Talán dünnyögj egy új mesét

2016. január 26. 13:17

Tóta W. Árpád
hvg.hu
A többiek aligha vevők olyan mesére, amiben a magyaroknak mindenben igazuk van, mindenki más pedig kutyafejű tatár. Bármi másból viszont idehaza lenne botrány és nemzeti vérig sértődés.

„És akkor képzeljünk el egy olyan Trianon-filmet, amely nemcsak magyar szívvel élvezhető, sőt egy csepp magyar vér nélkül is értelmezhető odakint. Hiszen az irigyelt cél ugyebár a nemzetközi elismerés. A többiek aligha vevők olyan mesére, amiben a magyaroknak mindenben igazuk van, mindenki más pedig kutyafejű tatár. Bármi másból viszont idehaza lenne botrány és nemzeti vérig sértődés – pedig a magyar filmeposzra vágyó tábor enélkül is vörös fejjel éli az életét.

(…)

Amire ők vágynak, az a giccs. A jóleső, kegyes hazugság, a fantáziavilág, ahol mi fényes páncélban lovagolunk bele a naplementébe, a kutyafejűek pedig nem találnak el minket soha. Ha nagyon jóindulatúak vagyunk, akkor ezt mesének nevezzük. Felnőtteknek ma már westernt sem forgatnak önirónia nélkül.

(…)

A helyzet az, hogy a giccs jellemzően nem tehetséges, kreatív és okos alkotókat vonz, hanem politikaközeli imposztorokat, olcsó szeméttel házaló, kontraszelektált senkiket, akiknek Arany Glóbuszra vagy Oscar-jelölésre esélyük sincsen. Azt a filmet tehát, amire a hazafiságtól fűtött közönség vágyik, ők fogják megcsinálni, külföldön pedig annak rendje és módja szerint leszarják vagy kiröhögik. Nemzeti romantikát gyárt mindenki magának belpiacra; de még aki meg tudja fizetni a robbanásokat, az is legfeljebb Pearl Harbor babérjait nézheti ki magának, amelyek meglehetősen fonnyadtak.

Eddig filmművészetről beszéltünk, de a vágy és a vele szemben álló realitás az egész életünkre kiterjed. A nemzeti rinyálás a feltétel nélküli buksisimiért folyik – a tény pedig az, hogy olyan nincsen. A kegyes hazugság a haldoklóknak való, a mese pedig a gyerekeknek. Felnőtt, életerős nemzetek ezekről le tudnak mondani. Így jutnak el egyszer odáig, hogy retusálás nélkül is vállalni tudják a múltjukat és a jelenüket. Bizonyára jó érzés ilyen nemzethez tartozni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

:D
Akkor most TWÁ mesét dünnyög gyerekeknek?
A HVG mesekönyv lenne?
A Mandiner meg mesekiadó?

Mi pedig téged,te szerencsétlen, fusztrált senki, annak rendje és módja szerint le.runk és kiröhögünk.
(Bár ez utóbbit nem szoktam, előbbit pedig finomabban nevezem meg).

Hát, ezek a kiragadott részletek így elég zavarosak.
De a franc se fogja a Hvg olvasottságát növelni, másrészt tudom előre, hogy azt az öt percet, amit Tótára vesztegetnék (évek óta lehet előre borítékolni, hogy mit is akar kihozni), már soha nem kapnám vissza.

Hát kicsi TGM imposztorka, nemigen szeretnek itten téged.

Még én sem. D

Mit vagytok így oda? Tóta leírta, hogy Tóta és fajtája okos, a többi meg hülye. Ők művészetet csinálnak az igazság oltárán, a többiek meg giccset a faszizmus oltárán.

Ezek tényleg így gondolkodnak. Aztán csodálkoznak azon, hogy antiszemiták a népek.

Tudjuk, a történelem könyveket a győztesek írják és a történelmi filmeket is ők csinálják.

Tényleg, az Asterix filmeket sem a rómaiak csinálták. De mi a helyzet a közelmúlttal? A Hideg napok folytatása mikor készül el?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés