Szabó István: Az Oscar nem csupán a győztes ünnepe

2016. január 15. 11:42
A mindeddig egyetlen Oscar-díjas magyar nagyjátékfilm, a Mephisto rendezője szerint az Oscar-díjátadó nem csupán a győztes, hanem a jelölést kapott filmek ünnepe is. Szabó István hangsúlyozta: a Saul fia sikere segíthet felhívni a figyelmet a többi színvonalas magyar filmre is.

Az Oscar-díjátadó nem csupán a győztes, hanem a jelölést kapott filmek ünnepe is – mondta el Szabó István, a mindeddig egyetlen Oscar-díjas magyar nagyjátékfilm, a Mephisto rendezője az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában. Hozzátette: az amerikai filmakadémia minden a végső jelöltek közé bejutott filmről úgy tartja, hogy megérdemli az Oscar-díjat. Mindezt kifejezi, hogy a tagság szavazatai alapján kiválasztott győztes bejelentésekor nem a „the winner is”, hanem az „Oscar goes to” kifejezést használják.

 
„Mindig jó érzés ott lenni, és nézni a többieket, ezeket a különböző, filmszakmából érkező, szeretetre méltó és nagy embereket” – mesélt tapasztalatairól a rendező. Hangsúlyozta: a Saul fia sikere segíthet felhívni a figyelmet a többi színvonalas magyar filmre is. Példaként említette Gárdos Péter Hajnali láz, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból, valamint Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotását.
 
„Egy filmet nem lehet egyedül csinálni. A rendező jelzi az irányt, vannak kérései, eléri, hogy olyan legyen a film, amilyet ő szeretne. De ahhoz, hogy ez megtörténjen, egy nagy csapat tökéletes együttműködésére van szükség. Nálunk vannak ilyen nagy csapatok” – fogalmazott Szabó István, kiemelve a Saul fia színészi, operatőri, maszkmesteri, díszlettervezői és hangmérnöki munkájának minőségét is. Az amerikai filmakadémia csütörtökön Los Angelesben jelentette be az idei Oscar-díj végső esélyeseit, köztük a legjobb idegen nyelvű alkotások kategóriájában Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámáját is.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában