Remek szereplőgárdát kapott a Budapest noir filmadaptációja

2016. január 20. 12:46

Írta: Pintér Bence
Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka játssza a főszerepeket a Budapest Noir című, Kondor Vilmos által írt krimiből készülő filmben, de mellékszerepekben feltűnik Anger Zsolt, Kulka János, Kováts Adél és Dobó Kata. A történet 1936-ban játszódik: megölnek egy zsidó lányt, de senki nem akar nyomozni az ügyben, ezért Gordon Zsigmond, az Est újságírója maga veszi nyakába a várost, hogy elkapja a gyilkosokat.

Jövőre kerül a mozikba a Kondor Vilmos Budapest noir című krimijéből készülő film, szerdán pedig egy sajtóreggeli keretében a Centrál Kávéházban mutatták be a film főszereplőit. A történet szerint 1936-ban, Gömbös Gyula halálának idején Budapesten meggyilkolnak egy zsidó lányt. Mikor Gordon Zsigmond, az Est újságírója látja, hogy senki nem fogja felgöngyölíteni az ügyet, nekiáll, hogy maga kerítse kézre a gyilkost, vagy gyilkosokat. A szálak persze a legfelsőbb körökbe vezetnek, és senkinek sem érdeke, hogy kiderüljön az igazság.

Gordon szerepét Kolovratnik Krisztián kapta, kedvesét a filmben fotóriporterként dolgozó Eckhardt Krisztinát pedig Tenki Réka játssza majd. A mellékszerepekben feltűnik a korabeli oligarchát alakító Kulka János, akinek feleségét Kováts Adél formálja meg; a madám Vörös Margót Dobó Kata játssza, míg Gellért Vladimir nyomozó szerepében Anger Zsolt tűnik fel. A rendező Gárdos Éva, az operatőr Ragályi Elemér, a látványtervezésért pedig Pater Sparrow felel.

A filmet a Pioneer Pictures gyártja, a Nemzeti Filmalap pedig közel egymilliárd forinttal támogatta meg. A forgatás februárban kezdődik. Kemény Ildikó, a gyártó cég képviselője elmondta: örül, hogy miután Budapest az elmúlt években többek között Berlint, Londont, Moszkvát és Párizst jelenítette meg a filmvásznon, most végre Budapest Budapest lehet. Gárdos Éva elmondta: régen érdekli a film noir, és rögtön beleszeretett Kondor Vilmos könyvébe. „A néző bemegy a moziba, és pontosan fogja látni, hogy ismeri ezt a hidat, vagy ezt a kávéházat. Ez egy szuper dolog” – mondta.

Kondor Vilmos Bűnös Budapest-sorozatának nyitó darabja, az első igazi hazai krimiként emlegetett Budapest noir 2008-ban jelent meg az Agave Könyveknél, azóta pedig kétszer adták ki újra. A kötet itthon hatvanezres példányszámban kelt el, külföldön pedig megjelent Lengyelországban, Hollandiában, Olaszországban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban. A sorozatban még négy regény és egy novelláskötet jelent meg, melyben Gordon Zsigmond történetét 1936-tól egészen 1956-ig követte végig az álnéven publikáló szerző. Az eseményen a film készítői elárulták, hogy készülnek a folytatások megfilmesítésére is.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerencsés a témaválasztás.
Mert ha mondjuk zsidók ölnének meg egy magyar lányt, akkor menne a vérvádazás, tiszaeszlározás, és persze a nácirasszistaantiszemitázás. Így meg ki tudja, még akár Oscar díjat is nyerhet.
Én meg irigylem a lengyeleket, ott még a közelmúltról is lehet történelmi filmet forgatni, önszembeköpés nélkül.

Ja, tiszta ötvenes évek, csak most másról nem szabad beszélni a besúgók miatt. De élvezzük a szabadságot, mert különben megütheted a bokádat.

Nem kellene az ilyen!
Hát nem azt mondja mindenki, hogy nem kell zsidózni???
Nincs zsidó lány, cigány lány. Lány van!!!

Magyarországon pedig magyar lány van aki lehet zsidó cigány, besenyő, kun, jász, szláv,..stb akármilyen származású.
Mert magyarnak lenni, amerikainak lenni, nem származás, hanem vállalás kérdése.

Ha az USA-ban bántanak egy lányt, akkor azt írják, hogy bántottak egy amerikai lányt származástól függetlenül.

Miért kell az árkot mélyíteni???

Már lassan várom azt a gyerekfilmet, amelyet Nemes Jeles L. ihlette, hogy az óvodában, iskolában, Budapesten, a Kádár rendszerben, bántanak egy védtelen kisfiút zsidósága miatt.

mi a téma? a krimi?
miért őrül meg mindenki, ha meglátja azt a szót, hogy zsidó?

kb 5 éve olvastam a könyvet, és emlékszem pár dologra belőle (leginkább a korabeli utcanevek fogtak meg), de az egyáltalán nem rémlett, hogy a meggyilkolt lány zsidó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában