Elkerülhetetlen a külső határok védelme

2016. január 19. 18:13

Gömbicz Nándor
Nézőpontok blog
A határvédelemnek a valóság és a politikai realitás előbb-utóbb érvényt szerez: ezt várják el a biztonságukat, valamint a társadalmi- és kulturális szokásaikat fenyegetve érző európai államok polgárai.

„A sors iróniája, hogy míg Brüsszel és több nyugat-európai ország is a közös megoldások szükségességéről beszél, addig például – a Magyarországot az úgynevezett tagállami megoldások miatt korábban elítélő – Ausztria most egy tagállami eszközhöz nyúl, s ideiglenesen felfüggeszti a schengeni egyezmény végrehajtását. Az osztrák kormány döntése már sokadik alkalommal bizonyítja az eddigi lépések kudarcát. Hiába látható komoly nyugat-európai politikai akarat az elvileg humánus kvótarendszer mögött, a gyakorlatban végrehajthatatlannak bizonyul – eddig még 300 bevándorlót sem sikerült elosztani a 160 ezerből. Ugyanerre a sorsa jutott a török-EU megállapodás is: hiába volt komoly politikai akarat a törökökkel való megállapodás mögött – amit egyébként a lassú döntéshozataláról ismert EU érdekes módon viszonylag gyorsan nyélbe ütött –, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, s a bevándorlók továbbra is nagy számban érkeznek a Görögországon át vezető útvonalon. Bár a törökökkel való megállapodás akár még hasznos is lehet, hiú ábránd önmagában ettől remélni a schengeni határok megfelelő védelmét.

S akkor már el is jutottunk a biztonsági szempontból leginkább hatékony, összeurópai szinten is alkalmazható megoldáshoz: a határvédelemhez, azaz a schengeni külső határok következetes és szigorú biztosításához. Ahhoz a megoldáshoz, ami nélkül lehetetlen kezelni a bevándorlási válságot, s amit a magyar kormány már a kezdetek óta szorgalmaz. A határvédelemnek a valóság és a politikai realitás előbb-utóbb érvényt szerez: ezt várják el a biztonságukat, valamint a társadalmi- és kulturális szokásaikat fenyegetve érző európai államok polgárai. A társadalmi elvárás pedig megágyaz a politikai akaratnak, a kérdés csupán, hogy mindez egy közös uniós megoldás részeként a schengeni övezet külső határaira irányul, vagy a tagállamok egymástól független döntésével a belső határőrizet sorozatos visszaállításával valósul meg. Utóbbi alighanem a schengeni egyezmény létjogosultságának megkérdőjeleződéséhez vezethet, beláthatatlan következményekkel járhat az EU jövőjére nézve. Bár a bevándorlási válság összetett megoldási javaslatot kíván, Európának be kell végre látnia: a külső határok szigorú védelme nélkül nincs hatékony megoldás!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Elkerülhetetlen a külső határok védelme"

Nem hogy elkerülhetetlen, hanem erre épült az egész Schengen. Tagállamokat paráztattak, paráztatnak ezért. Több éves sorban állás, technikai, anyagi, know how támogatás, "felksézülés", csicskáztatás. Mi is kaptunk pl. vízágyúkat határvédelemre, Fletó ellenünk vetette be a Belvárosban. Amikor a kánikulában kaptak a rendbontók pár fröccsöt, az meg már fasizmus lett.

"Nem akarják megvédeni. Azt akarják, hogy özönljenek a migránsok Európába. "

Annak egyetlen tagállamába, Németországba, helyesbítek! Ami a sok humánus, meg szolidáris nyilatkozat ellenére pont egy mega-egoista bunkóság. Oké, nem a spanyol, nem az olasz az óriási lehetőség, hanem a szír, az afgán, a mali, meg aki szírnek kamuzza magát, fogadjuk el egy percre, de megabunkóság a fél Balkánt feldúlni a németek vélt kényelme miatt. Hogy nyugdíjasként legyen miből pl. az újjáépített ( és mesterséges) Szíriát meglátogatni ilyen-olyan Tours utasaként. Bismarck nem erre vezette be a társadalombiztosítást..

Nem sok betolakodó van, 20 évben egy, de elkerülhetetlen, hogy jelezzük házaink határait, akár kerítéssel.

"A mi nyomoronc ellenzékünknek is csak akkor lesz esélye Orbánnal szemben,ha változtat a migránsokat érintő nézetein."

Akkor sem. "ÁLPROBLÉMA"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés