Az idő két darab exura

2016. január 13. 8:06

Uj Péter
Népszabadság
Évek óta nem hallgattam Motörheadet, nem is tudom, miért jutott eszembe. Meghallgattam. Két hét múlva meghalt Lemmy. December végén elővettem egy 1972-es David Bowie-t. Két hét múlva meghalt David Bowie.

Maradjunk a két halottnál. Azonkívül, hogy én öltem meg mindkettőjüket, kevés dolog köti össze Ian Fraiser Kilmistert és David Robert Jonest. Ja, illetve persze: mindketten művésznevet viseltek. Meg angolok voltak. Rendkívüli mértékben angolok. Angolabbak az angolnál. Meg még azt is elő lehetne ráncigálni, hogy mindketten szerették a náci cuccokat. És hogy ­Little Richard volt az első kedvencük. (Jut eszembe: Little Richard még él! Ahogy Jerry Lee Lewis és Chuck Berry is.)

De egyébként nehezen lehetne két ellentétesebb figurát találni a rock and rollban. Lemmy az overallos (blue collar) rock and roll és a munkásosztály hőse, Bowie kifinomult művész. Lemmy a négyakkordos, a százasszög-egyszerű, ­Bowie-ért meg még komolyzenészek is odáig voltak, Philip Glass szimfóniát komponált az 1977-es ­Heroes album alapján.

Mindketten felismerték, hogy az ember legnagyobb ellensége az idő. Mindketten kivételesen sikeresen harcoltak ellene. Lemmy a maga ösztönös, brutális módján próbálta megállítani, izomból, Bowie pedig inkább trükközött, túl akart járni az eszén.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az embernek nem ellensége az idő , mert az idő az idő-felettiből , az örökkévalóságból VAN . Aki észleli az időt mint időt , az már transzcendálta is , viszonyul az időhöz , az idő-felettiség pozíciójából . És Jézus feltámadásáról akkor még nem is szóltunk...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában