Kizárhatják Esterházyt a Nobel-jelöltek közül Konrád miatt

2016. január 15. 11:53
Konrád György elmondta a Népszabadságnak, hogy Esterházy Pétert jelölte Nobel-díjra, emiatt pedig akár ki is zárhatnák az írót a jelöltek sorából. Az író hangsúlyozta: Esterházy súlyos betegsége miatt szerette volna, ha írótársa „bármilyen döntés előtt kap hírt” a javaslatról.

Per Wästberg, az irodalmi Nobel-bizottság elnökének felkérésére Esterházy Pétert javasolta az irodalmi Nobel-díjra Konrád György író. „Szabálytalanul jártam el, ha ugyanis valaki felkérést kap arra, hogy Nobel-díjast javasoljon, az válaszol, és nem beszél róla. Mivel Esterházy Péter hasnyálmirigyrákban szenved, megszegtem ezt a szabályt, gondolván, hogy ő ezt megérdemelné, függetlenül az egészségi állapotától” – mondta el csütörtökön Konrád György. Az író hangsúlyozta: Esterházy Péter súlyos betegsége miatt szerette volna, ha írótársa „bármilyen döntés előtt kap hírt” a javaslatról. Konrád György elmondása szerint a díj odaítélése előtt a Nobel-bizottság tájékozódás céljából több pályatársat, szakértőt is felkér javaslattételre, ezek a javaslatok azonban a bizottságot nem korlátozzák döntésben.

 
A bizottságnak Konrád György egy Esterházy Péterről írt és az Élet és Irodalomban 2004-ben megjelentett laudációjának kibővített változatát küldte el, amely a nyáron Szerencsejáték címmel megjelenő könyvében is olvasható lesz. A szövegben Konrád György hangsúlyozza: „Esterházy Péter fejében megvalósul a korlátlan egyidejűség, mesék, képek, bölcseleti ötletek és viccek egyetlen nagy edényben forognak. Bátor ember, meri leírni, ami eszébe jut”. Az író szerint, ha Esterházy Péter „csak gróf lenne, és kutyabaja sem lett volna, ha az anyja nem úgy dolgozott volna a megélhetésért, a családért, mint más szegény asszony (...), ha valódi apját (aki kedves ember és önfeláldozó apa volt, bármit is állít róla a krónika), nem sanyargatta volna meg a fondorlatos és cudar idő, ha a fiú nem a kitelepített osztályellenség szegénységébe született volna bele, ha nem tanulta volna meg alulról is és felülről is nézni a világot, akkor az írásmű, amely a keze alól kisikeredett volna, alighanem unalmasabb lenne, és az ember is szegényebb”
 
„Lévén azonban a tehetség a legravaszabb anyag, az a másik Esterházy Péter is csinált volna valami meglepőt; kár hogy nem tudjuk, mit. Valamit, amire rangos díjak adhatók” – fogalmaz Konrád György a csütörtökön a Népszabadság honlapján közzétett méltatásban; hozzátéve: Esterházy Péter „a mesterség hűséges szolgája, aki megdolgozott a szabadságáért. Megírta a könyveit, táncba viszi a szótárt. A végén minden szó a helyére kerül, és jól érzi magát ott, ahol van. A többi pedig kifürkészhetetlen titok”.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Eszterházy Péter nem lelt meghallgatásra?

"Uram, szabadíts meg a barátaimtól, az ellenségeimmel magam is elbánok."

A liberálisok megint azt hitték, rájuk nem érvényesek a szabályok. Pedig de, sőt, egyre inkább!

Akkor tényleg megsértődött, de most szerintem csak gesztust akart gyakorolni a nagybeteg Esterházy felé.

Fúrni próbálta volna, de úgysem kapta volna meg.

Szerintem nem kapta volna meg.
Ez olyan nesze semmi, fogd meg jól. Jelöli a díjra, de rögtön ki is záratja:-))))

Ide jutottunk:-(

Liberálisok összefognak, adnak egymásnak díjakat:-)))))

Így.
Ennyit a Nobel díjról.

Konrád már fájlalhatta, hogy Kertész Imre kapott 'helyette' Nobel-díjat, most betartott Esterházynak.

Nagyon gratulálok a keresztényi hozzászóláshoz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában