Ezt most minek? Először sem szerettük, ma sem fogjuk megszeretni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés