Ferenc pápa

Több ezer migráns és menekült előtt beszélt Ferenc pápa

2016. január 17. 16:31
Hétezer migráns és menekült is részt vett a Ferenc pápa által celebrált vasárnapi misén. Az egyházfő kijelentette: az elvándorlók mindegyike „történelmet, kultúrát, értékeket” hordoz magában úgy, hogy megtapasztalta a nyomort, elnyomást és félelmet is. Az egyházfő a Jakartában és Burkina Fasóban történt terrorista merényletek áldozataiért imádkozott.

Ne hagyjátok elrabolni magatoktól a reményt és az élet örömét!” – mondta Ferenc pápa vasárnap délben a Szent Péter téren szavait hallgató mintegy hétezer migránsnak az elvándorlók és menekültek világnapján. Az egyházfő kijelentette: az elvándorlók mindegyike „történelmet, kultúrát, értékeket” hordoz magában úgy, hogy megtapasztalta a nyomort, elnyomást és félelmet is. „Jelenlétetek ezen a téren az Istenbe vetett remény jele!” – fogalmazott Ferenc pápa.

Az egyházfő a Jakartában és Burkina Fasóban történt terrorista merényletek áldozataiért imádkozott, és azt szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség elkötelezetten építse a békét. A pápa köszöntőjének elhangzása után a bevándorlók és a menekültek áthaladtak a Szent Péter-bazilika szent kapuján. A bazilikában a számukra bemutatott misén vettek részt. Az egyházfőnek világnapra szóló üzenete még szeptemberben jelent meg A migránsok és menekültek kihívása, Az irgalmasság evangéliumának válasza címmel.

A Szent Péter téren vasárnap összegyűlt mintegy hétezer migráns és menekült a közép-olaszországi Lazio tartomány egyházmegyéiből érkezett, ahol az utóbbi hónapokban befogadásra találtak. Kétszázan egy Róma közeli menekültállomásról jöttek. A bevándorlók és menekültek mintegy harminc különböző nemzetet képviseltek és országaik zászlóját lobogtatták. Két ukrán menekült vitte azt a fából készült keresztet, amely a Lampedusa szigetére érkező, menekülteket szállító hajók deszkáiból állítottak össze. A keresztet 2013 júniusában Ferenc pápa megáldotta, amikor Lampedusára látogatott.

A tengeren elhunyt migránsokra emlékeztek

A Szent Péter-bazilikába bevitt kereszt arra a 4500 migránsra emlékeztetett, akik tavaly a tengeren való átkelés közben veszítették életüket, közöttük 750 gyermek. Az olasz püspöki kar nyilatkozata szerint a keresztet azért ukránok vitték, mivel ők egy „elfelejtett háborúra” emlékeztetnek.

A Szent Péter-bazilikában Antonio Maria Veglio bíboros, az Elvándorlók és Úton lévők Pápai Tanácsának elnöke mutatott be nekik misét. A misére megszentelt ostyákat három olyan, gyilkosságért elítélt rab készítette, akik a megtérés útjára léptek a milánói börtönben. Ferenc pápa beszédében külön köszönetet mondott nekik. Az elvándorlók és menekültek világnapján Lampedusa szigetén mutatott be misét Francesco Montenegro a szicíliai Agrigento érseke, a Caritas szervezetének olaszországi elnöke.

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A minap beszélgettem egy török ismerősömmel, aki nagyon ki volt már akadva, hogy Törökország egy modern és nyugatias ország, és nem igazságos, hogy minden muszlimot egy kalap alá vesznek. Az illető nyugat Isztambul környékéről származik.
Megkérdeztem, hogy mivel egyértelmű, hogy sajátmagát egy jó és megbízható muszlimnak tartja, hogy árulja el, hogy a muszlimok egymás közt, hogyan ismerik fel a jó muszlimokat, mert az nekünk keresztényeknek nagy segítség lenne. Azt válaszolta, hogy ők sem tudják megkülömböztetni.

A további kérdésem az lett volna, ha tudják, hogy ki a terrorista miért nem jelentik fel? De nem akartam az amúgy is sértett hangulalát tovább rontani.

A Vatikán időnként nagy ostobaságokat követ el - leginkább önmagára nézve.
A Szent Péter-bazilika építése volt a legnagyobb gondja, amikor Mohácsnál elvéreztünk, Michelangelo mesternek festékre kellett a pénz. Száz évig épült a Vatikán, 150 évig itt volt a török.
A Szentatya iszlámmal kapcsolatos megnyilvánulásai a történelmi tények miatt fenntartással kezelendők.

A kereszténységnek az erőt nem a pápa személyes viselkedése hanem az értékek és az összetartozás kell hogy adja. Pápa lesz még sok, de a hit csak egy van.

Ferenc pápa tevékenységét nehéz megítélni. Tény, hogy számos vonatkozásban eltér elődei gyakorlatától, szokásaitól, vitathatatlanul megosztóbb személyiség.

Viszont az pozitív, hogy a zsidó-keresztény párbeszéd területén folytatja II.János Pál és XVI.Benedek pápák irányvonalát.

Ferenc pápa ma tett egy igen barátságos, meleg hangulatú látogatást a római zsinagógában. Az Őt vendégül látók közül többen kiáltották, hogy: "Éljen a pápa!", s valóban nagy tisztelettel fogadták.

Különösen fontosnak tartom idézni Riccardo di Segni, római főrabbi szavait: " ....a megőrzendő vallási különbségek nem igazolhatják a gyűlöletet és az erőszakot."

Legalább ennyire fontos Ruth Duregello, a római zsidó közösség vezetőjének megállapítása: "....a hit nem generál gyűlöletet, nem ont vért, hanem dialógusra hív."

S mindezen bölcs szavak ismeretében különösen szomorú, hogy az Is éppen ma ölt meg, számos becslés szerint akár 300 ártatlan nőt, gyermeket, idős embert a szíriai Dei Ezzon városában.

A Szentatyának ebben a témában szerintem nincsen igaza , de ezért még nem kell gyalázni-gúnyolni . Nagylelkű és okos emberek is - mint például ő - szoktak tévedni , de ekkor nem primitív reakciókra van szükség , hanem tiszteletteljes figyelmeztetésre .

Nem baj, utána a római zsinagógába ment a pápám.

Válaszok:
packó | 2016. január 17. 22:28

A csángókat nincs kedve meglátogatni?

A két dátum nem stimmel.
Amikor a kereszténység megszületett, mint Izrael, mint Juda királysága már pár száz éve halott volt.

Ok! Akkor tényleg félreértettem.
Ha már így félreértettem, kifejtenéd, hogy miről is van szó?

Miről beszélsz?
Totál összefüggéstelen a nagyon intellektuálisnak szánt monológod :D

Pontosabban Nietzsche írta, hogy "Isten halott".
Amikor meghalt Isten odaírta, hogy Nietzsche halott.

A szlovákokat kihagytad, mert nincsen információd róluk. A szlovákok, vallásosabbak a lengyeleknél.
Folyamatosan túljelentkezés van a szemináriumokban.

Nálunk is meg van a nyáj. De ez már hitében elkötelezett nyáj, akik nem azért mennek templomba, mint a régiek, hogy meg ne szólja őket Julis néni.

Látszik a véleményedből, hogy nem vagy hithű katolikus. És keresztény sem.
De akkor miért próbálsz rombolni? Neked sem fog sikerülni!

Az átlagNÁL esetleg...

Egyébként sajnos ezt a hozzászólásodat is nehezemre esik értelmezni.

"Az a problémám, hogy hiszel Istenben, de jócskán megmaradsz Ádám utáni embernek, és előbb fogdosod meg a lefestett padot, hogy fog-e, amikor pedig ki van írva, hogy frissen van mázolva, mint azon akadnál fenn, hogy lefaszozzák a pápát."

Volnál szíves asszonyi ésszel felfogható módon is megfogalmazni ezt a körmönfont mondatodat? Hogy megtudhassam, mi a problémád? Tudod, mint a faék. Olyan egyszerűen - én csak abból értek.

Sok energiám van, valóban. Fogalmad sincs róla, mennyi. Arról sem, hogy honnét, igaz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés