Beismerés?

Eltüntette, majd átírta a Nemes Jeles-interjút a Jüdische Allgemeine

2016. január 29. 11:45
Tényleg hamisított Nemes Jeles-interjút közölt a Jüdische Allgemeine? A tegnap a Mandiner által kirobbantott botrány kapcsán megkerestük a német zsidó lapnak a cikket jegyző munkatársát, s mivel levelünkre nem kaptunk választ, telefonon kerestük meg a szerkesztőséget. Péntek délelőtt tizenegykor a titkárnő nem tudta adni sem az újságírót, sem a főszerkesztőt, arra hivatkozva, hogy értekeznek, ráadásul még vagy két óra hosszat. A cikket előbb elérhetetlenné tették, majd saját magyarázatuk szerint a producerekkel való egyeztetés után átírták.

A magyar sajtóban elsőként a Mandiner közölt fordítást abból a Nemes Jeles Lászlóval készült interjúból, amely tegnap jelent meg a német zsidó lap, a Jüdische Allgemeine honlapján. Az Oscar-jelölt Saul fia rendezőjének a honlapon olvasható mondatai igen meredekek voltak: többek közt azt adták a szájába, hogy szerinte magyarok sokasága szíve szerint újranyitná a koncentrációs táborokat.

Cikkünk megjelenése után nem sokkal a Saul fia sajtósa, Kubik Elvira telefonon kereste a Mandiner szerkesztőségét, majd nyilatkozatot is kiadtak. Nemes Jeles ebben közli: rágalom minden szó, amelyet neki tulajdonítottak, s jogi lépéseket tesznek a Jüdische Allgemeine ellen.

Csütörtök éjjel ezért e-mailben fordultunk a cikket jegyző Philip Peyman Engelhez azt kérve, hogy reagáljon Nemes Jeles állítására. Az újságírótól azt tudakoltuk, mikor, hol és hogyan készítette az interjút, van-e róla hangfelvétele, megmutatta-e azt megjelenés előtt Nemes Jelesnek, valamint, hogy mit mondott Nemes Jeles a valóságban.

Levelünkre nem kaptunk választ, ezért telefonon kerestük meg a szerkesztőséget. Péntek délelőtt tizenegykor a titkárnő nem tudta adni sem az újságírót, sem a főszerkesztőt, arra hivatkozva, hogy értekeznek, ráadásul még vagy két óra hosszat.

Az mindenesetre máris egyértelmű, hogy a botrány híre eljutott a Jüdischéhez: a honlapra kattintva jól látszik, hogy legolvasottabb cikkük a Nemes Jeles-interjú, ám ma már hiába kattintunk a cikk címére, magát az írást a szerkesztőség elérhetetlenné tette.

Amint - a titkárnői ígéret szerint délután egy körül - vége a szerkesztőségi értekezletnek, újra próbálkozunk a Jüdischénél.

Frissítés: péntek kora délután újra elérhető az interjú – megváltoztatott szöveggel. A lap magyarázata szerint a film producereivel való egyeztetés és jóváhagyás után egy „szóhasználatában megváltoztatott” interjúszöveget tettek közzé. („Nach Rücksprache und Übersetzungsabstimmung mit den Produzenten des Filmes veröffentlichen wir ein im Wortlaut verändertes Interview.”)

Frissítés: Az Index időközben elkészítette az interjú két változatának összevetését. 

Összesen 213 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, de a többi cikk biztos igaz!
Nagyot akartak alkotni, mint Géfodor.
Igaz, mindkét cikknek van valóságalapja.
Rába Tímea szép, a juddis újság és talán "Jelemes" is hazudik.

Álljon ki Nemes Jeles, és mondja el,mi hangzott el valójában az interjúban.

Válaszok:
veletlen | 2016. január 29. 15:56

Jó trükk. Bedobni valamit a köztudatba. Utána visszavonni. De az információ ott marad.

Ebben az ügyben a magyarokat mindenképpen komoly inzultus érte zsidó részről, akárki is követte el.

Fordított esetben már az egész amerikai sajtó teleüvöltené a világot, hogy a magyarok milyen mocskok. Pontosabban antiszemiták.

Ezek szerint pedig a zsidók hungarofóbok. Vagyis utálnak minket.

Szerintem, most már tisztázni kellene azt, hogy valóban nyilatkozta-e azt,hogy gyerekkorában (kádár rendszer) bántotta a többi gyerek,zsidósága miatt.

Ez pont az a gyűlöletbeszéd, amit a Mutti állítólag annyira üldözni akar. Hát itt van, tessék.

Hihetetlen, mivé lett Németország, az egész sajtójuk olvashatatlan. Hazug PC-s propagandaország lett a 4. Birodalom.

komolyan mondom bazdmeg, de kezdem megérteni az arabokat miért kedvelik a zsidó államot annyira...


pfffff

Liberális demokrácia.
Ha nem jó, majd átírják.

A szóhasználat változat-e a tartalmon?

Na, ez az antiszemitizmus. Méghogy bocsánatot kérni?

:-)

Amúgy úgy látszik, hogy a hasbara olajozott gépezetébe szorult egy kavicska.

Ami szerintem előbb utóbb szikla lesz.

A Maffiában mit is tesznek azzal, aki elkúrja?

Oda a Nobel díj.

Az INDEX-en összeolvastam a kétféle riportot. Az eredeti szöveg teljesen életszerű, egy beszélgetés valós szóhasználatával.

A javított riport teljesen steril mondatokat használ, mint egy tudományos szocializmus tankönyv.

Sajnos, így összevetve, az első szöveg a valószínű. Ezt elkúrta a Jeles.

Válaszok:
pollip | 2016. január 29. 14:30

A díjakról szóló mondatok miatt. Az Oscar gála előtt egy baromság volt attól, aki Oscart szeretne kapni.

De már késő bánat.

Válaszok:
pollip | 2016. január 29. 14:43

Jeles eddigi megszólalásaiban rasszizmus fedezhető fel mindenki ellen, aki nem zsidó. Már bocsánat........

Odaszóltak nekik az amcsik...........

Én azt a két képet láttam, ami ott volt. A szőr látszott. Szép volt.

Ezt én sem tudtam eddig.

Gondoltam, hogy nem így kellett volna írniuk. A kevesebb több lett volna.

Minek? Az emberek úgyis tudják. Hogy mit? Azt ők tudják - viszont már most is, azelőtt, hogy NJL kiállna és elmondaná az igazat vagy amit elmondana... De még ha el is mondja, már el van döntve, hogy ő egy drága jó ember vagy egy szar alak.

A mondat azokra a táborokra utalt amelyekbe zsidókat vittek, függetlenül attól, melyik országban voltak.

Ez ahhoz is nagyon durva. Gondolod, hogy az amcsiknak megfelel?

Több helyen olvasgatva elég sok fényképet láthattam. A képek magukért beszélnek.................
Ha finoman fogalmazok, furcsa karaktert mutatnak a mindenféle portálon fellelhető képek.

Talán nem vetted észre, de kidugta a lólábat akarom mondani árnyalta a képet: már legvadabb antiszemitákról beszél. Lassacskán kiderül, hogy vannak rajtuk túl sima antiszemiták is, azokon túl pedig "light" antiszemiták is. Utóbbiak lehetnek mondjuk azok az emberek, akik a zsidókat kevésbé szeretik, mint inkább. Ők mennyien is lehetnek? Vajon mennyi magyarban van kétely a zsidókkal kapcsolatban? Pár ezerben? Településenként pár ezerben? Én úgy fejezném ki, hogy aki le tud menni a kocsmába, az majdnem mind "light" antiszemita; aki olvas vagy hallgat híreket, az majdnem mind "light" antiszemita; aki magyar és nemzetközi politikáról beszélget más emberekkel, az majdnem mind "light" antiszemita.

A tisztességes az, ha megvárjuk Nemes, az ügyet lezáró, tisztázó nyilatkozatát, az általa bejelentett jogorvoslati eljárás végeredményét.

Az egészet csak Nemes tisztázhatja, amit jó lenne mielőbb megtenni, elejét venni a felesleges antiszemita kampánynak. A feszültséget mérsékelhetné, ha az ügyben megszólalna az EMIH és a MAZSHISZ is,gondolom készülnek erre.

Ez napi gyakorlat Németországban. Ha magyar közéleti személy, politikus, egyházi szereplő megnyilvánulásait "idézik", mindig olyan "szóhasználattal" fogalmaznak, ami a nácik zsargonjára emlékezteti a német olvasót.

Teljesen más felhangot nyomnak rá, és tökéletesen tudják, hogy hogyan lehet lejáratni a magyarokat.

A németek mentségére legyen mondva: Honnan tudnák jobban?! Itthonról kapják a "nyersfordítást". Sokszor olyan szakértőkre és tanácsadókra hagyatkoznak, mint pld. a méregkeverő Marsovszki Magduska.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés