Azt hiszik Németországban, hogy túl vannak a holokauszton

2016. január 18. 09:03

Nemes Jeles László
NOL

Mintha az egész német filmgyártás a revizionizmusra törekedett volna, hogy megnyugtassa a németeket: „Igazából nem mi voltunk. Akik mégis, azok közül nem volt mindenki olyan rossz.” Történelemhamisítás mesterfokon, ami mögött egy egész gépezet áll. Interjú.

A csütörtöki sajtótájékoztatón mondta: átrajzolná a frontvonalakat.


Igen, például Németországban, ahol van rá tudat alatt igény.

Mire van igény?

Talán érzik, hogy amit a holokausztról gondolnak, egy rózsaillattal befújt verziója annak, ami volt.

Pedig az utóbbi tíz évben elkészíttették az úgynevezett lelkiismereti filmjeiket, szembesültek a múltjukkal. Ott a Hitler-film például, A bukás.

Szerintem éppen A bukás tökéletes harmadik birodalmi propaganda. Egy Führer-glorifikáció. Mintha az egész német filmgyártás a revizionizmusra törekedett volna, hogy megnyugtassa a németeket: »Igazából nem mi voltunk. Akik mégis, azok közül nem volt mindenki olyan rossz.« Történelemhamisítás mesterfokon, ami mögött egy egész gépezet áll. De én felveszem ez ellen a harcot. Azt hiszik Németországban, hogy túl vannak a holokauszton. Igaz ugyan, hogy nem ők voltak, de tudniuk kell, mi történt valójában.

A német kritikusokat kifejezetten irritálta a Saul fia.

Megértem: még jó, hogy irritálja őket. Különös, a Film Comment decemberi számában pro és kontra kritikát is közöltek a Saul fiáról. Az elmarasztaló írást egy osztrák kritikus, Stefan Grissemann jegyzi. Nyilván ez sem véletlen.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://fesztival.mandiner.hu/trackback/19551