Golden Globe-ot nyert a Saul fia

2016. január 11. 03:40

Szabó Istvánnak kétszer sem sikerült, Nemes Jeles Lászlónak viszont összejött elsőre: a Saul fia Arany Glóbuszt nyert a legjobb idegennyelvű film kategóriájában. Díjazták a negyven év után Tarantinónak újra westernfilm zenét komponáló Ennio Morriconét, illetve Sylvester Stallonét, Kate Winsletet és Matt Damont is. Leonardo DiCaprio lett a legjobb színész, Alejandro González Iñárritu pedig a legjobb rendező, A visszatérő pedig a legjobb drámai film.

Az Oscar előszobájaként számon tartott díj történetében harmadjára szerepelt magyar alkotás a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, Nemes Jeles László Saul fia című filmje elsőként nyerte meg a Az Oscar előszobájaként számon tartott díjat, melyet a meghatott rendező Helen Mirrentől vehetett át. A brit színésznő külön kiemelte, mekkora öröm számára a magyar film elismerése. 1985-ben egyébként Szabó István Redl ezredesét jelölték a független újságírók, majd három évvel később ugyancsak Szabó filmjét, a Hanussent, ám egyik alkotás sem kapott szobrot.

A 73. Golden Globe gálán díjazták a negyven év után Tarantinónak újra westernfilm zenét komponáló Ennio Morriconét, illetve Sylvester Stallonét, Kate Winsletet, Jennifer Lawrence-t és Matt Damont is, Denzel Washington pedig életműdíjat vehetett át Tom Hankstől. A legjobb rendezőnek Alejandro González Iñárritu bizonyult a Leonardo DiCaprio főszereplésével forgatott A visszatérő c.filmmel, amely a drámák közül került ki győztesként, míg a legjobb vígjáték az egyáltalán nem vígjáték Mentőakció lett. DiCaprio lett a legjobb drámai színész, Brie Larson pedig színésznő.

Következik: az Oscar

Nemes Jeles László munkája a Mustang című francia, a Legújabb testamentum című belga, az El abrazo de la serpiente (A kígyó ölelése) című kolumbiai, a Krigen (Háború) című dán, a The Fencer (A vívó) című finn, az Im Labyrinth des Schweigens (A hallgatás labirintusában) című német, a Viva című ír és a Theeb című jordániai filmmel van versenyben az Oscar-jelölésért. Január 14-én választják ki azt az öt filmet, melyet ténylegesen jelölnek majd. 

 
A filmről írt kritikáinkat itt és itt olvashatják.
A bejegyzés trackback címe: https://fesztival.mandiner.hu/trackback/19334