Röhrig: Alábbhagyott a múltfeldolgozó munka Németországban

2016. január 27. 12:05
Röhrig Géza, a Saul fia főszereplője a film berlini vetítésén arról beszélt, hogy német forgalmazót nem sikerült megnyerni a Saul fiához. Elmondta, hogy a hatvanas-hetvenes években Nyugat-Németországban példás módon szembenéztek a náci múlttal, de mostanra mintha alábbhagyott volna ez a múltfeldolgozó munka. Hozzátette: reméli, hogy a német nézők és a média „nem szabotálják el” a Saul fiát, hanem „adnak egy esélyt” a filmnek.

Németországban is bemutatják a Saul fia című magyar filmet, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra jelölt alkotást március 10-től vetítik a német mozikban.

Nemes Jeles László rendező első nagyjátékfilmjét kedd este nagy sikerrel vetítették Berlinben egy meghívásos, előzetes bemutatón a holokauszt zsidó áldozatainak kártalanításáért küzdő nemzetközi civil szervezet, a Jewish Claims Conference (JCC) szervezésében, amely a Magyar Nemzeti Filmalap mellett a film gyártásában is közreműködött finanszírozóként.

A német főváros egyik legpatinásabb filmszínházában, a Delphi Filmpalastban rendezett eseményen csaknem valamennyi német parlamenti párt és több tekintélyes civil szervezet képviseltette magát. A koncentrációs táborok foglyai közül kiválogatott munkacsapatok, a Sonderkommandók világát bemutató munkát felvezető beszédében Marian Turski, a varsói zsidó történeti intézet holokauszt-túlélő vezetője kiemelte, hogy Auschwitzban a Sonderkommandók tagjait még a német náciknál is erősebben gyűlölte, és nagyon hálás a sorsnak, amiért őt nem válogatták be egy ilyen csoportba. Ugyanakkor ennyi év után visszatekintve úgy érzi, valószínűleg a Sonderkommandók tagjai a foglyoknál is mélyebb szenvedést élhettek át a lágerekben.

A vetítés utáni pódiumbeszélgetésen Greg Schneider, a JCC ügyvezető alelnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy a túlélők visszaemlékezéseiben közös elem, hogy a vészkorszak emlékét meg kell őrizni és tovább kell adni, ezért is igen hálás, hogy elkészült a Saul fia, hiszen nézők százezreihez, akár millióihoz viszi közelebb a történteket.

A cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíjával kitüntetett és a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Golden Globe-díjjal elismert dráma egyik német szereplője, Uwe Lauer kiemelte, biztos benne, hogy a hagyományos, 35 milliméteres nyersanyagra forgatott alkotás a filmkészítési megoldásai révén is bekerül a filmművészeti főiskolák tananyagába. Egyebek között rámutatott, hogy a 107 perces munka csupán 60 snittből áll.

Sipos Gábor, a film egyik producere az MTI-nek azt mondta: a Saul fiát Németországban forgalmazó nemzetközi cégnek „ügyesen kell lavíroznia”, hogy a német nézőket beültesse a filmre. Az alkotók remélik, hogy ez sikerül is majd, és a film révén a holokauszt témája ismét bekerül a közbeszédbe, és a felnövekvő nemzedékek is megismerkednek vele.

Röhrig Géza, a film főszereplője az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy hazai, német forgalmazót nem sikerült megnyerni a Saul fiához. Elmondta, hogy a hatvanas-hetvenes években Nyugat-Németországban példás módon szembenéztek a náci múlttal, de mostanra mintha alábbhagyott volna ez a múltfeldolgozó munka. Hozzátette: reméli, hogy a német nézők és a média „nem szabotálják el” a Saul fiát, hanem „adnak egy esélyt” a filmnek.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen, most kell megint egy jó nagyot belerúgni a németekbe, kitűnő az időzítés.

Már kezdtem aggódni, hogy a héten még nem volt egy holokauszttal foglalkozó téma. Megnyugtató, hogy végre megérkezett.

"mostanra mintha alábbhagyott volna ez a múltfeldolgozó munka"

Hány évszázadon-évezreden keresztül kell mégis feldolgozni ezt, mielőtt elfogadhatóvá válik a múltfeldolgozó munka alábbhagyása?

Magam a tisztességes, csendes, bensőséges, nem harsány, de soha sem felejtő , de nem pénzzé tett gyász, emlékezés híve vagyok.

Igen emlékeznünk kell ma is, a legnagyobb haláltábor felszabadulásáról, méltóságteljesen, elfogadva mások gyászát is, s nem rangsorolva azokat. Magam is elvittem oda az emlékezés virágait, családommal más táborokban tettük meg ugyanezt.

Figyelmeztetni kell a veszélyre is, miként ma teszik Itáliában, s itthon ez visszhangtalan maradt. Az egyik ismert újság Kipa napot szervezett a francia zsidóságot ért véres és méltatlan támadásokkal szemben, a kipa viselés, s egyben a nyugati kultúra védelmére.

A Népszabadság, vagy az ATV miért nem szervezett egy ilyen napot a szolidaritás jegyében? Ja, hogy a magyar és az európai zsidóság érdekeivel is szembe menően a muszlim migránsok oldalán állnak, azokat támogatják a hazai ballib pártokkal egyetemben?

Marseille főrabbija világosan fogalmazott: " Itta fejfedő olyan, mint a náci sárga csillag volt, a terroristák ezt használják arra, hogy azonosítsanak és megtámadjanak bennünket."

No ehhez asszisztálnak a hazai ballib pártok és a ballib média.

A saját fajtádat, a saját kultúrádat védjed, mert más úgysem fogja. A többiek törődjenek magukkal. A saját hazájukban.

Amilyen kedvesek meg rendesek meg becsületesek vagytok még sokáig nem is fog elkezdődni.

Ezeknek a fejükbe szállt valami.

Inkább fordítva : az a baj , hogy már feldolgozták , s ezért nincs elég manipulálható-kizsákmányolható bűntudatuk a németeknek...

"reméli, hogy a német nézők és a média „nem szabotálják el” a Saul fiát"
Egy ilyen nyilatkozat tényleg nagyon gáz.

Viszont ha akartok egy nagyon jó magyar filmet látni, nézzétek meg az "Anyám és más futóbolondok a családból"-t. (Megérdemelné akár az Arany Pálmát, akár az Oscart, akár a Golden Globe-ot, de egyiket sem fogja megkapni, mert a magyarokon és néhány kelet-középeurópain kívül nem érti meg senki.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés