Pár gondolat Saulról, Nemes Jelesről

2016. január 18. 13:09

Apáti Bence
Facebook
Nem szerencsés így nyilatkozni. Sikertelen és megkeseredett emberek szoktak így nyilatkozni. Te pedig egy sikeres ember vagy.

„A filmet nem láttam, ugyhogy véleményt sem tudok mondani róla. Kertész Imre Sortstalanságát sem minősítettem, mielött elolvastam volna. -egyébként legyen már ez a minimum. csak akkor szidunk valamit, ha volt szerencsénk a produktumhoz.- Egyébként nem tetszett. És semmiképp sem gondolnám irodalmi Nobel díjat érdemlő műnek. Később Kertész is azt nyilatkozta, hogy valoszinuleg a témaválasztás is kellett a díj elnyeréséhez. Sőt, még cifrábbakat is...

Szóval a filmet nem láttam, de egészen biztosan meg fogom nézni. Csak Nemes Jeles nyilatkozatait olvastam. Sértődött, megbántott ember benyomását keltő nyilatkozatok voltak. Bántják a kommentelők, akik véleménye szerint inkább kezdjenek valamit az életükkel /Laci! Aki Harison Forddal pacsizik, Ricky Gravissel spanol , és épp élete legnagyobb sikerét éli meg, az ne olvasson már kommenteket! Ne csessze már föl az agyát a trollokon! És ha mégis megteszi, akkor ne nyilatkozza le, mert egyrészt ciki, másrészt olyan érzése lesz az embernek, hogy Magyarország egy emberként zsidózik és hörögve tombol, miközben a világ ünnepli a meg nem értett rendezőt, aki nem tudott próféta lenni a saját hazájában, pedig ez nyilvánvalóan nincs így./ 

Orbán sem gratulált, mondja. Hogy neki senki sem gratulált személyesen. 

Pedig de. Az egész magyar sajtót bejárta a »woow«.

Nem vagyok benne biztos, hogy Dárdait, Hosszú Katinkát, vagy Benedeket személyesen szokta-e felhívni a miniszterelnök, azonnal a megnyert verseny után, de gyanítom nem. Van, hogy »csak« egy Facebook poszt jön ki. Meg kb 300 milla, ami nem stadionra ment, hanem a filmedre. 

Nem szerencsés így nyilatkozni. Sikertelen és megkeseredett emberek szoktak így nyilatkozni. 

Te pedig egy sikeres ember vagy. 

Magyar emberek magyar adóforintjaiból készithetted el ezt a szinte példátlanul sikeres filmet. Pár kommentelő miatt ne kelltsd azt az érzést , hogy itt elnyomnak, utálnak , nem tisztelnek. Hogy mindez a film témája, vagy a zsidó származásod miatt van. 

Nincs igy. 

Ha azonban téged mégis bánt, ahogy a kommentelők gondolkodnak, és meg akarod változtatni az emberek fejében a rólad kialakított képet, jelzem rossz úton jársz. Ezek a nyilatkozatok pont, hogy nem segítenek. 

És gratulálok.

(frissítés: A poszt megírása után 13 másodperccel csörgött a telefonom, és Laci új filmjének főszerepének castingjára hivtak. Vannak az ember életében olyan furcsa, es megmagyarázhatatlan dolgok, amik forgatókönyvet érdemelnének. Minimum.)”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igaz, ostobákkal valóban nem szabad foglalkozni. Egyébként jó nyilatkozatokat szokott adni, bár most a németekkel kapcsolatban mintha egy kicsit sértettséget mutatott volna. A sértettséget a film mellőzése némiképp indokolja, de előbb-utóbb úgyis szembesülniük kell vele.

Az is igaz, hogy ez a film jobb, mint a Sorstalanság, mert szembesít a szörnyűséggel, hiteles, megdöbbentő, és a kommunista lágerekre is kivetíthető. A Sorstalanság egy egészen egyedi, sajátos létélmény, amellyel nagyon nehéz azonosulni, mert nem általánosítható.

Scifiző idióták? Ők most hogy jönnek ide?:D

Olvastam z egyik portálon, hogy azt nyilatkozta, hogy őt egy budai általános iskolában bántották zsidósága miatt.
Ez sok volt!!!!
Én leírtam!
Mert nem hiszem el, hogy Magyarországon a Kádár rendszerben ez megtörténhetett.
Nem tudok ilyen esetet.
Ha volt ilyen, akkor annak a gyereknek a neve ismert. Mondhatta volna.
De így általánosítva egy aljas dolog.

A mozikban egyébként nagyon durván megy a film amióta újra műsoron van.
A szerdai vetítésre az Arénában például már jegyet sem lehet kapni rá, az összeset lefoglalták.
Nem semmi.

"Magyar emberek magyar adóforintjaiból készithetted el ezt a szinte példátlanul sikeres filmet. "
Itt lehet a prücök: egy akkora frenetikus tehetség, mint a Nemes Jeles - nemes is, jeles is, - az antiszemita örök-bűnös - értsd: soha-semmivel jóvá nem tehető, örökké elátkozott magyarok pénzén tárta a világ elé a világ legnagyobb IGAZSÁGÁT, mióta a Föld forog.
Ez láthatóan, igencsak megoldhatatlan pszichés állapotot hoz létre László fejében.
De: majd a Saul lányá-val megoldja.
Ráadásul: ahhoz magyar pénzre sem lesz már szüksége.
Ha ezt a 300 milliót vissza lehetne fizetni. Snassz lenne, de mégis, ha esetleg előkerülne egy orvosi igazolás: gyerekkorában a kis magyar antiszemiták betörték a fejét, azért mert...
Milyen nagyszerű igazságtétel lenne ez is számára...

A Bukás egy nagy film, szerintem.
Nekem a legmegrendítőbb a civilek akasztása volt az utólsó percig, a gyerekek betolása a hadi gépezetbe, a Geobbels gyerekek álomba ölése az anya által, majd a házaspár halálba menekülése.
Az sem volt semmi, h. az átállni készülő Eva Braun sógort még az utólsó percben szintén utólérik a kivégzői.

Nyilván, lehet, h. Nemes Jelesnek ez náci propaganda.

Megvettem a tavalyi Oscar díjas lengyel Ida-t, meg is néztem, az egy szép film, szerintem.

A Sault nem fogom megnézni, mert nem arra keresi a választ, h. hogyan történhetett ez meg Európa közepén, hogyan lehetett ezt is, mint a holodomort, az örmény népirtást, de ezúttal Európa közepén kiviteleztetni, mik lehettek az okok.

Amellett van a Saulnak egy párja, a Háború gyermekei, ami valamivel később a német gyerekek kálváriájáról szól a litván vadonban. Az egy fantasztikus film, semmiféle díjjal, hírveréssel, a Cinemax-on láttam. Nyilván a német gyerekek nem olyan érdekesek.

Biztosan így van, de az is igaz, h. nem vagyok tragédiára hangolva most. Mindenesetre, ez nagy siker, de ahogy látom, Nemes Jeles nem magyar sikert csinál belőle, amennyire ez tőle függ.

Ez a film NEM végződhet jól, semmilyen értelemben.
Ami ott és egyáltalában, Sztálingrádtól Berlinig zajlott, végig tömény borzalom volt.
Mégis, akik itt írkálunk, valamilyen módon megmaradtunk. Nem halt meg mindenki.
A Bukásban feltehetőleg a megmenekültek nagy számának bemutatása tűnik propagandisztikusnak Nemes Jelesnek, ami az Auschwitzba hurcoltakkal összehasonlítva tényleg fájdalmas is lehet, annak, akinek. Mint tudjuk, nincs igazság a földön.
A Mások élete is alapjában véve, a színésznő halálától eltekintve, nem végződik igazán és kizárólag tragikusan, az élet helyrerakja a dolgokat. Az élet jobb fordulatot vesz és megy tovább.

Biztos vagyok abban, látatlanban, h. a Saul fia, ami egy tragédia, tragikusan zárul, az élet a filmben nem rak rendbe semmit. Ez lehet előítélet is.

Ettől még lehet remekmű, de most, sok más kortárs és sorstárs között annyi szomorúsággal kell szembenéznem, h. egy, sejtésem szerint a remény felmutatása nélküli filmet inkább kerülni fogok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés