„Rágalom minden nekem tulajdonított szó” – Nemes Jeles elhatárolódik a Jüdische Allgemeine interjújától

2016. január 28. 19:46

Írta: Mandiner .
Közös közleményben határolódott el a németországi zsidó lapban megjelent interjú tartalmától a Saul fia rendezője és producerei. Mivel álláspontjuk szerint az idézett mondatok nem hangzottak el, ezért jogi lépéseket tesznek a Jüdische Allgemeine ellen.

A Saul fia című film rendezője és producerei is elhatárolódtak a Jüdische Allgemeine című németországi lap online felületén „Magyarország nem normális ország” címmel megjelent Nemes Jeles-interjú tartalmától, melyről a Mandiner számolt be elsőként magyarul.

A szerkesztőségünknek elküldött közleményben a következőket írták:

„A Saul fia rendezője és producerei döbbenten értesültek a Juedische Allgemeine cikkének tartalmáról. »Rágalom minden nekem tulajdonított szó« – nyilatkozta Nemes Jeles László rendező. Az idézett mondatok nem hangzottak el az interjúban, ezért a film producerei azonnal megindítják a német lap ellen a szükséges jogi lépéseket.”

A Jüdische Allgemeine által közölt szöveg szerint Nemes Jeles többek között a magyarországi antiszemitizmus súlyosságáról, illetve a Golden Globe- és az Oscar-gála értelmetlenségéről nyilatkozott.

Összesen 171 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nahát, egy zsidó újság ami hazudik!

Hogy mik vannak!
Hát mivé lett ez a világ!!

Ez azért megnyugtató. A rendezőnknek nem ment el az esze. De mi a fenét akar az újságíró és a lap egy ilyen hazug interjúval?

Én sem értem igazán, hogy mi történt. Valaki ezt ott a lapnál saját kútfőből kitalálta? Vagy egyszerűen átírták a vele készült interjút? De miért tették ezt, min volt az indíték?

Egyébként akármi is történt, szép kis bizonyítványt állít ki magáról a német sajtó. Megin'

Akkkor sajtópert kell indítani, kedves Nemes Jeles. Abból még egy másik filmet is tudna csinálni.

Túl nagy nyugi van most Magyarországon a zsidók körül, valamivel fel kellett zavarni az állóvizet, hogy megint lehessen mutogatni.

Jeles szerint a magyarok nem akarják táborba zárni szegény zsidókat?

Ebben az esetben tessék elmondani ezt.

Azt tudjuk, hogy a német sajtó "furcsa".
No de ennyire mást írna le, mint amit mondott?
Ha tényleg nem mondott ilyeneket Nemes, akkor kőkeményen bele kell állnia a perbe az igazság nyilvánosságra hozása érdekében, mert itthon nem lesz neve soha többet.

valasz.hu:

"Megvan a Golden Globe-díj és az Oscar-jelölés, de eufória helyett mintha a paranoia kezdene eluralkodni a rendezőn.

Wow!, hogy a miniszterelnököt idézzük. Nemes Jeles László olyan elismerést szerzett a magyar filmnek, mint évtizedek óta senki. Megvan a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Aranyglóbusz-díj, amit magyar alkotás még soha nem nyert el, és megvan az Oscar-jelölés is. Függetlenül attól, hogy végül megkapja-e a Saul fia a díjat, ez akkora teljesítmény és akkora siker, amit Szabó István Oscarja óta nem produkált a hazai filmgyártás – márpedig az elég rég volt, 1982-ben.

Éppen ezért furcsa, hogy a rendezőn, Nemes Jeles Lászlón az eufória helyett inkább a paranoia tünetei mutatkoznak a legfrissebb interjúkban. Az elmúlt napokban volt egy sor furcsa megszólalás. Összegyűjtöttem párat, ízelítőnek.

A New York Times-ról:

„A negatív kritikákban általában azt kaptuk meg, hogy a Saul fia nagyon impresszív, de felesleges alkotás. […] A New York Times-ban ugyanez a vélemény köszönt vissza. De a New York Times-ról tudható, amúgy is, hogy anno a második világháború alatti népirtásról is a 17. oldalon két reklám között írtak két bekezdést. Ez egy régi beidegződés náluk.”

A németekről:

„Mintha az egész német filmgyártás a revizionizmusra törekedett volna, hogy megnyugtassa a németeket: »Igazából nem mi voltunk. Akik mégis, azok közül nem volt mindenki olyan rossz.« Történelemhamisítás mesterfokon, ami mögött egy egész gépezet áll. Azt hiszik Németországban, hogy túl vannak a holokauszton. Igaz ugyan, hogy nem ők voltak, de tudniuk kell, mi történt valójában.”

Még egyszer a németekről:

„Én azt láttam, hogy amikor Cannes-ban a Saul fia német színészeihez mentek oda német újságírók, és meghallották, hogy melyik filmben szerepeltek, szó szerint elfordultak tőlük. De nem közöltek velem felvett interjúkat komoly német médiumok sem. […] Sajnálom, én ezt látom.”

A bukás című filmről:

„A bukás tökéletes harmadik birodalmi propaganda. Egy Führer-glorifikáció.”

Orbán Viktor gratulációjáról:

„Nekem nem gratulált senki.”

Az osztrák kritikusról:

„Az elmarasztaló írást egy osztrák kritikus, Stefan Grissemann jegyzi. Nyilván ez sem véletlen.”

A francia sajtóról:

„Franciaországban, intellektuális körökben még nagyon elterjedt a maoizmus, az antijudaista nézeteknek is erős hagyománya van. […] A Libérationnál pedig teljesen megtévesztettek. Azt mondták, szerették a filmet, de a lap végül úgy jött le, hogy mi show-t csináltunk a haláltáborok valóságából. Ezzel tudták jól eladni az újságot.”

Ezekben a megszólalásokban (három friss interjúból szemezgettem: innen, innen és innen) a közös elem a súlyos sértettség, ami paranoid kombinációkhoz vezet. Akármilyen remek filmet rendezett Nemes Jeles – mert a Saul fia remek film – ettől még sültbolondság azt állítani, hogy A bukás náci propaganda és Führer-glorikáció. Sokan látták, mindenki tudja, hogy ez ostobaság, hiszen a film egyik jelenetéből, ami a Führer mentális összeomlását ábrázolja, még mém is lett.

Nemes Jeles a jelek szerint azért neheztel a németekre, mert nem forgalmazzák a filmjét. Fogalmam sincs, hogy ennek mi az oka, ezernyi oka lehet, de hogy pont a németek ne néztek volna szembe a múltjukkal, pont ők zárkóznának el a témája miatt egy holokausztfilmtől, ez teljes képtelenség. Általában azt szoktuk erről hallani, hogy a németek mintaszerűen néztek szembe a saját múltjuk sötét elemeivel. Mást se csinálnak, csak szembenéznek évtizedek óta, időnként mintha már a bénító bűntudat okozta túlzásokba is esve.

Éppen ekkora képtelenség a New York Times-ra megsértődni egy kritika miatt, és felhozni, hogy 70 éve a lap miként számolt be a népirtásról. Mintha azt sejtetné, hogy a New York Times (vagy a Libération) kissé antiszemita lap – de ha már a New York Times és a Libération is antiszemita, akkor tényleg mindenki az. A tekintélyes amerikai lap egyébként ezt a hosszú, alapvetően elismerő írást jelentette meg a filmről tavaly májusban, amiben maga a rendező is megszólal.

Az osztrák kritikusra vonatkozó félmondatot nem is tudom értelmezni. „Nyilván ez sem véletlen”, mondja, mármint hogy egy osztrák írta az elmarasztaló kritikát. Miért is számít, hogy a negatív kritika szerzője pont osztrák? Mert Hitler osztrák volt? Egy üveg bor mellett lehet azon élcelődni, hogy biztos még egy rejtett család is van Stefan Grissemann úr pincéjében, de az ember ilyesmit nem mond interjúban, és ami ennél is fontosabb, nem is gondolja komolyan. Érdemes elolvasni a kifogásolt írást is: teljesen filmes szempontú kritika, ami a filmet „atrocitás-exhibicionizmusnak” minősíti, amely kiaknázza a holokauszt borzalmait az erősebb hatás érdekében, a főhős motivációját pedig abszurdnak tartja. Ezzel nem kell egyetérteni, de miért ne gondolhatná ezt bárki a filmről anélkül, hogy mindjárt kriptonáci lenne.

Orbán Viktor pedig gratulált, lelkesen és feltétel nélkül. Hogy ezt a Facebookon tette, teljesen mellékes, sokkal több emberhez jutott így el a reakciója és sokkal gyorsabban, mintha kiadott volna egy sajtóközleményt.

Nemes Jelesnek ipari mennyiségű interjút kell adnia, és nehéz lehet mindegyikben mondani valami újat. De, ha lehet, próbáljon meg nem megőrülni a siker tetőpontján.
"

Válaszok:
pollip | 2016. január 28. 20:34

A cikk január 19-i !!!!!!!

A siker ritka: mindenkinek azt mondani, amit az illető hallani akar. Ám,ha felcserélted a címzetteket, baj lehet belőle.

Válaszok:
magnamater | 2016. január 28. 21:08

Ebben a cikkben az a rossz, hogy január 19-én íródott. Összerakták a nyilatkozatokat és ez jött ki.
Ezek nem mondanak ellent a mostani nyilatkozatnak. Tényleg csak egy világraszóló perrel tisztázhatja magát nemes, mert a sikere is világraszóló.

Amúgy szerintem Magyarországon azzal kellene foglalkozni, hogy miért szedeti le a román bíróság a Madéfalvi községházáról a magyar feliratot.

Mi a picsának kell foglalkoznunk állandóan azzal, hogy melyik zsidó hazudott?

Origon nem lehetett hozzászólni. Blikken megvan még.

Na mész csába te nagyon ostoba. Ez még tőled is szar.

Azért a magyarországi zsidó sajtó sem semmi. A HVG íg ragadta meg a lényeget (Vagyis így hazudik):


"Nemes Jeles László megdöbbenve látott viszont egy vele készült interjút
2016. január 28., csütörtök, 20:54 Utolsó frissítés: 13 perccel ezelőtt
Szerző: hvg.hu

Címkék: interjú; rendező; Nemes Jeles László; Saul fia; rágalom; Jüdische Allgemeine;

Kinyomtatom Elküldöm
Jogi lépéseket kezdeményeznek a Saul fia című film producerei a német Jüdische Allgemeine ellen, mert abban olyan mondatok jelentek meg a Nemes Jeles Lászlóval készített interjúban, amit nem is mondott a rendező.

A Jüdische Allgemeine oldalán csütörtökön jelent meg a „Magyarország nem normális ország” című interjú. Ebben egyebek mellett azt lehetett olvasni, hogy a rendezőt állítólag untatták az eddig kapott filmes elismerések, a Schindler listáját pedig hülyeségnek nevezte.

Az interjúban megjelenteket Nemes Jeles László csütörtök este közleményben utasította vissza. Azt írta, hogy ő és a Saul fia producerei döbbenten értesültek a Jüdische Allgemeine cikkének tartalmáról. “Rágalom minden nekem tulajdonított szó” – fogalmazott a rendező.

Közölte, hogy az idézett mondatok nem hangzottak el az interjúban, ezért a film producerei azonnal megindítják a német lap ellen a szükséges jogi lépéseket.

Nyomtatás Küldés

Nem nagyon akarták németországban müsorra tüzni, de végül talán márc.10.-én mégis bemutattják. Szerintem személyesre vették a német zsidok azt a tényt, hogy a Sonderkomandó tagjai a haláltáborokba a deportált zsidokból kerültek ki akik elvégezték a piszkos munkát. Erről eddig nem nagyon beszéltek széles körben. Ezért támadták be, de olyan hülye modon a filmet és rendezőjét, hogy szájába adtak olyan mondatokat mellyel a magyar társadalmat alázták le.

Csalódtam Benned.Az első hírnél cserbenhagyott időnkénti bölcsességed. Előre szaladtál, pedig a bölcs vár, számol magában, nem szólal meg meggondolatlanul. Hétszer mérj, egyszer vágj, ez egy orosz közmondás, de ettől még igaz.

A bölcs nem szítja a tüzet,a békétlenséget, ami itt Magyarországon senkinek sem jó, elriasztja a párbeszédre, a józan együttélésre igényt tartó többséget, s rontja a hála Istennek virágkorát élő magyar zsidóság megítélését, közérzetét is.

Kardot elsősorban a franciaországi történések miatt kell rántanunk. Bizonyára emlékszel rá, 2007 környékén még a jerida volt a gond Izraelben, többen mentek el, mint tértek haza.

Most, nem kevésbé a franciaországi, svédországi atrocitásoknak köszönhetően az alija került túlsúlyba.

Az itteni zsidó közösségek, egész Magyarország túlélése, jóléte csak a kölcsönös megértésen, értékeink tiszteletén, a megbékélésen, egymás érzékenységének elfogadásán, a szereteten, alapulhat. Ezen dolgozzanak a jó akaratú emberek. SHALOM!

'Mivel álláspontjuk szerint az idézett mondatok nem hangzottak el, ezért jogi lépéseket tesznek a Jüdische Allgemeine ellen."

Ja,ha az álláspontjuk szerint nem, akkor nem.
A J.A.-nak van álláspontja?

Kíváncsi vagyok, hogyan rendeződik az ügy.
Esetleg egysegelem majd kitörpöli.

Az első hír kapcsán fogalmaztál úgy, hogy a kommentek fényesen igazolják Nemes szavait.

Nem vártál addig, amíg tisztázódik, Nemes valóban ezeket mondta-e. Erre értettem azt, hogy előre szaladtál, s okulva a média hitelességét gyakran megkérdőjelező példákból nem tételezted fel azt, hogy Nemes mégsem élt ezekkel a jelzőkkel.

Vagyis implicite tényként fogadtál el valamit, amit végül Nemes maga cáfolt. Bölcsebb dolognak tartom a bizonyosság kivárását.

Abban igazad van, hogy a reakciók méltatlanok a holokauszthoz, s az antiszemitizmus is elfogadhatatlan. De azt ezért talán elfogadod, hogy a felelősség kölcsönös.

Te is joggal háborodnál fel, ha Izrael egészéről sértő, igaztalan kijelentések hangzanának el. Szélsőségek mindenütt vannak, de az alapján nem általánosíthatunk. Induljunk ki a magunk érzékenységéből.

Bízom abban, hogy Nemes nyilatkozatát elfogadhatatlan módon megvágták, átszerkesztették. Értsd meg, nyugalomra van szükség. A kölcsönös kéznyújtásra. Magam csak ebben hiszek. Idéztem Neked egy orosz közmondást, most engedj meg az olaszt. Az állandóan megfeszített húr elpattan.

Ha nem beszélünk egymással, akkor csak a távolság, a meg nem értés nő. A velünk egyet nem értőknek is vannak jó gondolataik, így egysegelem is nem egy esetben foglalt higgadtan, objektíven állást. S igen, nem egy esetben vitatható az elfogultsága, indulatossága. Ami viszont mindenkivel, így velem is előfordul.

S az egyes táborok sem mondhatók egységesnek. Ami szerintem nem is baj. Változatlanul a párbeszéd híve vagyok, senki sem birtokolja kizárólagosan az igazságot.

Nem áll távol Nemegy Jellemestől amit a hasonszőrű, az igazmondásban kétszeresen is akadályozott (zsidó is német is) újságban megjelent.
Az eddigi nyilatkozatai is egybe vágnak azzal, ami megjelent az újságban.
Annyira azért nem hoz izgalomba, hogy mi lesz az "isten ajándékai" közti vita.

Csak a nyilvános per lehet a megoldás.

Azzal, hogy az origo és az index levette a cikket, azt bizonyítja, hogy elhiszi a nyilatkozatot és úgy véli, hogy az elhallgatással védenie kell nemest.

Oda lett az Oscar, Lacóka.
Ezt pedig a holokauszt szenvedői és utódai rendezték el neked.
Pech!

Az origo új cikke szerint nincs hangfelvétel, mondta a német újságíró.

Az irracionalitást súrolja a kijelentés. Mert mi magyarok tényleg annyira hülyék vagyunk, hogy drága pénzen táborokat akarunk fenntartani, meg logisztika meg a többi, amikor simán fel lehetne tenni őket az első izraeli gépre, ha tényleg akarnánk? Netanjahu még meg is kösszönné.

Kezd tömeg pszihozishoz hasonlítani ez a történet. Leragadtak időben abban a korban és nem tudnak a mában élni.

Előző megnyilvánulásai sem voltak sokkal különbek. Akkor azok biztosan valódiak voltak mert akkor nem ajvékolt. :)

Nem nyomoz, alapból kételkedik minden cikkben.
Ha több helyen megjelenik ugyanaz, akkor talán valós a hír.

Ha ilyen rossz állapotban van, dugják el és ne engedjék nyilatkozni, amíg nem beszélt vele a Csernus.

Ez a cikk már nem változtatta meg a véleményem róla, róluk.

Aljas ragalom hogy a magyarok antiszemitak lennenek, ezt csak azok a piszkos budos zsidok terjesztik rolunk, de majd egyszer meg jol pofan lesznek vagva erte.

Szerintem a szituáció maga messze nem ugyanaz.
Nemes Jeles végigturnézta az őt kérdezőket, végeredményben hasonló hangulatú válaszokkal, ez a kérdéses valószínűleg megjelentetés előtt kissé át lett költve, de nyilván az előzmények alapján.
Aki a mai napig azt hiszi, h. az általános iskolában is bántották a származása miatt, az végső soron így is láthatja a hazai helyzetet.
Nem tilos.
A magam részéről nagyon örülök, sőt, büszke vagyok arra, h. itthon mi nem bántunk senkit, ellentétben a "művelt Nyugat" gazdag és sikeres, sőt, demokrácia példakép, fékekben és ellensúlyokban bővelkedő országaiban.
Sem ezeknek az országoknak a sajtóját, sem az itthoni súgóikat nem kell és semmiképp sem kötelező szeretni, sőt, de remélem, h. itthon míg a világ világ és még három nap senki sem fogja őket tettleg bántani és az egzisztenciális boldogulásukat a szabad piaci érvényesülésben korlátozni.
Mindenesetre valószínűleg nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy ha itt olyan rossz, akkor nem muszáj éppen itt rettegve senyvedni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés