Fekete Oscar

2016. január 29. 14:52

Földi Bence
Magyar Nemzet
Normalizálódott hát a helyzet, sokan Oscar-díjat is kaptak már, de egyeseknek a normál már nem elég, annál több kell. A ló túloldalára való átzuhanás az idei Oscar-jelölések kapcsán fogalmazódott meg.

A 69 éves brit Charlotte Rampling – akit idén a legjobb színésznő díjára jelöltek – az első hírek szerint egy múlt pénteki francia rádióinterjúban azt mondta az egész ügyről, hogy a fehérekkel szemben rasszista eljárás. Azt a teljesen legitim érvet hozta fel, hogy talán a színes színészek egyszerűen nem játszottak elég jól ahhoz, hogy jelöljék őket a rangos elismerésre. Más kérdés, hogy Rampling nyilatkozata visszavonására kényszerült: múlt vasárnap már azt mesélte egy amerikai tévéműsorban, hogy félreérthetően fogalmazott. Egy ideális világban mindenkit a teljesítménye alapján ítélnének meg – fejtette ki módosított álláspontját, hozzátéve, hogy az etnikai sokszínűség fontos kérdés a filmiparban. Rampling honfitársa, a 82 éves, kétszeres Oscar-díjas Michael Caine is a teljesítménnyel érvelt,szerinte csak amiatt nem szavazhatnak valakire, mert színes bőrű.

A legjobb forgatókönyv díjára jelölt Straight Outta Compton producere, az afroamerikai Ice Cube úgy véli, az Oscar-jelölések miatt kiakadni olyan, »mint amiatt sírni, hogy nincs elég hab a tortádon«. A múlt pénteki Graham Norton Show-ban hozzátette: nem a filmiparnak, hanem a közönségnek csinálják a filmeket. Valóban, az amerikai filmakadémia díja szép elismerés, amelynek komoly reklámértéke van, és ezáltal jól megdobhatja a bevételeket. De mégiscsak az a fontos, hogy az emberek szeressék az alkotást. Éppen ezért az adott szervezetnek nem feladata és nem lehet célja sem, hogy afféle kvótarendszer szerint díjazza a különböző etnikai, vallási vagy éppen nemi kisebbségeket. Egyébként is, a mostani hisztivel a felháborodók elkülönítik az afroamerikaiakat a többségtől, tovább erősítve a megosztottságot.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes dolgok ezek, nálam a tavalyi év egyik legjobb filmje pont egy olyan film volt, amiben kizárólag feketék szerepeltek, a Beasts of No Nation.
Ajánlom mindenkinek.:)

Nem tartom jogosnak a felvetést, miszerint bőrszín alapján osszák a díjakat.
Érdemes elgondolkodni azon, hogy a világ hány százaléka fehér ember? Igen nagyon csökkenő számot mutat. Ha az arányokat nézzük és nem a tehetséget, akár igazuk is lehet. Ha a tehetség dönt egy Oscar-díj átadásán, akkor a feketéknek is el kell gondolkozniuk.

Tökéletes összegzés.
Azért az meglepett, hogy ez az Ice Cube mekkora karaj volt a véleményével. Eddig őt simán tufa gettónigának hittem, de van agya, és használja is - nem úgy mint hisztis smithék, akik soha nem voltak színészek.

A helyzet ennél több. A világban annyira fogy a fehér ember, hogy lassan bármi megkérdőjelezhető lesz.

Az Oscarral szemben nemcsak a rasszizmus vádja vethető fel, hanem az etnicizmus, a nem és kor szerinti diszkrimináció, a különféle szubkultúrák negligálása, a giccs iránti beteges vonzódás és legfőképp a kommercialitás. Persze, mit is várhat az ember az amerikai tömegmozik belterjes seregszemléjétől? Tartalmas, eredeti és progresszív filmeket eddig is inkább az európai, ázsiai, dél-amerikai és afrikai filmfesztiválokon lehetett látni. Idén sem lesz változás.

A hetente hétszer a tv nézők arcába tolt, "közkedvelt" amerikai sorozatokban már a castingnál is igyekeznek valamiféle faji kvótát érvényesíteni. Egy bűnügyi labor személyzetébe az angolszász, kaukázusi, európai származású munkatársak mellé minimum egy feketét, egy latin-amerikait, vagy ázsiait be kell válogatni.
Előbb-utóbb a díjak odaítélésénél is ez lesz a trendi. Jó esetben azért a bőrszín mellett talán a művészi kvalitás is felmerül majd szempontként :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés