Korrupció

Nem hallgatták ki Demszkyt a Hagyó-ügyben

2016. február 1. 18:53
Az ügyészség fellebbez a Hagyó-ügyben hozott elsőfokú ítélet miatt, mivel szerintük törvénysértően enyhe büntetéseket szabtak ki a vádlottakra, amelyeket ráadásul felfüggesztettek. Keresztes Imre szerint a bizonyítékok hiányában meghozott felmentő rendelkezések esetében is kétséget kizáróan bizonyított a vádlottak bűnössége. A főügyész elmondta: nem volt törvényes alapja Demszky Gábor kihallgatásának az ügyben.

Nem volt törvényes alapja annak, hogy a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen folyó úgynevezett BKV-ügyben kihallgassák Demszky Gábor volt főpolgármestert – mondta Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője kérdésre válaszolva hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Újságírók a sajtótájékoztatón felvetették, hogy egy olyan ügyről van szó, amelyben a volt főpolgármester egyik volt helyettesének, egykori beosztottjainak felelősségét és egy fővárosi cégben történt visszaéléseket vizsgálták a hatóságok. A főügyész ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a volt városvezető kihallgatásának feltételei sem gyanúsítottként, sem tanúként nem álltak fenn. Egyik eljáró hatóság, így a bíróság sem látta úgy, hogy Demszky meghallgatásától megfelelő bizonyítékok remélhetők – fejtette ki.

A főügyész szintén kérdésre válaszolva elmondta azt is: nem tud arról, hogy „vadásztak” volna a volt főpolgármesterre, vagy hogy olyan alkut ajánlottak volna Hagyó Miklósnak: ha terhelő vallomást tesz Demszkyre, enyhébb elbírálásra számíthat. 

Nem volt koncepciós eljárás és politikai nyomás sem befolyásolta a nyomozást

Keresztes Imre visszautasította azt a szerinte minden alapot nélkülöző feltételezést, hogy kényszert alkalmaztak volna az eljárás során. A koncepciós eljárásra vonatkozó felvetés kapcsán elmondta, hogy feljelentésre indult az ügy és megfelelő bizonyítékokra épült a vád.

Arra a kérdésre reagálva, hogy volt-e politikai nyomás az ügyben, a főügyész közölte: a politikusok különféléket nyilatkoznak, az ügyészség ezt hallja, látja, tudomásul veszi, de eljárásait ez nem befolyásolja.

Az ügyészség szerint törvénysértően enyhék a büntetések, amelyek nem elrettentőek

A főügyész ismertetése szerint a Hagyó-ügyben az egy héttel ezelőtti elsőfokú ítélet ellen többirányú fellebbezést nyújtott be az ügyészség. Azoknak a vádlottaknak az esetében, akiknek kimondta a bűnösségét a bíróság, az ügyészség elsősorban törvénysértően enyhe büntetésekre hivatkozva jelentett be fellebbezést. Részben, mert azok mértéke a büntetési tétel középmértékét se éri el, részben pedig azért, mert azok végrehajtását felfüggesztette a bíróság. Az ügyészség szerint ezek a szankciók nem alkalmasak arra, hogy a hasonló beosztásban lévő vagyonkezelőket elrettentsék a bűncselekmények elkövetésétől.

Az egyetlen kivétellel bizonyítékok hiányában meghozott felmentő rendelkezések esetében az ügyészség a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbez. Az ügyészség szerint ezekben az esetekben is kétséget kizáróan bizonyított a vádlottak bűnössége. A fellebbezés célja, hogy a bíróság megállapítsa az igazságot és abból a megfelelő következményeket vonja le – hangsúlyozta a főügyész.

Keresztes Imre kifejtette: a vádbeli korrupciós cselekmények bizonyítása nehéz, hiszen minden résztvevő érdeke az, hogy ne derüljenek ki a történtek. A bűnüldöző hatóságok számára azonban világszerte súlyponti kérdés az ilyen jellegű cselekmények elleni küzdelem, és így van ez a magyar ügyészségen is.

Példaként elmondta, hogy Hagyó-ügyben az egyik vesztegető maga, a szabad akaratából, nagy nyilvánosság előtt részletesen elmondta, miként történt a bűncselekmény, a nyomozás lezárása után azonban ezt ismeretlen okból visszavonta. Ám kényszer alkalmazására a terhelő vallomás kapcsán utóbb se hivatkozott. Keresztes Imre szerint ebben az esetben meg kellett volna állapítania a bűncselekményt a bíróságnak. A főügyész hozzátette: a fellebbezés végső formájáról majd az írásba foglalt ítélet ismeretében döntenek.

Két milliárdból csak ötven milliót sikerült bizonyítani

A Kecskeméti Törvényszék január 26-án hirdette ki elsőfokú, nem jogerős ítéletét, amelyben Hagyó Miklós elsőrendű vádlottat hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt mint felbujtót két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Ugyanakkor a hivatali vesztegetés vádja alól felmentette a bíróság.

A további 14 vádlott közül Mesterházy Ernő egykori főpolgármesteri politikai főtanácsadót felmentette a törvényszék az ellene emelt vád alól. Antal Attilát, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatóját folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt másfél év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte a törvényszék. Balogh Zsolt, a BKV Zrt. Antal Attilát követő vezérigazgatója hasonló vádak miatt egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönt kapott. Felmentették minden vád alól Szalainé Szilágyi Eleonórát, a BKV volt humánpolitikai igazgatóját, valamint három másik vádlottat.

A bíróság Hagyó Miklóst és Balogh Zsoltot kötelezte, hogy az ítélet jogerőre emelkedése után kártérítésként egyetemlegesen fizessen meg a BKV-nak 39,6 millió forintot. A kétszer 15 millió forint átadására vonatkozó vád alól bizonyítottság hiányában mentette fel Hagyó Miklóst a bíróság.

A Kecskeméti Törvényszéknek az ítélethirdetés napján kiadott tájékoztatása tartalmazza a többi között, hogy a tizenöt vádlottból kilencet ítéltek el. Az elsőfokú ítélet szerint Hagyó Miklós és Balogh Zsolt terhére a vádbeli 500 millió forintból 39,6 millió forint elkövetési értéket, Antal Attila harmadrendű vádlott terhére a vádbeli 1 milliárd forintból 10,7 millió forint elkövetési értéket bizonyítottak, míg a másodrendű vádlott esetében a vádbeli 500 millió forintot egyáltalán nem sikerült bizonyítani.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A főügyész elmondta: nem volt törvényes alapja Demszky Gábor kihallgatásának az ügyben."

Demszkijt maga a Főnök hagyta futni..

Idegbolond így is.

Szégyen az egész elszámoltatás, a főügyésszel, a bírákkal egyetemben. A Fidesz meg álságosan asszisztál hozzá, amiért hatalmas árat fog fizetni.

"Nem hallgatták ki Demszkyt
a Hagyó-ügyben"

Meg a zsömle kutyámat se. Pedig neki lett volna mit mondani.

"Érdemes bűnözőnek lenni !Sőt, csakis annak érdemes."

Aki bírja a feszkót, eleve bűnöző alkat annak talán. Sztem meg nem.
Szted Hagyó lesz még alpolgármester milliárdok felett opponálva? Örül, ha Tóbiás kifizeti neki az érdi kecóját.

"Mindenki lop, csal hazudik, sikkaszt, és semmi, de semmi bűntetést nem kap. "

csak nem?

"kérdezem, hogy lehetséges, hogy bukarestben vezetöszáro viszi el a rendörség a föpolgármestert...

pontát az ügyészség vad alá helyezi..
"

így intézik a politikai harcot, mert mindenki sáros.

Jobb lenne ez az igazságszolgáltatásra bízni..

Hagyot addig kellett volna verni bucira, amig ra nem vall Demszkyre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés