„Sok magyar újranyitná a koncentrációs táborokat” – A sajtófőnök szerint Nemes Jeles nem mondott ilyet a német zsidó lapnak

2016. január 28. 16:45
„Magyarország nem normális ország” címmel jelent meg interjú Nemes Jeles Lászlóval a német Jüdische Allgemeinéban csütörtökön. A Saul fia rendezője a lap szerint arról beszélt, hogy Magyarországon félelmetes számban vannak az antiszemiták, az ország politikusai és polgárai sem normálisak. „Rágalom minden nekem tulajdonított szó” – áll a produkció által a Mandinernek eljuttatott Nemes Jeles-közleményben.

„A zsidógyűlölet Magyarországon, ahogy korábban, most is nagyon széles körben elterjedt. Sokan legszívesebben újranyitnák a koncentrációs táborokat, ha megtehetnék inkább tegnap, mint ma” – nyilatkozta Nemes Jeles László a Jüdische Allgemeinének adott interjújában. Az Oscar-jelölt Saul fia rendezője szerint a koncentrációs táborok újranyitására vágyók nem alkotnak ugyan többséget a magyarságon belül, de elegen vannak ahhoz, hogy félelmetes legyen a helyzet.

Az interjú a „Magyarország nem normális ország” címmel látott napvilágot csütörtökön, a cikkben Nemes Jeles a következőket mondta az Orbán-kormány antiszemitizmusával kapcsolatos kérdésre:

„Régi hagyomány Magyarországon, hogy a tűzzel játszanak. Például: máig nem esik szó arról, hogyan kollaboráltak a németekkel a náci időkben, a politikusok pedig örömmel hevítik a létező antiszemitizmust. Másrészt az Orbán-kormány keményen kiáll az országban lévő zsidó közösségek mellett. És a széles körben tapasztalható antiszemita hangulat ellenére a Claims Conference nagyvonalú támogatása mellett kaptunk állami pénzeket Magyarországtól is. Tudnia kell: Magyarország nem normális ország  a politikusai és polgárai egészen biztosan nem.” 

Buta, felszínes filmfesztiválok?

Nemes Jeles a cikkben nem csak a magyar népet osztotta ki – a rendező mindazokat a helyszíneket is leszólta, ahol filmje díjat kapott. (A Saul fia eddig a Cannes-i fesztiválról és a Golden Globe-ról is trófeával távozhatott.) 

„A díjak nagyon meglepőek. De untatnak is. Időpocsékolásnak érzem őket. Az olyan rendezvények, amilyen mondjuk a Cannes-i vagy a Los Angeles-i, felszínesek, értelmetlenek, buták. Forgattam egy filmet a holokauszt borzalmairól, ezen semmi ünnepelni való nincs. Az embereknek a filmről és annak történetéről kellene beszélniük  nem pedig Angelina Jolie ruhájának hosszáról.”

Az elsőfilmes Nemes Jeles, aki korábban A bukás című filmet nevezte „harmadik birodalmi propagandának” és „Führer-glorifikációnak”, most többek között a Schindler listáját és Az élet szép című filmet nevezte butaságnak.

„Az Hollywood. Ezek a filmek felépítenek egy érzelmi feszültséget, hagyják, hadd sírjon a néző, ezzel a megkönnyebbülést segítik. Az emberek utána jobban érzik magukat. Emlékeztetőül: hatmillió zsidót öltek meg. Nincs semmilyen okunk, ami miatt jobban kellene éreznünk magunkat.”

Frissítés: A Saul fia produkció sajtófőnöke, Kubik Elvira telefonon megkereste szerkesztőségünket, és azt mondta, a Nemes Jelesnek tulajdonított idézetek ebben a formában nem hangzottak el, a rendező nem ezt mondta a német lapnak. (Amennyiben megkapjuk a produkció hivatalos állásfoglalását, természetesen közzétesszük.)

Frissítés2: A közlemény: „A Saul fia rendezője és producerei döbbenten értesültek a Juedische Allgemeine cikkének tartalmáról. »Rágalom minden nekem tulajdonított szó«  nyilatkozta Nemes Jeles László rendező. Az idézett mondatok nem hangzottak el az interjúban, ezért a film producerei azonnal megindítják a német lap ellen a szükséges jogi lépéseket.”

Összesen 284 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elment ennek a józan esze.

"Az elsőfilmes Nemes Jeles, aki korábban A bukás című filmet nevezte „harmadik birodalmi propagandának” és „Führer-glorifikációnak”, most többek között a Schindler listáját és Az élet szép című filmet nevezte butaságnak."

Az "sztárrendezőnek" nem csak a józan esze ment el, hanem a gyógyszere is elgurult. Valaki lekeverhetne már ennek a nyikhajnak egy sallert.

Uram atyám, ez az ember egy rakás szar. Életemben nem olvastam ilyen nagyképű, arrogáns, pökhendi véleményt.

Én nem nyitnám újra koncentrációs táborokat, de ezért a mondatért kipofoználak Magyarországról Tróger! Provokátor tróger ez a Jeles.

Azt hiszem, Bayer mondatát felhasználva, ez a Jeles a magyarországi antiszemitizmus oka. Nem a filmje, hanem a nyilatkozatai miatt.

Amúgy láthatóan egy buta provokátor.

Tényleg, mi lesz ha a migránsok elkezdik ezeket aprítani? Az ilyen beszólások után ki a fene fog szolidaritást vállalni velük?

Nincs egy tisztességes magyar zsidó, aki azt mondaná, hogy elég ebből az ámokfutásból?

A Wannsee konferencia jegyzőkönyve is megállapította, a legrátermettebb zsidók túlélik a koncentrációs táborok megpróbáltatásait. Másrészt Köstler szerint a zsidók kis lélekszáma miatt sok közöttük a beltenyészet miatti gyengeelméjű. Nemes Jeles melyik ághoz tartozik?

"ha így folytatódik, elképzelhető, hogy megkapja az oscart és tiltakozásul öngyilkos lesz"

ez jó :)

Vannak érdekes fazonok a filmiparban, de ilyennel, hogy valakinek a nyilatkozatai kimerülnek abban, hogy fölényeskedve kioszt mindenkit, sértődötten vádaskodik, ilyennel még nem.
Olyan ez a Nemes, mint valami hülye, meg nem értett hisztis tinédzser.

Jah, és egyébként a zsidóság gyakorlatilag reneszánszát éli ma Magyarországon, miközben Nyugat-Európából, főleg Franciaországból, menekülnek a zsidók, és nem azért, mert unják az életüket...

Sokáig azt hittem, hogy egy értelmes ember.
Tévedtem...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés