Nemzedékek gondolkozását fogja átalakítani a Saul fia

2016. január 14. 21:12
A Saul fia alkotógárdája szerint nemzedékek gondolkodásmódját fogja átalakítani az Oscar-díjra jelölt film. A rendező szerint minden kamasznak látnia kell ezt a filmet, mert sokakból hiányzik az empátia. Nemes Jeles László az Urániában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy különösebben nem zavarják az ellenséges kommentek az interneten.

„Minden kamasznak látnia kell ezt a filmet, nem azért, hogy tele legyenek a mozik, hanem mert sokakból hiányzik az empátia” – fogalmazott Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, miután az amerikai filmakadémia Oscar-díjra jelölte az általa készített holokausztdrámát a legjobb idegen nyelvű alkotások között.

A rendező a jelölésről szólva kiemelte: különösen sokat jelent, mert azt jelzi, hogy elsőfilmes is kerülhet ilyen kiváltságos helyzetbe. „Nem vagyunk zsenik, csak sokat dolgoztunk” – jelentette ki. 

Egy kérdésre válaszolva azt mondta a filmmel szembeni ellenséges internetes kommentekről, hogy csupán annyit jelentenek „mintha valaki felvenne egy hangversenyt, aztán összevágná belőle a köhögéseket”

Nemes Jeles László a film fogadtatásáról szólva arról is beszélt, hogy több mint száz közönségtalálkozón vett már részt, és sokan osztották meg vele, hogy félve ültek be a filmre, mert attól tartottak, hogy a látvány sokkolni fogja őket. Olyanok is akadtak közöttük, akik maguk is túlélők, és azt mondták, a film hangot adott mindannak, amit eddig nem tudtak elmondani.

Nem csak a film kapja a díjakat

A díjszezon során már számos elismeréssel lett gazdagabb a Saul fiának alkotógárdája. Erdélyi Mátyás operatőr egyebek mellett a világ legtekintélyesebb és legnagyobb múltra visszatekintő operatőrfesztiválján, a Camerimage-on megkapta a Bronz Béka-díjat, és esélyes az amerika„ operatőrszövetség díjára is a nem amerikai filmek kategóriájában. 

A film hangmérnöke, Zányi Tamás, aki szintén több rangos elismerést vehetett át a Saul fiáért, elmondta, hogy a rutin, az inspiráció, valamint a díszlet mellett sok színész a hangjával is hozzájárult a hangkép kialakításához. Nem hangjátékot készítettek, mindig a filmmel együtt haladtak. Nem filmes effektusként, magamutogatóan alkalmazták a hangokat, hanem mindvégig a hitelességre törekedtek – tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy egy amerikai hangmérnök azzal kereste meg, hogy szeretné beilleszteni a tananyagba a Saul fiát.

Havas Ágnes, a filmet finanszírozó Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója bejelentette, hogy megállapodást kötöttek az alkotás amerikai forgalmazójával, a Sony Pictures Classicsszal arról, hogy a Filmalap hozzájárul a film amerikai kampányához. A Sony már eddig is több százezer dollárral támogatta a Saul fiát – emlékeztetett a Filmalap vezetője. 

A filmtörténet új szakasza indult el

Vági Zoltán, a film történész szakértője úgy vélte: „A film nemzedékek gondolkozását fogja alakítani.” A holokausztkutató szerint a Saul fia műfaját tekintve nem dokumentumfilm, hanem játékfilm, „fikciós realizmusként” lehetne meghatározni. Rajk László díszlettervezővel együtt voltak a felelősek azért, hogy minden hiteles legyen a filmben. Amikor a kész filmet megnézte, úgy érezte, ő is ott van a lágerben, „ha a többi néző is úgy érzi, akkor sikeres a film” – mondta.

Rajk László a film különleges perspektívájával és eredeti látásmódjával kapcsolatban kifejtette, hogy a filmtörténet látványvilágát három részre osztaná: az elsőben a Ben Hur-jellegű filmek készültek hatalmas díszlettel, amit láttak a színészek, a rendező és a közönség is. A másodikban emberek kék vagy zöld dobozban dolgoztak, a rendező és a színészek nem látták a díszletet, csak a néző, a harmadik szakasz pedig, ami most elkezdődött, ennek éppen a fordítottja: a díszletet a rendező, az operatőr, a színész látja, a közönség viszont nem.

„A filmtörténet egy olyan szakasza indult el, amikor igazán érződik a filmkésztés 'sajátszerűsége'. Ez a film bizonyítja, hogy az emberi arcjáték, az emberi testmozgás, a hangok, zörejek, kiáltások hozzásegítenek ahhoz, hogy megértsük ennek a szörnyű halálgyárnak a tereit. Tényleg olyan szakasz a filmes látványvilágban, amikor minden együtt működik, és elmondható, hogy a filmkészítés csapatmunka, mindenkinek a tudására szükség van ahhoz, hogy egy ilyen film készülhessen” – foglalta össze Rajk László.

Sok fiatalnak készült a film

Sipos Gábor, a Saul fia egyik producere elmesélte, hogy a film alkotói, akik nemrég tértek haza Los Angelesből a Golden Globe-díj átvétele után, francia pezsgőt bontottak, és együtt drukkolva várták az Oscar-jelölések bejelentését. Mint fogalmazott, a jelölést a legnagyobb megtiszteltetésként értékelik. 

Az MTI-nek azt mondta: pillanatnyilag a Saul fia sikere szakmai pályafutásának legnagyobb csúcsa. „Amikor először láttuk az összevágott verziót, felhívtuk a rendezőt, és azt mondtuk neki: egy gyémánt van a kezünkben, csak tudnunk kell vele élni. Az gondolom, az alkotói csapat az első pillanattól teljes hittel és nagyon nagy odafigyeléssel dolgozott a filmen. Sok fiatalnak készült, reméljük, hogy valóban nemzedékekre lesz nagy hatással.”

Hozzátette: a nyáron már szerveztek fiatalok számára vetítéseket, és újabbakat is terveznek a gimnazista korú közönségnek. „Az gondolom, hogy be fog íródni a filmtörténeti könyvekbe” – mondta Sipos Gábor.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Saul fiát csaknem nyolcvan országban vetítik vagy fogják vetíteni – az Egyesült Államokban több száz moziban –, és Magyarországon, ahol már több mint százezer nézője volt, csütörtöktől több mint húsz filmszínház ismét műsorra tűzi. A film később DVD-n is megjelenik.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, itten van, amit már nagyon nem kellett volna. Ugyanezt a cirkuszt végighallgattuk a szadesztől a Sorstalanság kapcsán. Mármint hogy minden iskolába a könyvből és minden gyerek nézze meg.

HA ÍGY FOLYTATJÁK, MEGTILTOM A KÉT KAMASZ LÁNYOMNAK, HOGY MEGNÉZZÉK A FILMET! Még soha, semmit nem tiltottam be a lányaimnál.

Az emberben tényleg van empátia másik emberek iránt. A zsidók szenvedése is megindítja az embert. Embereket nem teszünk vagonba, nem zárunk táborba. Idáig ez világos.

De ha ezt úgy váltják aprópénzre, hogy az én gyerekeimet akarják manipulálni, azzal az ellenkezőjét érik el: utálatot vált ki.

Az én lelkiismeretemet már felpiszkálta: felelősséggel tartozom azért, hogy a gyerekeimbe ne neveljenek azért bűntudatot, amit nemzedékekkel ezelőtt mások követtek el.

És ezt a rossz szokást most követni kéne, igaz?

Nyugodt lehetsz, lesz olyan osztályfőnök, aki vette az adást, és az ideológia hívására viszi az egész osztályt a moziba, dagad a kassza, nemesedik a lélek.

Én is szurkoltam, és továbbra is szurkolok a filmnek, de azért ezt nagyon nem kéne, hogy a készítők kijelentik a saját filmjükről, hogy az több egy filmnél, hogy az valami az egész társadalom jobbításáért van, hogy az valami magasabb célt kell, hogy szolgáljon.
A film készítője ne mondjon már ilyen marhaságokat...

Mi annak idején, mikor moziba mentünk az osztállyal, ami nem történt meg túl gyakran, előtte szavaztunk arról, hogy melyik filmet akarjuk megnézni.
Volt olyan is, hogy nem volt kötelező mindenkinek egy filmre mennie, mindenki azt nézhette, amit akart.
Lehet, hogy ezzel nem sok empátia ragadt ránk, ami ugye filmnézés közben szokott az emberekre ragadni, nyilván, hanem kaptunk egy kis ízelítőt a demokráciából.
:)

1.Öntömjénezés a javából...
2.Értem , hogy most egy kicsit megrészegültek a dicsőségtől , de egy alkotás hatástörténete kiszámíthatatlan ...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés