Maradnak az intézkedések

A Bizottság szerint az unió tavaly gyorsan reagált a menekültáradatra

2016. január 13. 16:56
Az Európai Bizottság szerint az unió gyorsan reagált a schengeni övezet országaira nehezedő nyomásra. A testület közölte: a migrációs válság kezelésére tavaly tett intézkedések továbbra is érvényben maradnak, mert továbbra is nagy számban érkeznek menekültek Európába. Szerintük ezek szükségesek ahhoz, hogy ebben az évben látványos eredmények szülessenek e téren.

A migrációs válság kezelésére a tavalyi évben meghozott gyors és szükséges intézkedések érvényben maradnak, mivel továbbra is nagy számban érkeznek menekültek Európába, akik nemzetközi védelemre szorulnak – állapította meg az Európai Bizottság a testület szerdai közleménye szerint.

Az ülésen részt vevők hangsúlyozták, hogy az unió gyorsan reagált a schengeni övezet országaira nehezedő nyomásra, és folyamatosan dolgoznak a tagállamok és a harmadik országok vezetőinek bevonásával annak érdekében, hogy megvédjék Európa külső határait. 

A felelősség megosztásán alapuló menekültügyi rendszer 

A 2015-ben meghozott intézkedések nem csak a migránsáradat csökkentését célozták, hanem az azt kiváltó okokat kívánták megszüntetni. Az idén további erőfeszítésekre van szükség a szolidaritáson és a felelősség megosztásán alapuló menekültügyi rendszer tökéletesítéséhez - írta közleményében a bizottság.

Frans Timmermans bizottsági alelnök szerint a menekültválságból csak közös erővel lehet kilábalni. A 2016-os évben látványos eredményeket kell elérni a migránsáradat megfékezése és a külső határvédelem területén, ehhez pedig a tavalyi év minden intézkedését foganatosítani kell – fogalmazott Timmermans.

Hotspotok és tengeri életmentés

A bizottsági alelnök kitért arra, hogy valamennyi menedékkérő-regisztrációs központnak (hotspot) működnie kell és minden újonnan érkezőtől ujjlenyomatot kell venni. Véleménye szerint az idei évben vissza kell tudni állítani a schengeni határokat és elérni azt, hogy egyetlen tagországnak se kelljen ideiglenes határzárlatot elrendelnie.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja az ülésen úgy fogalmazott, hogy minden, amit az unió 2016-ban tesz, Európa jövőjét határozza meg – tájékoztatott a közlemény.

A biztosok testülete fontosnak nevezte a közvetlen életmentésre irányuló intézkedéseket, amelyek a Földközi-tengeren érkezők százezreit óvta meg, valamint kiemelték az olyan akciótervet, amely az embercsempészet felszámolására irányult.

Az okok és a tünetek kezelése

A tavalyi év fontos intézkedései közül kiemelték, hogy az unió 1,8 milliárd eurós sürgősségi pénzalapot hozott létre, hogy az érintett régiók stabilitását, az illegális migrációt kiváltó okok kezelését, valamint a kiutasítottak támogatását segítse Afrikában, valamint az EU 3 milliárd euróval támogatja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek ellátását.

Az ülésen jelenlévők elengedhetetlennek nevezték az európai határ- és parti őrség felállítását, amely megerősíti az Európai Unió határőrizeti ügynöksége (Frontex) munkáját.

Növelni kell a hatékonyságot

A bizottsági ülésen résztvevők megegyeztek abban, hogy az Európai Uniónak folytatnia kell erőfeszítéseit a menekültek áthelyezésének munkájában, hiszen eddig 272 embert sikerült elhelyezni a szeptemberi 160 ezerből.

Az ülés résztvevői felhívták a figyelmet arra is, hogy a tagállamok és a társult országok adatai szerint 5331 letelepedési kérelem közül csak 779 ember ügyét sikerült ténylegesen rendezni. Megemlítették továbbá, hogy az eddig felállított öt görögországi menedékkérő-regisztrációs központból csak egy, a hat olasz regisztrációs pont közül pedig csak kettő működik rendeltetésszerűen.

A biztosok testülete hangsúlyozta, hogy mihamarabb kész tervvel kell előállni a legális bevándorlás feltételeinek megteremtésére és az úgynevezett európai kék kártya létrehozására, amely munkavállalási lehetőséget biztosítana az unión kívülről érkezőknek.

Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden relatív...Mi lehet náluk akkor a lassú reakció...

Gyorsan reagált, csak nem jól. Van kötelezettszegési eljárás Görögországgal szemben?
Gyorsan haladnak a tárgyalások Macedóniával egy Európa-erőd felhúzásáról? Hogy áll a kötelezettszegési eljárás Németországgal szemben? Több százezer telepes kóvályog vízum, iratok nélkül Európa magállamában.

"Mondjuk szívesen látnék egy cikket arról, hogy az MTV hírt hamisított mikor olyan videót rakott be a kölni erőszakról, ami 2013-ban készült Egyiptomban."

A hír attól még nem hamis. 650 bejelentés érkezett eddig, google a barátod, ha nem tudod mi történt Kölnben. Az express.de volt a leggyorsabb, négy nap alatt hozta a hírt.

"A migrációs válság kezelésére a tavalyi évben meghozott gyors és szükséges intézkedések érvényben maradnak, mivel továbbra is nagy számban érkeznek menekültek Európába, akik nemzetközi védelemre szorulnak – állapította meg az Európai Bizottság a testület szerdai közleménye szerint."

:D

"Az Európai Bizottság szerint az unió gyorsan reagált a schengeni övezet országaira nehezedő nyomásra."

Tessék mondani, ez itt a Monty Python Repülő Cirkusza?

LOL

"A Bizottság szerint az unió tavaly gyorsan reagált a menekültáradatra"

Szerintük minden relatív, attól függően, hogy mi a lassú.
A mondást viszont úgy látszik nem ismerik: “Az okos emberek megoldják a problémákat, a zsenik pedig megelőzik őket.” (Albert Einstein)

"Szerintük ezek szükségesek ahhoz, hogy ebben az évben látványos eredmények szülessenek e téren."

Még több robbantásos merénylet? Nyakvágás? Bugyivizit? És amit akartok?

"akkor mi lett volna ha lassan reagálnak?"

Merkel-becsinált és Juncker-pörkölt.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. január 13. 19:22

Most mi a bajod? Decemberre majdnem összehoztak egy plenáris ülést. Ennél többet ki várt tőlük?

Válaszok:
hátakkor | 2016. január 13. 23:17

Meg nem erősített hír, hogy Faymann-spiccer is lesz.

Jó, jó! De már színezik.

Ha ilyen a gyors reagálás, akkor milyen lehet a lassú?

Válaszok:
Morgen | 2016. január 13. 21:20

Pedig erre hajtanak.

Egyébként, amióta mi beléptünk ebbe a "szerencsébe", azóta sem tudom megfejteni, mit csinálnak ottan a messzi Brüsszelben?

Még egy normális intézkedésük nem volt, örökké a szabadságunkat féltik, miközben bőszen igyekeznek minket mindenünktől megszabadítani.

Vannak más vélemények is:

http://spiler.blog.hu/2016/01/..

Már pedig, ha ezt elfogadjuk, akkor az EU komplett vezetésének is mennie kell, mert ők Merkel kottájából játszottak.

Igazából az egész EU bürokráciának mennie kéne.

Szeptemberi 17 pont. Van aki még emlékszik rá? November végén hotspotok állnak a görög szigeteken. Akkor is kételkedtem. Állnak? Kvóta szisztéma 160 ezer telepesre. 118 párát kvótáztak szét - fel Németországba. Most Merkel szigorít. Aki bűncselekményt követ el deportálják. Hova? Melyik négyet?

Márciusban német tartományi választások kezdődnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés